Руските войски щурмуват "Азовстал" Снимка: УНИАН

Под земята имало 36 бомбоубежища от съветско време, които побират 12 006 души

Предател от "Азовстал" показал на руснаците тайните тунели, бункерите издържат на пряк ядрен удар

250571 | 5 май 2022 | 11:43

Междувременно командирът на националистическия полк "Азов" подполковник Денис Прокопенко обяви във видеообръщение, че ситуацията в "Азовстал" е крайно тежка, но защитниците продължават отбраната и водят кръвопролитни боеве


Руските войски са намерили предател от редовете на бившите служители на "Азовстал", който им е показал тайните тунели под територията на комбината и сега те ги щурмуват. Това съобщи съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко, цитиран от агенция УНИАН.

"Руските копелета намериха предател от служителите на "Азовстал", някакъв електротехник, който им е показал подземните тунели на територията на завода. И вчера руснаците започнаха да щурмуват тези тунели", заяви Герашченко.

Той отбеляза, че специално по този повод от Москва в Мариупол е пристигнал руският пропагандист Владимир Соловьов.

"Защото са му обещали, че още вчера територията на "Азовстал" ще бъде щурмувана и той ще може да заснеме "победата". Но това не се случи, момчетата ни продължават да защитават територията на "Азовстал", подчерта Герашченко.

Съветникът на министъра добави, че подвигът и мъжеството на украинските защитници ще влязат в учебниците, а предателят без съмнение ще получи "куршум или тухла в главата".

Междувременно командирът на националистическия полк "Азов" подполковник Денис Прокопенко обяви във видеообръщение, че ситуацията в "Азовстал" е крайно тежка, но защитниците продължават отбраната и водят кръвопролитни боеве.

"Гордея се с моите войници, които полагат нечовешки усилия да удържат натиска на врага", подчерта командирът на "Азов".

А генералният директор на "Азовстал" Енвер Цкитишвили заяви в интервю пред Би Би Си, че петте бомбоубежища на територията на комбината могат да устоят на единична атака с ядрено оръжие.

Той разказва, че ръководството започнало да обмисля въпроса с бомбоубежищата още през 2014 г, когато Мариупол бе подложен на обстрел с тежка артилерия. Те открили общо 36 такива укрития от времето на СССР, които можели да съберат общо 12 006 души, докато в завода работели общо 10 847 души.

"Започнахме да ги възстановяваме и разбрахме, че можем да докараме и спасим и хора от града. Отворихме архивите и открихме 5 много мощни бомбоубежища, които по нормите на съветското законодателство могат да устоят на един пряк удар с ядрено оръжие", разсказва генералният директор.

Цкитишвили обяснява, че минималната дълбочина между тунелите и повърхността на земята е 8 метра. Но това е само дълбочината на коммуникационните тунели, които свързват отделните бункери, а самите бомбоубежища са на по-голяма дълбочина. В тях са струпани огромни запаси от питейна вона и продоволствия, което позволява на защитниците им да издържат дълга обсада. Така намиращите се в бункерите са успели да удържат на преките бомбардировки на руските войски.

Според него в момента в бункерите се намират около 300 цивилни, сред които и 30-40 деца. Имало и много ранени, които се нуждаят от квалифицирана медицинска помощ.

Няколкостотин цивилни се намират на територията на "Азовстал", съобщи и вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук. Тя уточни, че от комбината досега са евакуирани 156 души.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Намери своята история

От категорията

Медведев: Зеленски предвижда неизбежното си поражение

Медведев: Зеленски предвижда неизбежното си поражение-1648274884.jpg

Той обърна внимание на факта, че президентът на Украйна "изисква Донбас и ...

27 май 2022 | 00:24

Путин към Нехамер: Украйна саботира преговорния процес с Русия

Владимир Путин и Карл Нехамер разговаряха по телефона-1653672501.jpg

Той е определил като безпочвени опитите да се прехвърли отговорността за ...

27 май 2022 | 20:27

Киев призна: Украинските части може да се изтеглят от Луганска област, за да не бъдат пленени

Кадър от обстрел на фронтовата линия в Украйна-1653677835.jpg

В социалната мрежа "Телеграм" областният управител Сергий Гайдай ...

27 май 2022 | 21:55

Борис Джонсън призна: Путин постига бавен, но осезаем напредък в Донбас

Борис Джонсън призна, че Путин бележи бавен, но осезаем напредък в Донбас-1649272309.jpg

Британският премиер заяви, че Украйна се нуждае от още военна подкрепа, ...

27 май 2022 | 20:33