Борислав Цеков:

Позицията на Доган запълва дефицитите на суверенната политика

11321 | 23 дек. 2015 | 11:49

Концентриран израз на сателитното и марионетно поведение е президентът Плевнелиев и неговото обкръжение


В днешната турболентна геополитическа ситуация България е изправена пред много опасности. Не толкова заради края на Pax Americana, упадъкът на морала и липсата на визия в евроатлантическата общност, която да надскача неадекватните днес клишета на Студената война и на неолибералния модел и да се разполага в координатната система един многополюсен свят.

 

Истинската опасност за дългосрочните национални интереси на България е острият дефицит на суверенно политическо мислене, действие и поведение у управляващите фактори у нас. Сателитният синдром - каквото кажат от „Брюксел и Вашингтон е единствено правилно" и безкритичното отъждествяне на българския интерес с "европейския" или "американския" - е сред причините за деградацията на българската държавност в годините на прехода, започнала с ликвидацията на селското стопанство, порочния модел и още по-порочната практика на приватизация на националното богатство.


Концентриран израз на сателитното и марионетно поведение е президентът Плевнелиев и неговото обкръжение. Примитивното сричане на държавно ниво на пропагандните опорни точки на ястребите във Вашингтон, според които Русия е "враг", Путин е "зло", а Ердоган и ислямистите са "кучи синове, но наши кучи синове", е реална опасност за националната сигурност на България. Когато двама-трима посланика на чужди държава си позволяват да се произнасят и даже да диктуват вътрешната политика и дневния ред на обществените дебати, това пък е най-ясният белег за марионетния характер на един властови елит.


Разположена в този контекст, позицията на г-н Доган, разпространена вчера, има не просто вътрешнопартийни измерения, а запълва по един категоричен начин дефицита на държавност и национално мислене сред доминиращите днес политически фактори във властта. Анализът, който прави почетният председател на ДПС, е ценен не толкова за това, че казва нещо, което досега не е казвано или осмисляно, а защото е формулирано и изречено от ключов властови фактор в държавата и носи потенциал за сериозни политически последствия, включително и от гледна точка на позиционирането на България в геополитически аспект.

 

Тезите на г-н Доган трябва да изиграят ролята на един пробългарски "часовник", с който протурските тежнения и безкритичното евроатлантическо заслепение в определени кръгове на ДПС, трябва да влезе в час. Това е и своеобразен призив за изолация на политиците, които волно или неволно са се превърнали в пета колона на чужди интереси, без значение дали тези интереси са "съюзнически" или "враждебни". 

 


От категорията

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея-1660888128.jpg

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по ...

19 авг. 2022 | 08:47

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

"Дойче Веле": Завръщането на Тръмп става все по-вероятно

Доналд Тръмп поздравява свои привърженици след обиска в резиденцията му в Мар-а-Лаго-1660215079.jpg

Вълната от възмущение, предизвикана от обиските, създава представа за онова, ...

19 авг. 2022 | 13:33

Шарл Гав: Ембаргото върху руския петрол ще вкара Европа в невъобразима рецесия

Шарл Гав: Ембаргото върху руския петрол ще вкара Европа в невъобразима рецесия-1660904267.png

Президентският самолет ще продължи да лети, но обикновеният човек няма да може ...

19 авг. 2022 | 12:39