Премиерът Кирил Петков и началникът на политическия му кабинет Лена Бориславова са под карантина

Очаква се Столичната РЗИ да наложи официално карантина на всички участници в КСНС

Кирил Петков е под карантина! Началникът на кабинета му Лена Бориславова и Асен Василев - също

4439 | 11 ян. 2022 | 09:09

Министър-председателят е контактен на шефа на парламента Никола Минчев, който вчера вечерта е дал след КСНС положителен резултат за COVID-19. Петков ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната

Премиерът Кирил Петков и началникът на политическия му кабинет Лена Бориславова са под карантина-1641885983.jpgСнимка БГНЕС-1641885853.png-1641393795.jpg

Министър-председателят Кирил Петков и началникът на политическия му кабинет Лена Бориславова са под карантина, потвърдиха за БТА от пресслужбата на Министерския съвет. В самоизолация е и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

 

Мярката се налага след като председателят на парламента Никола Минчев даде положителна проба за COVID-19 след провелия се вчера Консултативен съвет за национална сигурност при държавния глава. 

Премиерът и Минчев бяха заедно на продължилия 6 часа Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

 

"Каквито са правилата за всички останали, такива ще бъдат и за тях и те ще ги спазят", посочиха от пресслужбата на правителството.

 

Министър-председателят Кирил Петков продължава да работи дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. Премиерът ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната.


За 14.00 часа днес е насрочена среща с работодателски организации в Министерския съвет.

 

Днес Петков трябваше да се срещне с ръководствата на петте национално представителни работодателски организации (Асоциация на Индустриалния капитал в България; Българска стопанска камара; Българска търговско-промишлена палата; Конфедерация на работодателите и индустриалците в България; Съюз за Стопанска Инициатива), както и с ръководството на Българската асоциация на металургичната индустрия. Поводът - високите цени на електроенергията за тях и газа. Работодателските организации продължават да настояват за по-високи компенсации заради скъпия ток и ясен план за излизане от кризата.  

 

Все още не е известно дали Столичната РЗИ ще наложи официално карантира на всички участници в КСНС. Очаква се това да стане ясно малко по-късно днес.

 

Там освен Петков и Минчев участваха още президентът Румен Радев, вътрешният и военният министри Бойко Рашков и Стефан Янев, лидерите на парламентарните партии, шефовете на всички спецслужби.

 

Законът и наредбите се спазват, каза за БТА директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, в отговор на въпрос дали участниците в КСНС вчера при президента Румен Радев ще бъдат поставени под карантина заради положителния за COVID-19 тест на председателя на Народното събрание Никола Манчев. Манчев участва в КСНС.

 Съгласно Приложение № 4 към т. 13 от Заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 г. близкият контакт се определя по няколко показателя, сред които има такива, които са били налице и на вчерашния КСНС при президента:

- директен физически контакт с потвърден случай на COVID-19 (напр. ръкостискане);

- директен (лице в лице) контакт с потвърден случай на COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин. общо за 24 часа (дори и да не са последователни);

- престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с потвърден случай на COVID-19 за ≥ 15 мин.

При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите при заболелия. Ако потвърденият случай е асимптоматичен, като контактен се определя всяко лице, осъществило контакт със случая в рамките на 48 часа преди до 14 дни след вземането на пробата, довела до лабораторното потвърждаване.

Съгласно т. 13 от заповед на министъра на здравеопазването, всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, по преценка на епидемиолог от РЗИ, се поставят под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 10-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице. Наблюдението на здравословното състояние на всяко контактно лице се извършва от общопрактикуващия лекар или съответната регионална здравна инспекция.


От 10 ч. започва работна среща във ВМА с директорите на столичните болници, директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София, доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, и Иванка Динева - управител на Столичната здравноосигурителна каса. Това съобщиха вчера от пресцентъра на СРЗИ.

Ще се обсъжда организацията на работата във връзка с покачващата се заболеваемост от COVID19 на територията на София. 

От 00:00 часа на 12 януари 2022 г. е в сила заповед за "Преустановяване провеждането на планов прием и планова оперативна дейност", която вече е качена на страницата на СРЗИ.

 


От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39