Правилен ли е въпросът на БСП за референдума за Истанбулската конвенция?

За да има валиден Референдум, трябва да се приложи въпрос, на който да се отговаря с „ДА“.

Правилен ли е въпросът на БСП за референдума за Истанбулската конвенция?

23028 | 26 ян. 2018 | 13:26

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако с "ДА" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. Но ако повечето отговарят с НЕ? Тогава референдумът не е валиден.

Правилен ли е въпросът на БСП за референдума за Истанбулската конвенция?-1516968594.jpgПравилен ли е въпросът на БСП за референдума за Истанбулската конвенция?-1516967192.jpg

Асен Велев

 

Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция" - с този конкретен въпрос. парламентарната група на БСП внесе на 25 януари т.г. в деловодството на Народното събрание искане, подписано от 74 депутати, за провеждане на Национален Референдум за Истанбулската конвенция. Възможните отговори ще са два – ДА или НЕ.

 

Но Законът е конкретен и категоричен: Предложението, предмет на референдума, е прието, ако с "ДА" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. Но ако повечето отговарят с НЕ? Тогава референдумът не е валиден.

 

Какъв резултат очакват депутатите, внесли този въпрос: „Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция?"

 

През последните дни имаше доста дебати относно смисъла, съдържанието и последствията, която тази Конвенция носи. За ползите и вредите от нейната ратификация. Така и за обществото не стана много ясно преводът ли не е точен или наистина има скрити мини. Явно е, че има нужда от още дебати, разяснения, тълкуване... Ясно е, че и политиците са на две противоположни мнения – за и против.

 

Националният Съвет на БСП прие позиция за неподкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Вероизповеданията у нас, като никога през последните 50 години, не са били така единни и категорични в своята оценка против Конвенцията.

 

Общественото мнение, обаче не е еднозначно. Вероятно за по-голяма част от обществото това може да не проблем от дневния ред на хората, но така или иначе, политици и медии го поставиха там, слагайки своя залог.

 

Искането на БСП за провеждане на национален референдум, вече е факт и процедурата е задвижена. Още дълго време в медийното пространство това ще е тема номер едно. Споровете и дебатите ще продължат, а накрая всеки един от нас ще изкаже своето мнение.

 

До тук добре. Обаче провеждането на референдум, не е като социологическо проучване, а върховна институция, чието решение има върховенство над решенията на Народното събрание. За това има и специален закон, който регламентира реда и процедурата по която се

взима това Решение.

 

Само през последните години в страната се проведоха няколко значими местни референдума: в Горна Малина, Радомир, Трън, Стара Загора, последният бе в Генерал Тошево. При повечето имаше активен дебат по звученето на въпроса, особено в тези случаи в които се търси отрицателното решение. „Съгласни ли сте да не...“, „Против ли сте да ...“. Тази сложна или по-скоро нетипична, лингвистична структура на въпросите, пораждаше и много спорове, опасения често дори и конспиративни теории.

 

А проблемът е в изискването на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, конкретно в чл.23, който казва: „Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.“

 

Това означава, че за да има валиден Референдум, трябва да се приложи въпрос, на който да се отговаря с „ДА“. В противен случай положението остава непроменено, все едно не е имало проведен референдум. Няма прието Решение, няма върховенство на тази институция и задължителност на решението:

 

Чл. 9, ал.1 Национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.

 

Чл. 9, ал. 6 Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание.

 

Народното събрание приема акт, когато това е необходимо за изпълнение на решението. Чл. 25, ал.1 Решението, прието чрез национален референдум, се обнародва в "Държавен вестник" от председателя на Народното събрание в тридневен срок след получаването му. Решението, прието чрез национален референдум, влиза в сила от деня на обнародването му.

 

Сега да се върнем на формулирания от БСП въпрос: „Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция"?

 

И тъй като от БСП, са инициатори на този референдум, за да е валиден той, те трябва да застъпват отговор с ДА! В противен случай референдумът няма да е валиден.

 

Парламентарната група на БСП това ли иска?

 

Възможни са най-малко три предположения за крайната цел на БСП, инициирайки референдум с така формулиран въпрос?

 

1. Няма никакво намерение да се стигне до провеждането му, а само използва тази гражданска институция за политически инструмент.

2. Да не се проведе и бъде спрян поради административни пропуски в процедурата по инициирането му, след поредица от дълги съдебни дела, за да може БСП да се превърне в жертва, но радетел за гражданско участие и пряка демокрация.

3. Искрени са в своето искане, но не познават законодателството и са допуснали грешка при съставянето на въпроса.

 

И трите възможности, обаче не са добри. Не са добри за имиджа на БСП като честна и демократична партия, работеща в интерес на хората, с претенция за управленчески капацитет. Не са добри и за гражданската енергия, надеждите и очакванията, че чрез инструментите на пряката демокрация нещо може да се промени.

 

От такива промени, политиците и най-вече партийните централи, като че ли ги е страх. С една от последните промени на Изборния кодекс беше прието изискване за задължително гласуване. По-късно Конституционният съд отмени част от тези текстове, но последните парламентарни избори се проведоха в режим на задължително гласуване.

 

Връщайки се пак на чл.23 от закона за пряко участие на гражданите, освен изискването за гласуване с ДА, като условие за валидност има и още едно и то първо условие – в референдума да са участвали не по-малко от участвалите на последните национални избори (изискване за кворум), но такова изискване за задължително участие в национален референдум няма.

 

И въпреки многото изпратени становища от граждански организации, против тази неравнопоставеност, която е в разрез и с принципите на Венецианската конвенция, нито Народното събрание нито Министерският съвет предприеха нещо. С това изискване за съпоставимост на изборната активност (то е изискуемо само за национален референдум, при местни референдуми прагът за кворум е фиксиран на 40% участие), практически беше бламиран този инструмент на пряката демокрация.

 

Днес, една от политическите сили иска да го използва. И ако иска да убеди хората, че това се прави в техен интерес, то първо трябва да направят корекция на поставения въпрос и второ - могат да добавят и още един въпрос с който да се намали или най- добре, въобще да се премахне този праг за участие, така както няма праг за валидност при провеждането на избори за парламент.


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Партиите от "хартиената коалиция" искат избори по новите правила, твърди съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген-Kiril-Petkov--Radostin-Vasilev-predupredi-BSP--che-koalitsiya-s-PP-shte-e-nevazmozhna_1667545957.jpg

Докато има шанс Борисов да се върне, западните премиери нямали доверие, че ...

4 дек. 2022 | 11:50

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22