Не сме крили искането на ЧЕЗ за цената на тока, твърди шефът на регулатора

Иван Иванов: Всяка година ЕРП-тата искат увеличение на тока с 30-50%. КЕВР одобрява 1-2%

18427 | 11 апр. 2018 | 17:24

Нямаме правомощия да спрем сделката за ЧЕЗ. Никой не ми е оказвал натиск – политиците не могат да ме прекършат, а камо ли някакви енергийни дружества, казва Иван Иванов пред Епицентър.бг


- Г-н Иванов, от БСП твърдят, че Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) е скрила искането на ЧЕЗ за увеличение на цената на тока. Вярно ли е това?

 

- Категорично не и ще ви кажа каква е истината. А тя е, че всяко дружество трябва да подаде заявление за цени, след което трябва да представят т. нар. „неконфиденциален вариант“. Той е със заличени лични данни и търговска информация. С мое писмо съм изискал до следващия понеделник всички ЕРП-та да представят такъв вариант, който ние във вторник ще публикуване на сайта на КЕВР. Няма какво да се крие, тъй като тази информация е публична. И доказателство за това, че данните са публични, е фактът, че аз отговорих на председателката на БСП Корнелия Нинова, като съм цитирал тези стойности, които не могат да бъдат конфиденциална търговска информация и която ще бъде публикувана на сайта ни.

 

- Какви са исканията на ЧЕЗ?

 

- Ние не работим със средни стойности на поискано увеличение. КЕВР има строга методика, по която се произнася за цени. Ние признаваме само необходимите разходи, а останалите не се признават. В резултат на това всяка година енергийните дружества искат увеличение от порядъка на 30, 40, 50 %, но Комисията излиза с цени, които са в рамките на 1 до 2 %. Миналата година бяха подобни изчисленията и на трите ЕРП-та. Повишението, което Комисията одобри и което е валидно в рамките на цяла година, е само 1,5%. То влезе в сила от 1 юли 2017 г. и ще бъде валидно до 30 юни 2018 г.

 

- Защо ЕРП-тата искат огромни увеличения, след като знаят, че няма да ги одобрите?

 

- Те действат като търговски дружества. Искат повече, няма никакво съмненение, и дори след това оспорват решенията ни в съда. Магистратите се произнасят в полза на КЕВР, като се мотивират, че спазваме закона и нормативните изисквания. Искам да отбележа, че в Комисията не работим нито в корпоративен, нито в политичеки интерес. Ние сме независим орган и нашата цел е да защитим обществения интерес. Когато казвам обществен интерес, не трябва да се разбира единствено и само интереса на потребителите. Не, ние отчитаме необходими разходи, които са неизбежни за дружеството, незамисимо дали те са производители на електрическа енергия или са снабдителни и разпределителни дружества. Затова през годините имаме увеличение на цената на електроенергията от 1 до 3 %. За последните 3 години общото увеличение е 2,5%! И за да ви кажа как действа сегашният състав ва регулатора, искам да подчертая, че от 2007 г. до 2014 г. увеличението електроенергиягта е с 34%.

 

- Позововайки се на член 92 от Наредбата на лицензиране на енергетиката, бившият енергиен министър Румен Овчараво твърди, че КЕВР има правомощия да спре сделката на фирма „Инерком“ на Гинка Въбракова за активите на ЧЕЗ. Вие твърдите обратното. Къде е истината?

 

- Това е само негово твърдение. Аз потворих поне 10 пъти и накрая предложих на временната парламентарна комисия, разследваща сделката за ЧЕЗ и лично на председателя ѝ Жельо Бойчев, да направят офиицално питане до законодателния съвет на НС, за да може най-после да се разбере истината. А тя може да стане ясно и по индиректен начин. Например „Обединени патриоти“ предлагат промени в Закона за енергетиката, за да се дадат правомощия на КЕВР за такова действие. С други думи - това го няма и сега предлагат да се промени законът. Освен това бившият председател на Сметната палата Валери Димитров каза: „Учудвам се, но КЕВР няма правомощия да спре сделката, каквито например има Комисията за финансов надзор (КФН)“.

