Кирил Петков

Премиерът и вицепремиерите участват в парламентарния контрол

Петков пред НС: Позицията на България за РСМ се запазва, но се надгражда с пет комисии (Видео)

5152 | 7 ян. 2022 | 08:36

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и правосъдният министър Надежда Йорданова ще отговарят на въпроси на социалистите за открити наказателни процедури от ЕС срещу България

Кирил Петков-1641539993.pngКирил Петков и вицепремиерите участват в парламентарния контрол-1641539973.pngПремиерът и вицепремиерите ще участват в парламентарния контрол-1641539206.jpg-1641337492.jpg

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерите участват в блиц контрол в Народното събрание днес.

  

Позицията на България по темата за РСМ се запазва, но надгражда с  пет отделни комисии - инфраструктура, култура, евроинтеграция (борба с корупция), история: Не разбирам защо нямаме една влакова линия София-Скопие, общ културен календар, нито един полет София-Скопие. Уверявам ви, имаме ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия български народ. На 18 януари отиваме на разговор в Северна Македония, отговори премиерът Петков на въпроса на депутаа Захариева от ГЕРБ-СДС. 

 

Захариева зададе въпрос на премиера Кирил Петков относно позицията на Република България спрямо Република Северна Македония. Тя попита министър-председателя дали правителството има намерение да промените съществуващото национално съгласие по отношение на РСМ и да го замени с друго. 

 

"Искам да заявя много ясно, че позицията на Република България към преговорния процес с РСМ се запазва точно както беше заложено в коалиционното ни споразумение. Тази позиция е същата, ние я надграждаме с 5 отделни различни комисии, които да надградят тези отношения. Комисия по инфраструктура – аз не разбирам защо ние през 2021 г. нямаме нито един полет от София до Скопие, нямаме една влакова линия. Не разбирам защо нямаме общ културен календар. Не разбирам защо нямаме взаимодействие между нашите бизнеси", отговори Кирил Петков.

 

Той увери, че в коалицията има абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия български народ. "Имаме пълна координация в Министерски съвет по темата. С това, че отиваме на разговори на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип на взаимоотношенията ни с РСМ. 

Захариева призова да не се руши националния консенсус към РСМ, а Петков ѝ отговори: Надявам се, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати.

 

Петър Чобанов от ДПС попита финансовия министър Асен Василев дали ще продължи фискалната стратегия на ГЕРБ или възнамерява да я смени. Депутатът попита още дали ще има отчет за 9-те млрд. лв. разходи за 2021 г.

 

Според министър Василев той е дал подробна разбивка на брифинг в МФ. Министърът допълни, че парите не са харчени за "чешмички" или "любими проекти на властта", а по определени програми. В отговор Чобанов поиска по-правилно разпределение на средствата и допълни пари за АПИ.

 

Румен Гечев от БСП отправи въпрос към вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова по повод защитата на българските потребителите. 

Нинова му отговори: Нашата роля е да покажем на хората, че държавата стои зад тях и ги пази от нелоялни практики. Има държава, която ще защити потребителите. Според вицепремиера министерството е спряло допълнителните такси от мобилните оператори. Тя напомни, че мобилните оператори имат право да вдигат цените веднъж годишно и то след като НСИ изнесе годишната инфлация. В момента операторите нямат право да вдигат цените и с една стотинка! 

 

"Вчера свикахме съвет на коалиционните партньори по темата за колекторските фирми", обяви Нинова. Според нея има 17 фирми, регистрирани в БНБ за колекторска дейност, но други 40, нелегитимни, тормозят хората из страната. Обещавам да поправя този интерес за 4-5 млрд. лв. - отпор ще има, но от вас (депутатите) зависи дали ще решим въпроса. Скоро икономическият министър ще постави и въпроса за ЧСИ-тата и спекулата на пазара.

От парламентарните групи на "Има такъв народ" и "Демократична България" нямаха въпроси към властта.

Костадин Костадинов от "Възраждане" също зададе въпрос към премиера: "Зелените сертификати"' въведоха вредна практика за принудителна ваксинация и "данък труд" - много голяма част от работниците си правят тестове, за да бъдат допуснати до работните си места. Смятате ли да премахнете "зеления сертификат" и кога, особено с оглед на протеста, който организираме другата седмица. Въпреки това Костадинов каза, че тези проблеми не трябва да се решават на улицата.

Кирил Петков му отговори: Няма задължителна ваксинация, няма и да я наложим, докато аз съм министър-председател. Ваксинацията е основополагаюият начин за преодоляване на кризата. Вчера 72 души са починали от КОВИД, а само двама са били имунизирани, всички други - без ваксина. Ако искаме да запазим българите, то трябва да се ваксинираме, за да не броим умрели хора. Всичко друго ще е безразсъдно и популистко.

Нека да видим как ще ни спрат, когато опитаме да влезем в Народното събрание, закани се в реплика лидерът на "Възраждане". Той поиска конкретни числа и брой ваксинирани, при който случай сертификатите ще отпаднат: Хората имат нужда от спокойствие. А това спокойствие не бъде дадено от вас, то другата седмица ще има моменти на доста сериозно безпокойствие

От БСП останаха недоволни от изказването и заявиха, че лидерът на последната политическа сила в НС заплашва, а Костадинов се обърна към тях с думите: За вас ще има бял автобус (бел. авт. - протестите през 2013 г.). За репликата за автобуса Костадин Костадинов получи забележка от шефа на Народното събрание.

 

Кирил Петков пак призова да има информирано ваксиниране и призова за обща работа: И нека да е ясно едно за предстоящия протест, бил съм на протестите при белия автобус, бил съм на тези срещу ГЕРБ, бил съм на всички протести, приветствам ги, не ни е страх от протести. Според него е неправилно другата седмица да се събират накуп толкова хора и обяви изказването на Костадинов като "популистко".

 

Вицепремиерът по климатичните политики и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разкри, че иска в България да има вендинг машини за пластмасови отпадъци. Срещу опаковките хората ще получават касова бележка или директно възнаграждение, което да служи като стимул да не потребяват толкова много пластмаса. Според Сандов трябва да се направи кардинална програма, за да може България да изпълни целта до 2029 г. 90% от опаковките от пластмаса да бъдат рециклирани.

След блиц контрола ще се проведе и редовният парламентарен контрол.

В петък ще заседават и четири комисии – бюджетната, Комисията по правата на човека, Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество и Комисията по образованието и науката.

Бюджетната комисия ще обсъди Законопроект за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г., Закона за бюджета на ДОО за 2021 г. и Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г.

Членове на Комисията по образованието и науката ще отправят актуални въпроси към министър Николай Денков, а точка втора от комисията е първо гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.

 

Според правилника всеки първи петък на месеца министър-председателят и неговите заместниците могат да бъдат викани на блиц контрол по актуални теми.

В редовния парламентарен контрол питания има още към министъра на правосъдието, на здравеопазването, земеделския министър, на транспорта и съобщенията, както и към министъра на енергетиката.

Борислав Сандов и правосъдният министър Надежда Йорданова ще отговарят на въпроси на социалистите за открити наказателни процедури от ЕС срещу България.Кирил Петков и вицепремиерите участват в парламентарния контрол (На живо)

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и правосъдният министър Надежда Йорданова ще отговарят на въпроси на социалистите за открити наказателни процедури от ЕС срещу България

От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39