Прага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща

150 вида пиво на Бирфест в чешката столица

Прага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща

13828 | 25 юни 2017 | 22:46

Романтика и тайнственост лъхат от квартала Мала Страна, привличащ с ренесансови и барокови сгради, с дворци и църкви, Дяволският канал, остров кампа, Музея на съвременното изкуство

Прага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420496.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420479.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420461.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420442.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420425.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420407.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420389.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420370.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420353.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420335.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420317.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420296.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420277.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420258.jpgПрага – омайна, тайнствена и винаги изненадваща-1498420219.jpg

Юлия Вълкова, снимки Luxry Life

 

Когато приятелите ни разбраха, че отиваме в Прага, нямаше нито един, който да не каже: „Блазя ви!“.  Избрахме агенция – "Рейма тревъл“, защото ни я препоръчаха доволни от пътувания с нея. Започнахме да де опознаваме още в самолета, за да си кажем на довиждане, че това е най-готината група, в която сме попадали.

 

Изненадите започнаха още от пражкото летище, където ни посрещна нашият гид Ели – фина, дребна дама, усмихната и блага. Хотелът се оказа над Вацлавски намести – на 20-ина минути пеша до баш центъра.

 

Оставихме багажа и тръгнахме на първата си обиколка из омайния град. Били сме тук повече от дузина пъти и никога няма да му се наситим. Църкви, катедрали, манастири, дворци, модерни сгради, които не дразнят, защото умело са вписани в стародавната величествена архитектура.

 

Но какво по-хубаво от това да се скиташ из криволичещите калдаръмени улички и всеки път да откриваш нещо ново – магазинче, кръчма, писан прозорец, натежал от цветя, църква, паметник. И за да е пълно удоволствието, организаторите ни потапят в царствено течащата Вълтава с корабче, сякаш излязло от филмов декор – така богато украсено с всякакви плавателни пособия, котви, фигури, карти.

 

От стената на Джон Ленън, през кинетичната скулптура на Кафка до Валдщейнската градина

 

Много е писано за храмовете тук, за гордия Св. Вит, прочутия часовник с дванайсетте апостоли, които се показват на всеки час, изумителния Карлов мост, скъпарската улица „Парижска“, за кръчмите и кафенетата. Романтика и тайнственост лъхат от квартала Мала Страна, привличащ с ренесансови и барокови сгради, с дворци и църкви, Дяволският канал, остров кампа, Музея на съвременното изкуство.

 

Няма начин да не се поспрем и да послушаме някой изпълнител на песен на „Битълс“ пред стената на Джон Ленън.  Дълга е около 20 метра и се смята за пражки еквивалент на Берлинската. Тя е част от стената на манастир на малтийския орден и до 80-а местните й казват   “стената на плача”, тъй като на нея са оставяни излияния от несподелени чувства. Всичко се променя на 8 декември 1980 г, когато Джон Ленън е убит.

 

Тогава много млади хора се събират пред нея, поставят цветя, а не след дълго Джон става символ на антиправителствени протести. Графити и текстовете на неговите песни са изписвани на стената редом до най-скандалните политлозунги. Днес тя е туристическа атракция заедно с художниците, които рисуват върху грапавия дувар, и неизменния певец.

 

Сред любопитните пражки гледки е и Танцуващата къща /идеята за нея е на Вацлав Хавел/ - архитектурна метафора на танцуваща двойка, на чийто покрив е френският ресторант „La Perle de Prague“.  Уникална е и най-тясната уличка, на която двама души не могат да се разминат и затова от двете й страни има светофар.

 

Като говорим за забележителности, не можем да подминем  кафене Славия, построено през 1884 г. То се намира до Народния театър – красива сграда, увенчана със златна корона. Неговите зали са събирали целия интелектуален, артистичен и политически цвят на Прага, почетни граждани, актьори, студенти, писатели и леконравни жени.

