Не сме крили искането на ЧЕЗ за цената на тока, твърди шефът на регулатора

Иван Иванов: Всяка година ЕРП-тата искат увеличение на тока с 30-50%. КЕВР одобрява 1-2%

14426 | 11 апр. 2018 | 17:24

Нямаме правомощия да спрем сделката за ЧЕЗ. Никой не ми е оказвал натиск – политиците не могат да ме прекършат, а камо ли някакви енергийни дружества, казва Иван Иванов пред Епицентър.бг


- Г-н Иванов, от БСП твърдят, че Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) е скрила искането на ЧЕЗ за увеличение на цената на тока. Вярно ли е това?

 

- Категорично не и ще ви кажа каква е истината. А тя е, че всяко дружество трябва да подаде заявление за цени, след което трябва да представят т. нар. „неконфиденциален вариант“. Той е със заличени лични данни и търговска информация. С мое писмо съм изискал до следващия понеделник всички ЕРП-та да представят такъв вариант, който ние във вторник ще публикуване на сайта на КЕВР. Няма какво да се крие, тъй като тази информация е публична. И доказателство за това, че данните са публични, е фактът, че аз отговорих на председателката на БСП Корнелия Нинова, като съм цитирал тези стойности, които не могат да бъдат конфиденциална търговска информация и която ще бъде публикувана на сайта ни.

 

- Какви са исканията на ЧЕЗ?

 

- Ние не работим със средни стойности на поискано увеличение. КЕВР има строга методика, по която се произнася за цени. Ние признаваме само необходимите разходи, а останалите не се признават. В резултат на това всяка година енергийните дружества искат увеличение от порядъка на 30, 40, 50 %, но Комисията излиза с цени, които са в рамките на 1 до 2 %. Миналата година бяха подобни изчисленията и на трите ЕРП-та. Повишението, което Комисията одобри и което е валидно в рамките на цяла година, е само 1,5%. То влезе в сила от 1 юли 2017 г. и ще бъде валидно до 30 юни 2018 г.

 

- Защо ЕРП-тата искат огромни увеличения, след като знаят, че няма да ги одобрите?

 

- Те действат като търговски дружества. Искат повече, няма никакво съмненение, и дори след това оспорват решенията ни в съда. Магистратите се произнасят в полза на КЕВР, като се мотивират, че спазваме закона и нормативните изисквания. Искам да отбележа, че в Комисията не работим нито в корпоративен, нито в политичеки интерес. Ние сме независим орган и нашата цел е да защитим обществения интерес. Когато казвам обществен интерес, не трябва да се разбира единствено и само интереса на потребителите. Не, ние отчитаме необходими разходи, които са неизбежни за дружеството, незамисимо дали те са производители на електрическа енергия или са снабдителни и разпределителни дружества. Затова през годините имаме увеличение на цената на електроенергията от 1 до 3 %. За последните 3 години общото увеличение е 2,5%! И за да ви кажа как действа сегашният състав ва регулатора, искам да подчертая, че от 2007 г. до 2014 г. увеличението електроенергиягта е с 34%.

 

- Позововайки се на член 92 от Наредбата на лицензиране на енергетиката, бившият енергиен министър Румен Овчараво твърди, че КЕВР има правомощия да спре сделката на фирма „Инерком“ на Гинка Въбракова за активите на ЧЕЗ. Вие твърдите обратното. Къде е истината?

 

- Това е само негово твърдение. Аз потворих поне 10 пъти и накрая предложих на временната парламентарна комисия, разследваща сделката за ЧЕЗ и лично на председателя ѝ Жельо Бойчев, да направят офиицално питане до законодателния съвет на НС, за да може най-после да се разбере истината. А тя може да стане ясно и по индиректен начин. Например „Обединени патриоти“ предлагат промени в Закона за енергетиката, за да се дадат правомощия на КЕВР за такова действие. С други думи - това го няма и сега предлагат да се промени законът. Освен това бившият председател на Сметната палата Валери Димитров каза: „Учудвам се, но КЕВР няма правомощия да спре сделката, каквито например има Комисията за финансов надзор (КФН)“.

 

Това, което Румен Овчаров не отчита или не желае да отчете, защото е учен човек, е че в член 21 на Закона за енергетиката се говори именно за тези права, които КЕВР има по отношение на енергийните дружества. В чл. 91 на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката се развива това, но отново по отношение на енергийните дружества. В алинея 2 се казва: „Процедурата, която започва с искане, което трябва да постъпи от енергийното дружество...“ В КЕВР провеждаме такива процедури, но фирмата „Инерком“ или която и да е друга, не е енергийно, а търговско дружество. Енергийните дружества са ''ЧЕЗ Разпределение България'' АД , ЧЕЗ Трейд България“ и ЧЕЗ електро България“. С други думи, ако някое от тези 3 дружества поиска от нас – ние ще се произнесем по начин, който да защити интереса на потребителите. Няма да позволим да се разпарчетосва собствеността на дружествата.

 

- Вие знаете ли кой стои зад прочутата вече Гинка Върбакова?

 

- Не мога да ви кажа, а и в КЕВР нямаме капацитет да правим такова проучване. Но и от отговорите, които дадоха представители на ДАНС и ДАР пред депутатите от временната комисия за ЧЕЗ също не пролича. Защото те не съобщиха нищо по въпроса.

 

- Върху вас оказван ли е политически натиск по отношение на тази сделка?

 

- Не. Аз съм добре известен с това, че вземам независими решения не само по този казус, но и по отношение на цените на електроенергията и водата. Върху мен никой не е оказвал натиск. Заявил съм го отдавна и те (политиците, б.р.) не могат да ме прекършат, камо ли някакви дружества. Самата госпожа Гинка Върбакова не я познавам - видях я за първи и единствен път в по време на изслушването й в Народното събрание.

 

- Ще бъде ли застрашена енергийната сигурност на София и Западна България, ако Върбакова купи ЧЕЗ?

 

- Категорично не. Проблем може да настъпи, ако се промени мениджмънта на самите дружества на ЧЕЗ. В момента той е много стабилен.

 

- А каква е гаранцията, че новият собственик няма да смени оперативното ръководство на компаниите на ЧЕЗ?

 

- Мога да ви дам хиляди премери на световни компании, които сменят собствеността си, но не и висшия мениджърски екип. Тази практика вече е валидна дори и за България, защото всеки собственик гледа да има печалба. А за да има печалба, трябва да има добър мениджмънт.

 

- Ще има ли нови договори с т.нар. американски централи „Контурглобал“ и „АЕS Гълъбово“?

 

- Да, работи се по въпроса. До двете централи са изпратени предложения от Министерство на финансите. „Контурглобал“ и „АЕS Гълъбово“ поискаха да им даде 3-месечен срок, в който техните консултанти да се запознаят с документа и да изготвят отговора. След това ще започнат преговорите, за да се стигне до приемливо решение.


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25