 

Това, което Румен Овчаров не отчита или не желае да отчете, защото е учен човек, е че в член 21 на Закона за енергетиката се говори именно за тези права, които КЕВР има по отношение на енергийните дружества. В чл. 91 на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката се развива това, но отново по отношение на енергийните дружества. В алинея 2 се казва: „Процедурата, която започва с искане, което трябва да постъпи от енергийното дружество...“ В КЕВР провеждаме такива процедури, но фирмата „Инерком“ или която и да е друга, не е енергийно, а търговско дружество. Енергийните дружества са ''ЧЕЗ Разпределение България'' АД , ЧЕЗ Трейд България“ и ЧЕЗ електро България“. С други думи, ако някое от тези 3 дружества поиска от нас – ние ще се произнесем по начин, който да защити интереса на потребителите. Няма да позволим да се разпарчетосва собствеността на дружествата.

 

- Вие знаете ли кой стои зад прочутата вече Гинка Върбакова?

 

- Не мога да ви кажа, а и в КЕВР нямаме капацитет да правим такова проучване. Но и от отговорите, които дадоха представители на ДАНС и ДАР пред депутатите от временната комисия за ЧЕЗ също не пролича. Защото те не съобщиха нищо по въпроса.

 

- Върху вас оказван ли е политически натиск по отношение на тази сделка?

 

- Не. Аз съм добре известен с това, че вземам независими решения не само по този казус, но и по отношение на цените на електроенергията и водата. Върху мен никой не е оказвал натиск. Заявил съм го отдавна и те (политиците, б.р.) не могат да ме прекършат, камо ли някакви дружества. Самата госпожа Гинка Върбакова не я познавам - видях я за първи и единствен път в по време на изслушването й в Народното събрание.

 

- Ще бъде ли застрашена енергийната сигурност на София и Западна България, ако Върбакова купи ЧЕЗ?

 

- Категорично не. Проблем може да настъпи, ако се промени мениджмънта на самите дружества на ЧЕЗ. В момента той е много стабилен.

 

- А каква е гаранцията, че новият собственик няма да смени оперативното ръководство на компаниите на ЧЕЗ?

 

- Мога да ви дам хиляди премери на световни компании, които сменят собствеността си, но не и висшия мениджърски екип. Тази практика вече е валидна дори и за България, защото всеки собственик гледа да има печалба. А за да има печалба, трябва да има добър мениджмънт.

 

- Ще има ли нови договори с т.нар. американски централи „Контурглобал“ и „АЕS Гълъбово“?

 

- Да, работи се по въпроса. До двете централи са изпратени предложения от Министерство на финансите. „Контурглобал“ и „АЕS Гълъбово“ поискаха да им даде 3-месечен срок, в който техните консултанти да се запознаят с документа и да изготвят отговора. След това ще започнат преговорите, за да се стигне до приемливо решение.


Еврохолд

От категорията

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП, наред с любимци на Путин

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП-1654166646.jpg

Сред "отличените" са Фидиас Панайоту – ютюбърът от Кипър, Галато ...

15 юни 2024 | 16:22

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой-Kompaniyata-na-Ilon-Mask--SpeysEks--izgrazhda-mrezha-ot-stotitsi-shpionski-sateliti-za-amerikanskoto-razuznavane_1710764656.jpg

Учените са изчислили, че "гибелта" на типичен 250-килограмов сателит, ...

16 юни 2024 | 21:42

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво-Bozhinov--Balgarite-ne-sme-izvestni-s-tova--che-shte-se-saberem---shutovete-i-plyunkata-lepyat-po-zdravo_1718557859.png

В момента изборите се превръщат в едно махленско плюене едни срещу други. А би ...

16 юни 2024 | 20:08

Най-важното

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност, коментират анализатори

Ключова политическа седмица. Борисов инициира преговори за кабинет: Време е за мъдри мъже и жени!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира  преговори за кабинет-Liderat-na-GERB-Boyko-Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet_1718595312.jpg

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските ...

17 юни 2024 | 06:14

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35