Бодливата тел пред Бранденбургската врата

При опит да я преминат загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад

Преди 30 години рухна Берлинската стена

13285 | 9 ноем. 2019 | 09:39

Г-н Горбачов, разрушете тази стена, обръща се американския президент Роналд Рейгън към съветския лидер през 1987 г.

Бодливата тел пред Бранденбургската врата-1573125421.jpgСтроителството на Берлинската стна-1573125635.pngРейгън: Г-н Горбачов, разрушете тази стена!-1573125199.jpg-1573125131.jpg-1573125117.jpg-1573125104.jpgБерлинската стена-1573125078.jpg

На 9 ноември преди 30 години падна Берлинската стена. И тъй като Стената се бе превърнала в символ на Студената война, падането й стана символ на краха на комунизма. И начална точка на започналите в Източна Европа промени.

 

Стената е построена доста бързо, на практика за дни.

 

Нейното строителство започва през нощта на 12-ти срещу 13 август 1961 г., събота срещу неделя. Заповедта за нейното изграждане е подписана от ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт.

 

В полунощ по тревога е вдигнат целият гарнизон на Берлин. Всички подстъпи от Източната към Западната част на града са блокирани и на сутринта жителите на Източен Берлин, бързащи за работа в Западен Берлин, са спирани от въоръжени патрули.

 

Тук трябва да припомним, че след края на Втората световна война Берлин, столицата на Райха, е разделена от страните победителки на четири окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В 3-те западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

Отношенията между довчерашните съюзници в Антихитлеристката коалиция бързо се развалят. На 4 април 1949 г. е създаден Североатлантическият алианс – НАТО. Съветският блок отговаря, като на 14 май 1955 г. създава Варшавския договор.

Започва нова война - Студената война. А Берлинската стена е едно от най-ярките й проявления.

 

Стената първоначално е просто бодлива тел, ограждаща Източен Берлин. Преградени са четирите линии на Берлинското метро, които дотогава свързват източната и западната част на града.

Изселени са хората, живеещи в сгради, разположени близо до бъдещата Стена. А прозорците им, гледащи на Запад, са зазидани. Преградни са 193 улици и 8 трамвайни линии, разкъсани са телефонните линии. Връзките на водопровода и канализацията, които няма как да бъдат зазидани, са преградени със здрави стоманени решетки.

Тъй като новото гранично съоръжение предизвиква голям интерес сред западната преса, за да попречат на снимането на филми и репортажи, сътрудниците на „Щази“ осветяват обективите на камерите с помощта на огромни огледала.

Но тъй като интересът на Запад към живота зад Стената оставал, от западната й част били построени специални наблюдателни кули, от които всеки желаещ можел да разгледа с бинокъл какво става малко по-на изток.

Строителството и оборудването на Берлинската стена продължава от 1962 до 1975 г. Така тя служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г. Разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града.

 

При опит да я преминат загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са – масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на 2 съседни апартамента.

 

Господин Горбачёв, разрушете тази стена!“

 

Думите са на американския президент Роналд Рейган и са произнесени на 12 юни 1987 г. до Бранденбургската врата. Държавният глава на САЩ е на посещение в Западен Берлин във връзка с честванията за 750-годишнината на Берлин. Призивът му е към Михаил Горбачов, тогава ръководител на Съветския съюз. Още с идването си на власт две години по-рано Горбачов е обявил курс към реформи, които стават известни като перестройка. Терминът за пръв път е употребен от Горбачов през януари 1987 г. на пленум на ЦК на КПСС.

 

Промените, започнали в Съветския съюз, на практика водят до разпадане на целия Съветски блок. Най-образната част от този процес е падането на Берлинската стена.

 

Как се стига до това?

 

На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. Когато малко по-късно – на 11 септември, унгарското правителство отваря границите напълно, Берлинската стена губи своя смисъл. Само за три дни 15 хиляди немци напускат ГДР през Унгария.

 

В източната германска държава започват масови демонстрации с искане на граждански права и свободи. Ръководството на Германската единна социалистическа партия подава оставка. На 24 октомври поста на пръв партиен ръководител напуска Ерих Хонекер.

 

На 4 ноември в Берлин се провежда масов митинг. Издигат се лозунги за свобода на словото и политически свободи. Проявата не е съгласувана с властите.

 

На 9 ноември 1989 г. Гюнтер Шабовски, член на правителството на ГДР, дава пресконференция, на която огласява новите правила за влизане и напускане на страната. Пресконференцията се предава пряко по телевизията. Шабовски обявява, че гражданите на ГДР имат право веднага да получат визи за посещение на Западен Берлин и ФРГ. На мига стотици хиляди се устремяват към Стената.

Граничарите не са получили специална заповед. Първоначално те се опитват да спрат масата с водни оръдия, но после отварят границата.

От другата страна на Стената стотици граждани на Западен Берлин идват да посрещнат гостите.

Събитията приличат на народен празник. Повече от три милиона източногерманци посещават роднините и приятелите си на Запад в следващите три дни.

 

На 22 декември 1989 г. Бранденбургската врата, през която минава границата между Източен и Западен Берлин, е отворена.

 

Берлинската стена все още стои, цяла е, но вече е символ на недалечното минало. Изрисувана е с графити. Скоро берлинчани и гости на града започват да я разрушават, взимайки си парчета за спомен.

 

След обединението на Германия през октомври 1990 г. Берлинската стена е разрушена.

 

Към днешна дата са се запазили само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее и на Бернауер Щрасе.

 

Ако от „източната“ страна на Берлинската стена до самия край тя остава уродлив символ на отчуждението, то на Запад стената се превръща в място за творчество на много художници както професионалисти, така и аматьори. През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова „изложба“ на графити.

 

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ, например в корпорацията „Майкрософт“, в щабквартирата на ЦРУ и други. На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

 

 

 


От категорията

Проф. Пламен Киров: Премиерът в оставка трябва да бъде поставен под запрещение. Веднага!

Проф. Пламен Киров: Премиерът в оставка трябва да бъде поставен под запрещение-1571754074.jpg

Това е грубо погазване на Конституцията, за което ще се носи персонална ...

28 юни 2022 | 21:44

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

Разнобой по македонския въпрос е причината Вигенин да подаде оставка като зам.-председател на БСП

Разнобой по македонския въпрос е причината Вигенин да подаде  оставка като зам.-председател на БСП-1645953650.png

Има някаква граница, отвъд която, съжалявам, но няма как да прекрачвам, въпроси ...

28 юни 2022 | 18:57

КРИБ: Правителствената политика е проциклична

КРИБ: Правителствената политика е проциклична-1589791998.jpg

Растежът на БВП вероятно ще продължи да се забавя през останалата част на 2022 ...

30 юни 2022 | 12:50