Премиерът пред миньорите: Ако се изтеглят плановете за териториално развитие, губим парите Снимка Фейсбук КТ "Подкрепа"

Изтече запис от срещата на акад. Денков с миньорите в парламента (видео)

Таен запис! Премиерът пред миньорите: Ако изтеглим плановете за териториално развитие, губим парите

8087 | 3 окт. 2023 | 17:16

България е парламентарна република, ако партиите не се разберат, какво следва? Всичко останало е хаос. Някои хора, включително на тази маса, искат хаос. Моля ви и вас - помислете, искате ли хаос в България, пита протестиращите министър-председателят


Представители на протестиращите миньори и енергетици публикуваха във Фейсбук таен запис, направен от срещата им с партиите от Народното събрание и премиера в търсене на разбирателство за спиране на блокадите и за изпълнение на шестте искания, огласени от бранша, съобщи Dir.bg.


По време на разговора премиерът акад. Николай Денков им обяснява, че ако сега се изтеглят териториалните планове за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил, страната ни няма да получи парите, в размер на няколко милиарда, и те ще бъдат пренасочени от Брюксел към друга държава членка. В началото на разговора става ясно, че ще бъде сформирана работна група, която да търси решение на исканията, поставени от протестиращите.

Не е изключен и вариант за изработване на общ документ, който да бъде подписан от всички страни.

Срещата между протестиращите енергетици и миньори, правителството и парламентарно представените формации продължава в работен формат, съобщи междувременно БНР.

В началото на срещата премиерът уверява, че полицията не е предприемала никакви репресии спрямо протестиращите. "От страна на полицията няма никакви действия, които да са предизвикали сблъсъци", подчертава министър-председателят. Срещата продължава повече от пет часа, а в нея участват и синдикалните лидери.

Денков казва, че са тук, за да се опитат да намерят решение за бъдещето. "Ако започнем да спорим за миналото, ще изгубим бъдещето. За да се предоговори Планът /б.р. - Планът за възстановяване и развитие/, ние трябваше да изпратим целия пакет от мерки и териториалните планове до 30 септември", казва той по време на срещата. И обяснява, че предоговарянето на плановете, за което настояват миньорите, трябва да се състои според правилата на Европейската комисия.

"Ако се изтеглят съответните планове, разговорът приключва, защото сроковете ще бъдат изпуснати. Има алтернатива и тя е да започнем да говорим истината. Искам да се знае истината от хората, защото решаваме тяхното бъдеще, не моето, не на МС. И те трябва да знаят какви са опциите", каза премиерът. Той напомня, че в МС са били готови да подпишат споразумение със синдикатите на 30 септември, но отказът е дошъл от тяхна страна. "Отказът дойде от страна на синдикатите, не от нас, готов съм още утре да продължаваме с разговорите. Вие се отдръпнахте от този процес, аз съм готов още утре да прецизираме споразумение и да го подпишем", добавя Денков.

"Тези пари са отделени за България, ние ги имаме, те са български. Ако нарушим правилата, те ще бъдат преразпределени. Днес тези пари са български, те са за България. Ако искаме да не ги изгубим, ние трябва да ги поискаме според правилата. Ако нарушим процедури, тогава те ще бъдат преразпределени. Въпросът за социалния пакет е обсъждан със синдикатите. Заедно с вас да решим, ясно е, че трябва да е приемливо за хората и за бюджета, ясно е, че говорим за години напред", коментира още премиерът.

"България е парламентарна република, ако партиите не се разберат, какво следва? Всичко останало е хаос. Някои хора, включително на тази маса, искат хаос. Моля ви и вас - помислете, искате ли хаос в България", обръща се премиерът към миньорите. И уточнява, че е поставил задача на министъра на енергетиката до края на месеца да е готова енергийната стратегия. "Ние сме готови по всичко, което е конкретно, ясно, да обсъждаме", казва още Денков, като посочва, че над 70% от нещата, които се твърдят, са лъжи.

Представител на миньорите репликира, че кабинетът е приел и изпратил плановете за въглищните райони в 12 без 1, и именно това е провокирало хората да протестират.

"Ние бяхме готови за преговори, излишно е да споменаваме, няколко пъти нашите президенти /б.р. - на синдикатите "Подкрепа" и КНСБ/настояваха за стратегия, за откриване на нови предприятия за производство, а не фотоволтаични системи. Никой не коментира енергийната ни система как ще издържи без въглищните централи. Вашето правителство говори само за пари, това не са нашите пари", казва протестиращият.

