Необходими продукти
1кг праз
1 глава целина
1 глава лук
2 лимона
100 мл зехтин + 1 супена лъжица
1 литър вода
мащерка
дафинов лист
магданоз
кориандър
черен пипер
Начин на приготвяне
1. Изцедете сока от лимоните и го сипете в тенджерка. Добавете водата, зехтина, подправките, кориандъра и черния пипер. Посолете и оставете сместа да ври на умерен огън в продължение на 15 минути.
2. Нарежете на парчета праза и целината. Обелете и нарежете на ситно лука. Запържете го в тенджера с една супена лъжица зехтин. Когато стане прозрачен, добавете праза и целината. Оставете да се задушават в продължение на 15 минути, като разбърквате от време на време.
3. Добавете горещия бульон към зеленчуците. Нека къкрят на тих огън в продължение на 20 минути. След това оставете праза да се охлади в бульона.
4. Извадете изстиналите праз и целина в чиния за сервиране. Покрийте с прозрачно фолио и поставете за 1 час в хладилника, преди да поднесете.