Документи няма да се подписват, преди да има политическа договореност

Без руски газ хъбът "Балкан" не може да функционира!

9301 | 30 май 2018 | 13:44

Целта на визитата на българския премиер в Москва е договарянето на 15,75 млрд.куб.м на година руски газ за хъба "Балкан". край Варна. Владимир Малинов е част от българската делегация


"Без руски газ хъбът "Балкан" край Варна не може да функционира". Това заяви шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пред българските журналисти преди началото на срещата между премиера Борисов и президента Путин, която се очаква да започне днес към 14.30-15.00 часа в Кремъл. Това е и целта на визитата на българския премиер в Москва  - договарянето на 15,75 млрд.куб.м на година руски газ за хъба "Балкан".

 

Това е третата среща между Борисов и Путин.
През 2009-а те се срещнаха на 1 септември в Гданск, Полша по време на мероприятията за отбелязване на 70-та годишнина от началото на Втората световна война. А на 13 ноември 2010-.а Путин бе на работно посещение в София в качеството му на премиер.
От 2012-а досега двамата са провели шест телефонни разговора като последният е на 5 март 2018 година, когато е било договорено това посещение.

Борисов носи подарък на Путин икона на Исус Христос Вседържател в Светогорски стил с покритие от 24-каратово злато. Направена е от монах от Света гора, който е работел по време на пост и молитва. Според традицията, това дава "душа" на иконата.

 

Разговорите няма да бъдат леки - това е настроението  в българската делегация. "Ако не се скараме, може и да се договорим" , заяви Борисов в самолета пред медиите. Документи между двете делегации няма да се подписват сега, договорките, ако се постигнат, ще бъдат на политическо ниво, а после ще се подготвят и конкретните документи.

 

От руска страна в разговорите ще участват още: Антон Силуанов - първи вицепремиер и министър на финансите, Денис Мантуров - министър на промишлеността и търговията, Александър Новак - министър на енергетиката, Владимир Медински - министър на културата, Александър  Грушко - зам. министър на външните работи, отговарящ за Европа, Юрий Ушаков - помощник на президента, Александър Сафонов - председател на агенцията по туризма. Към тях ще се присъединят и шефовете на "Газпром" и на "Лукойл" Алексей Милер и Вагит Алекперов.


И за България, и за Русия е ясно, че ключав фактор за реализацията на газоразпределителния хъб "Балкан" край Варна са доставките на руски природен газ по нови трасета. Това се подкрепя както от факта, че Русия е най-големият производител на природен газ в Европа, така и от планираните от Русия нови мащабни газопроекти, в т.ч. с възможността за нови входове към ЕС на българо-турската граница и вход от Черно море близо до Варна. 

 

Концепцията за изграждане на газов хъб "Балкан" е включена в списъка с проекти от "Общ интерес на Европейската комисия" от 18 ноември 2015 година. През май беше подписано споразумение за безвъзмездно финансиране на Предпроектното проучвани за проекта газов хъб "Балкан" в рамките на 920 500 евро, което е 50% от общата стойност на проекта.

 

На 15 март 2018 година "Булгартрансгаз" ЕАД и избраният изпълнител консорциум ДЗЗД " АФРИКА-ЕМГ Конселт" подписаха договор за изготвяне на Предпроектно проучване за газов хъб "Балкан" на стойност 2 327 437, 70 лв.без ДДС.
Предпроектното проучване ще приключи през втората половина на 2018 година.

Създаването на газов хъб цели чрез изграждане на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните-членки в региона: България, Гърция, Румъния, Хърватия, Словения и през тях на страните-членки от Централно  и Западна Европа, както и на държавите от Енергийната общност: Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, като по този начин допринес за постигането на основните приоритети на европейската енергийна политика.

 

По проект в Хъба трябва да постъпват количества природен газ от различни източници: руски природен газ през нови морски газопровода и по действащото към момента трасе, природен газ, добиван в шелфа на Черно море - българския от блоковете "Хан Аспарух", "Кубрат", "Терес" и румънския пиронена газ от от източници отхЮжния газов коридор - Каспийския регион, Близък изток и Източно Средиземноморие и LNG от терминалите в Гърция и Турция.

 

"Без руски газ обаче газов хъб "Балкан" не може да проработи", подчерта шефът на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов, който е член на делегацията.
Целта на разговорите с Путин е да договорим 15.75 млрд. куб.м руски газ за Хъба, който да продаваме, а не да транзитираме, както към този момент са вижданията на руснаците.

 

През последните години търговско-икономическите отношения с Русия бележат ръст, но са далеч от възможностите на двете страни. 

През 2017 година стокообменът е нараснал с 41% спрямо 2016-а и възлиза на 4,286 млрд.щ.д. Делът на Русия във външно-търговския стокообмен на България обаче е едва 6.7%, в т.ч. 2.7% от износа и 10.3% от вноса.
Българският износ за Русия в рамките на миналата година е на стойност 811 млн.щ.д., което е ръст от 87%, като най-голям е износът на медикаменти, хладилници, полипатии др.
Вносът на руски стоки в България е в рамките на 3.475 млрд.щ.д., което ръст от 34%. Над 85% от него се формира от минерални продукти и горива, а останалата маст се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.

По данни на БНБ към декември 2017 година обемът на руските инвестиции в България възлиза на 1.9696 млрд. евро, което представлява само 4% от всички инвестиции у нас. В ранг листата на чуждестранни инвеститори Русия заема 7-о място за периода 1996-2017 година.

Наблюдава се срив в аграрните търговски взаимоотношения между Русия и България в последните години.
През 2017 г. аграрният стокообмен между двете страни възлиза на скромните 52,4 млн.щ.д., което е с 12,4% по-малко спрямо 2016-а.
Експортът на селскостопански стоки се е свил за м.г. с 13.5% и е в рамките на 42,3 млн.щ.д.
При вноса от Русия се отчита по-слабо понижение - със 7,4% , до 10,2 млн. щ.д. главно поради по-малките доставки на слънчоглед. Така в рамките на 2017-търговското салдо на България е в размер на 32,2 млн.щ.д., което е с 15,2% под нивото от преходната година.

Вносът на аграрни стоки от Русия бележи спад от 33.1%, основно поради липсата на доставки на слънчоглед.
В листата на българския износ за Русия са предимно тютюнът и препаратите, използвани за храна на животни, следвани от вина, какаови продукти, преработени плодове.

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Калин Стоянов за Шенген: Считам, че ще постигнем нужния резултат през декември

Калин Стоянов Снимка: БТА-Kalin-Stoyanov-Snimka--BTA_1695925659.jpg

160 хиляди незаконни опита за преминаване на границата ни е предотвратила ...

28 септ. 2023 | 21:26

Богдан Богданов: "Лукойл" трябва да плати 280 млн. лв. данък до края на годината
(Видео)

Богдан Богданов Кадър: бТВ-Bogdan-Bogdanov-Kadar--bTV_1695923525.jpg

Срокът за дерогацията на руския петрол от една година е реалистичен. Той трябва ...

28 септ. 2023 | 20:49

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51