Постен спаначник

Постен спаначник

6987 | 8 дек. 2020 | 12:27


Необходими продукти:


За тестото:
брашно - 500 г (може да отиде и повече)
вода - 300 мл хладка
оцет - 2 с.л.
сол - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 п.
олио - 2 с.л. или зехтин

За плънката:
спанак - 300 г
пресен лук - 3 стръка
олио - 4 с.л. (зехтин)
кетчуп - 2 с.л. (дом. пюре)
сушени домати - 2 бр. (по желание)
черен пипер
сол - на вкус
шарена сол
олио - или зехтин, за намазване

Начин на приготвяне:
В пресятото заедно със солта и бакпулвера брашно се прави кладенче. Слага се олиото и се налива по малко от водата, в която са разтворени содата, оцета и захарта. Замесва средно меко тесто. Разделя се на две топки една по-голяма и една по-малка, покриват се с намазнено фолио и се оставят да починат.

През това време се приготвя плънката. Почистените и измити лук и спанак се нарязват и задушават за 6-7 мин в мазнината. Ако са подсушени се прибавя малко вода. Прибавят се и нарязаните сушени домати и кетчупът, разбърква се още 2-3 пъти и се маха от котлона. Овкусява се със солта и черния пипер. Така приготвената плънка се оставя да изстине.

Взема се голямата топка тесто и се разточва на кора с диаметър 2-3 см по-голям от диаметъра на тавата, в която ще се пече спаначникът. Намасляваме тавата и слагаме кората, така че да покрива и стените ѝ. Отгоре разстиламе половината от плънката.


От категорията

Брауни с тиквичка и ябълка

Брауни с тиквичка и ябълка-1659438357.png

2 авг. 2022 | 14:04

Гювечета по шопски

Гювечета по шопски -1658393711.jpg

21 юли 2022 | 11:54

Домат шмеркезе

Домат шмеркезе
-1657882521.jpg

15 юли 2022 | 13:53

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи-1659116440.jpg

Шеф-готвачът Гай Бажурготви на сергиите на пазара „Талпиот“ в Хайфа

29 юли 2022 | 20:36