Това беше грешка, която обслужи режима в Кремъл, твърди Respekt

Пражко издание: Кого аплодираше чешкият посланик на парада в Москва?

5230 | 11 май 2021 | 17:40

Парадите на Червения площад отдавна не са почит към героите от Втората световна война, а преди всичко част от хитрата пропаганда на президента Путин, който с помощта на историята манипулира настоящето, изтъква изданието


В неделя чешкият посланик в Москва Витеслав Пивонка взе участие във военния парад на Червения площад, който се провежда редовно в деня на руската годишнина от края на Втората световна война.

„Войниците на Червената армия и други армии, които са се борили, загинали или са били ранени по време на освобождението на Чехословакия, заслужават уважение от нас. Чешката република им отдава почит по същия начин, както представителите на други държави-членки на Европейския съюз и други съюзници.” Това е официалната обосновка на чешкото външно министерство, пише чешкото издание Respekt в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Пивонка отиде на парада по решение на новия министър на външните работи на Чешката република Якуб Кулганек малко след като чешката полиция и специалните служби съобщиха, че зад нападението срещу оръжейните складове във Върбетице през 2014 година стои руското военно разузнаване ГРУ, или по-скоро неговата група 29155, предназначена за саботажни действия в чужбина. Тогава не само имаше огромни материални щети в размер на един милиард крони, но и двама чешки граждани бяха убити.

Политиката често се движи от символи. И трябва да се каже откровено, че участието във военния парад е грешка, за която посланикът бе основателно критикуван от някои представители на опозицията. В края на краищата военното дефиле включва въоръжените сили на Руската федерация, от които ГРУ е неразделна част. Оказва се, че Пивонка, а заедно с него и чешката държава, отдадоха почит на войниците, които ни помогнаха да ни освободят в края на Втората световна война, но в същото време уважи съвременната руска армия и нейното политическо ръководство. Но по нареждане на тези хора, стана експлозията във Върбетице, отнемайки човешки животи. Какво ще мислят техните роднини?

„Терористичният акт във Върбетице, зад който стоят руските агенти, не трябва да засенчва героизма на онези, които са се борили през Втората световна война за нашата свобода“, твърди външното министерство. Но това са оправдания. Чешката република можеше да отдаде почит на героите по различен начин, но не се възползва от тези възможности. Например в Прибалтика, в продължение на много години, ден преди парада, на гроба на незнайния воин се полагат цветя. Чехите трябваше да направят същото тази година.

Също така е важно да се разбере, че руските политически елити използват националната история като ключ към руското общество за постигане на целите си.
„Путин използва историята и постоянните препратки към нея, за да управлява страната. Основното събитие, с което работи, е победата във Втората световна война и за всички руски граждани това е наистина обединяващо събитие. Путин го узурпира и се представя като защитник на паметта за големите исторически победи, както и техен наследник. Всъщност всички тези напомняния за минали битки са чиста пропаганда, която същевременно намеква, че някой постоянно иска да атакува Русия, че винаги има заплаха над нея, че е необходимо да се защитават руските граници в исторически, идеологически, културен, дипломатически и военен смисъл," каза не толкова отдавна в интервю за Respekt анализаторът Андрей Колесников.

И в това е целият смисъл. Парадите на Червения площад отдавна не са почит към героите от Втората световна война, а преди всичко част от хитрата пропаганда на президента Путин, който с помощта на историята манипулира настоящето. Тази година това се случва не само в сянката на Върбетице, но и в условията, когато руският президент, след неуспешен опит да отрови съперника си Алексей Навални, го затвори и не позволява на лекарите да го посещават. Освен това напрежението на украинската граница достигна предела си и екипите на неговите убийци все по-често преобръщат нещата в Европа.

Трябваше ли наистина да аплодират чехите всичко това на Червения площад с ръцете на посланик Пивонка?

 


От категорията

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Предизборна кампания-1624018116.jpg

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на ...

18 юни 2021 | 15:04

Александър Дугин: След срещата на Путин и Байдън. Кой ще рухне първи?

Александър Дугин-1624119146.jpg

Байдън не е американски президент. Той е либерал и глобалист и държи на ...

19 юни 2021 | 12:20

Огнян Минчев за позицията ни към РСМ: Бием се в гърдите, но ни липсва прагматизъм

-1546070674.jpg

Нямаме потенциала на държавници, на лидери, на дипломати да направим нещата ...

20 юни 2021 | 14:33

Владимир Шопов: Западът се притеснява от задълбочаващото се сътрудничество между Русия и Китай

Владимир Шопов-1579342857.jpg

Според политолога Пекин ще се опитва да тества реалната функционална сплав ...

19 юни 2021 | 15:57