Правителството в България падна заради Путин

Трифонов е обвинен, че е взел решение да напусне коалицията, за да защити „мафиотската олигархия“ в България, посочва Зиаре

Балкански медии: Голямата „вина“ на момчетата от Харвард беше позицията срещу Русия

10327 | 23 юни 2022 | 11:35

Според гръцки издания катализиращ фактор за падането на кабинета „Петков“ са били противоречията по въпроса дали България трябва да разблокира евроинтеграционния процес на Република Северна Македония


България е хвърлена в нова политическа криза, след като проевропейското правителство на Кирил Петков бе свалено с вот на недоверие, посочва румънският информационен сайт Зиаре. В. „Ромъния либера“ коментира темата под заглавие „Политическо напрежение на юг от Дунава“, предаде БТА.

 

Вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков и следващите стъпки в конституционната процедура са отразени подробно и от вестниците „Гъндул“, „Адевърул“, „Евениментул зилей“ и други водещи румънски медии. Изданията в Букурещ припомнят, че правителството на Кирил Петков встъпи в длъжност само преди шест месеца и че миналата година в България се проведоха три кръга парламентарни избори.

 

Информационният сайт Зиаре отбелязва, че 42-годишният възпитаник на Харвард Кирил Петков е известен с реформаторския си подход, ангажимента за борба с корупцията и с твърдата си антируска позиция. Зиаре посочва, че голямата „вина“ на „момчетата от Харвард“ е била позицията срещу Русия. Телевизия Диджи 24 допълва, че в страна, която през цялата си история е имала тесни връзки с Русия, Петков открито е заемал силна пронатовска позиция. Телевизията припомня, че Кирил Петков смени министъра на отбраната, който направи прокремълски изявления в началото на руската инвазия в Украйна.

 

„Адевърул“ отбелязва, че хетерогенната коалиция около „Продължаваме промяната“ бе сформирана през декември след десетилетие на управление на „противоречивия Бойко Борисов“. Неговата партия ГЕРБ се възползва от напускането на антисистемната формация „Има такъв народ“ и внесе вот на недоверие, обвинявайки правителството в провал на икономическата и финансовата политика в условията на ценови скок, пише „Адевърул“.

 

Информационният сайт Зиаре отбелязва, че певецът и телевизионен водещ Слави Трифонов е оттеглил „Има такъв народ“ от управляващата коалиция, изтъквайки недоволство, свързано с бюджета и позицията на премиера за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Трифонов обаче бе обвинен, че е взел това решение, за да защити „мафиотската олигархия“ в България, посочва Зиаре. Румънските медии цитират думите на Кирил Петков след вота на недоверие: "За мен беше чест да ръководя правителство, което бе свалено от господата Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова“ и обещанието му, че ще продължи да се бори за държава, в която няма да има „задкулисие и мафия“.

 

Гръцките медии предимно се ограничават да съобщят за вота на недоверие срещу българското правителство в парламента, но изтъкват и някои от причините, които според тях са довели до разпадането на управляващото мнозинство. „Политически сътресения в България след падането на правителството на Петков“. Коментира се, че катализиращ фактор за този резултат са били противоречията по въпроса дали България трябва да разблокира евроинтеграционния процес на Република Северна Македония. Агенцията се позовава на Ройтерс и цитира политически анализатори, според които следващото българско правителство ще заеме по-неутрална позиция по отношение на войната в Украйна след ясно проевропейската и пронатовска позиция на правителството на Петков.


От категорията

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат-1648981569.jpg

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали ...

25 юни 2022 | 23:14

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

Борислав Ангелов: ИТН имат последен шанс да се върнат на страната на демокрацията

Борислав Ангелов: ИТН имат последен шанс да се върнат на страната на демокрацията-1656238486.jpg

ИТН не е задължително да участва с министри в едно ново правителство, но има ...

26 юни 2022 | 13:10

"Дойче веле": Ще се отклони ли България към Русия - как чужди медии коментират ситуацията в България

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата българска история, което загуби вот на недоверие-1655918119.jpg

Падането на правителството на Петков става в един от най-неподходящите моменти ...

25 юни 2022 | 15:41