"Разберете, че проблемът е в МС, вашето правителство говори само за пари. Престанете да говорите само за пари, ние говорим само за енергийната сигурност на страната. Поканете представители на ЕСО, тук говорим за енергийната система на българия, а не за двата милиарда подаяние от Европа. Вашето правителство говори само за пари. Не си играйте с търпението на хората. Това обижда и България, и енергийните ни експерти", казва енергетикът, представител на протестиращите.

Премиерът веднага репликира, че не одобрява тона на казаното.

"Обръщам се към хората от мините - разберете, че ако по този начин ни се говори, няма как ние да намерим решение", казва Денков.

От изхода на днешната среща зависи дали протестиращите ще вдигнат блокадите по основни пътни артерии в страната.

В разговорите в широк формат между миньорите, синдикатите, премиера и политическите сили не участваха единствено от БСП. "Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста", заявиха от социалистическата партия.

 

 


От категорията

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление
(Видео)

Проф. Георги Близнашки Кадър: Нова нюз-Prof--Georgi-Bliznashki-Kadar--Nova-nyuz_1702134272.jpg

Двойното гражданство води до раздвояване на лоялността. Ако искаш да работиш за ...

9 дек. 2023 | 17:02

ГДБОП свали от интернет фалшивия видеоклип с образа и гласа на държавния глава

-1627896937.jpg

Екипът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към ...

9 дек. 2023 | 14:14

Най-важното

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-Daniel-Mitov--Partnyorstvoto-ni-s-amerikantsite-e-prekrasno--ne-namekvat-za-otteglyane-na-Borisov_1676529733.jpg

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Delyan-Peevski-se-nalozhi-kato-nezaobikolim-faktor-ne-samo-v-DPS--no-i-v-darzhavata_1699726542.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

Става въпрос за "дийп фейк" реклама, която имитира видео с Румен Радев

Опит за измама с фейк видео на президента, информирани са компетентните органи

Румен Радев-Rumen-Radev_1702116943.jpg

Става въпрос за фалшив клип уж на Нова тв, който прави реклама на мним проект ...

9 дек. 2023 | 12:14

ДПС са постоянен факт в политиката, Доган един от най-мъдрите играчи в политиката

Рашидов: Обичах Борисов, но сега има кой да му слюнчи ушите, всичките му гафове са от много акъл

Рашидов: Обичах Борисов, но сега има кой да му слюнчи ушите, всичките му гафове са от много акъл-Rashidov--Obichah-Borisov--no-sega-ima-koy-da-mu-slyunchi-ushite--vsichkite-mu-gafove-sa-ot-mnogo-akal_1702108894.jpg

Докато министрите на финансите, защото те решават за бюджета, не започнат да ...

9 дек. 2023 | 09:59

Вече се чуват гласове срещу предоставянето на допълнителни оръжия и финансиране на Киев

Military Watch Magazine: САЩ са притеснени от тежките загуби на западна бронирана техника в Украйна

Унищожени американски БМП Брадли на фронта в Украйна-Unishtozheni-amerikanski-BMP-Bradli-na-fronta-v-Ukrayna_1702128911.jpg

Нови кадри показват как руски войници завладяват поредната порция германски ...

9 дек. 2023 | 15:34

Бившият командир на полските сухопътни сили пред Rzeczpospolita

Полски генерал: Поражението на Украйна ще доведе до краха на Зеленски, той трябва да си иде

Ген. Валдемар Скшипчак-Ot-vatreshnostta-na-Rusiya-kam-fronta-tragvat-voyski--koito-dosega-sa-se-obuchavali--komentira-gen--Valdemar-Skshipchak_1698324742.jpg

"Цената, която Киев ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде ...

8 дек. 2023 | 14:18

Москва се оказа с висока толерантност към жертвите и готова да води дълга война на изтощение

CNN: Наистина ли САЩ не могат да си позволят Украйна да загуби войната?

Украинското контранастъпление разочарова Запада-Ruski-motostrelkovi-chasti-sa-vzeli-oporen-punkt-i-ukrainski-plennitsi-pri-Ugledar_1698837739.jpg

Вашингтон рискува репутацията си на световен лидер и още конфликти, ако се ...

8 дек. 2023 | 12:59