 

През трийсетте години, по време на Първата република, заведението вътре е преустроенои обзаведено във френския стил арт деко. Посетителите се връщат, най-вече прогресивната интелигенция, дала по-късно началото на дисидентството. Там Вацлав Хавел се запознава с първата си жена Олга, когато тя е на 16 години. От огромните като витрини прозорци, обърнати към  реката, се открива главозамайваща гледка към Храдчани и готическата катедрала "Св. Вит",.

 

Почитателите на модерното изкуство задължително трябва да видят визията на Давид Черни за Кафка. Кинетичната творба, странно усукваща се и отразяваща, изобразява главата на писателя.

 

Противоречивият  чешки художник я инсталира преди 3 години. Това е огромен огледален бюст  от 42 независимо задвижвани слоеве от неръждаема стомана, който тежи около 45 тона и е висок  10 м. За създаването са похарчени 30 милиони крони. Инсталацията е особено ефектна вечер, когато на площада има различни светлини. Тогава и главата непрекъсното променя своя цвят. Черни споделя, че така направена, тя подчертава сложната личност на Кафка.

 

Едно от не тъй популярните за туристи, но очарователни места в Прага, е Валдщейнската градина. За да стигнете от центъра до нея, се иска дълго ходенепо тесни тротоари покрай високи стени сред грохот на трамвай. И когато намерите  дискретния вход, попадате в прекрасна обширнабарокова градина с езера, фонтани, скулптури, високи лабиринти от подстригани храсти, важно разхождащи се пауни с разкошно разперени опашки. Тук е и огромната волиера, вписана в изкуствена пещера, в която сред пищна зеленина дремят бухали.

  

Бирфестът – наслада за небцето и духа

  

След толкова много красоти, ти се приисква да отпуснеш душата на чаша ледена бира. А какво по-подходящо място от бирения фест, който се провежда традиционно в Прага край неизбродим парк. На него пивовари от цялата страна под огромните фестивални шатри показват цялото изобилие от бутилирано и наливно пиво – изконната национална гордост на чехите. Тук местата за сядане са 10 000, а предлаганата бира е над 150 вид.

 

На почит са и мезетата – известното „ Свинско олено“ – гастрономично чудо от крехко месо, различни видове наденички, манджи, печива. За незабравимата атмосфера допринася и многото музика – групите се редуват една след друга на специално изградена сцена.  


От категорията

Алена за 2-ри април: Стремежът към промяна ще е измамен. Носи загуби и намалени приходи за хората
(Видео)

Алена за 2-ри април: Стремежът към промяна ще е измамен. Носи загуби и намалени приходи за хората-Alena--Godinata-na-Zaeka-kara-polititsite-da-priznavat-greshkite--Edva-li-obache-tova-shte-stane-i-u-nas_1674471022.jpg

Сблъсъкът между достойнството на народа и надменността на политиците, забравили ...

31 март 2023 | 18:10

Сватбата на годината ще е в Дубай! Премиерът на ОАЕ омъжва неземно красивата си щерка

Сватбата на годината ще е в Дубай! Премиерът на ОАЕ омъжва неземно красивата си щерка-Svatbata-na-godinata-shte-e-v-Dubay--Premierat-na-OAE-omazhva-nezemno-krasivata-si-shterka_1680253444.png

Женихът Шейх Мана е служил във въоръжените сили на ОАЕ. Той е известен с ...

31 март 2023 | 12:02

Март си отива с нова магнитна буря

Март си отива с нова магнитна буря-1642229184.jpg

Коронарните дупки представляват отделна област, която възниква в резултат на ...

28 март 2023 | 10:27

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!-Prochut-ruski-astrolog--April-e-sadbonosen--chakat-ni-kolosalni-promeni--Taynoto-stava-yavno-_1679924589.jpg

Той прогнозира, че в средата на месеца в света отново ще се появи сеизмична ...

27 март 2023 | 16:41

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51