Преустановяват дейността на "Евроинс Румъния" заради признаци на неплатежоспособност

Задълженията на ръководството на дружеството са преустановени по закон

Отнеха лиценза на "Евроинс Румъния" заради неплатежоспособност

3942 | 17 март 2023 | 13:48

Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор глоби "Евроинс" с общо над 16 милиона леи - санкции в резултат на 17 контролни действия

Преустановяват дейността на "Евроинс Румъния" заради признаци на неплатежоспособност-1583414268.jpgПреустановяват дейността на "Евроинс Румъния" заради признаци на неплатежоспособност-Preustanovyavat-deynostta-na--Evroins-Rumaniya--zaradi-priznatsi-na-neplatezhosposobnost_1679053771.jpg

Румънският финансов надзорен орган ASF отне лиценза на местното дъщерно дружество EUROINS ROMÂNIA на българската застрахователна компания „Еврохолд" и го обяви в несъстоятелност.

Собственикът на дружеството ще даде пресконференция от 14 ч. днес в БТА по повод на „опита за враждебно превземане“ на компанията, на която ще бъде представена позиция и план за действие в подкрепа на румънското подразделение.

До развръзката се стига, след като в началото на февруари "Еврохолд" влезе в открита битка с регулатора, а председателят на Надзорния съвет Асен Христов обвини ключови служители на ASF, включително и вицепрезидента за застраховане Кристиян Рошу, в натиск и подготвяне на рейдърска атака спрямо компанията.

Според румънските власти в „Евроинс Румъния" е констатиран недостиг на средства за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност (т.нар. SCR, или Solvency Capital Requirement) още към 30 юни 2022 г. и той се е запазил и към 30 септември.

 

За възстановяване на показателя над минимума от 100% са нужни 2,19 млрд. леи (над 445 млн. евро).

 

Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) реши да отнеме лиценза за дейност на застрахователната компания "Евроинс Румъния".

 

Причината - признаци на неплатежоспособност на компанията. Това става ясно от прессъобщение, цитирано от Аджерпрес. 

 

"Съветът реши още да отправи искане за откриване на процедура по несъстоятелност и да назначи Застрахователния гаранционен фонд (FGA) като временен администратор на компанията, със задача да осигури управлението на дейността на застрахователя и да предприеме необходимите мерки за запазване на имуществото. Задълженията на ръководството на дружеството са преустановени по закон.

 

Мандатът на Застрахователния гаранционен фонд (FGA) приключва с назначаването на съдебния ликвидатор", се казва в съобщение, цитирано от Аджерпрес.

 

От Органа за финансов надзор уточняват, че на 30 юни 2022 г. компанията няма необходимите по закон средства да покрие капиталовото изискване за платежоспособност и към 30 септември 2022 ситуацията е останала непроменена.

 

За покриване на капиталовото изискване за неплатежоспособност ("мек под", при който е препоръчителна регулаторна намесa - бел. ред.) са били необходими средства в размер на 2,19 милиарда леи (870 млн. лв.), а за покриване на минималния необходим капитал ("твърд под", при който регулаторната намеса е задължителна) - 1,75 милиарда леи (700 млн. лв.). 

 

Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор глоби "Евроинс" с общо над 16 милиона леи - санкции в резултат на 17 контролни действия, припомня Медиафакс. 

 

"През последните шест месеца контролът беше изключително задълбочен и експертите от Органа за финансов наздор положиха усилия да проверят какво е финансовото състояние на дружеството. Решението на Съвета се основава на обстоен анализ на ситуацията в тази компания", заяви днес говорителят на Органа за финансов надзор Даниел Апостол, цитиран от Диджи 24.

 

Той уточни, че съгласно закона Застрахователният гаранционен фонд ще покрие всички обезщетения на водачите, които имат сключена Гражданска отговорност с тази компания. "Законът предвижда фондът да се финансира от няколко източника. Фондът няма правомощия да определя тарифи за застрахователни продукти и услуги. Работим върху опции, които имат за цел да защитят потребителя", каза още Даниел Апостол.

 

Еврохолд" бе лидер на пазара на "Гражданска отговорност" в Румъния с пазарен дял от 31% през застрахователя си "Евроинс Румъния". В последно време дружеството стана обект на проверки  от румънския финансов надзор и от местната прокуратура.

 

В последните години в Румъния се стигна до отнемането на лиценза и последвалия банкрут на най-големия застраховател в страната – City Insurance, през 2021 г. и 2022 г., а няколко години по-рано фалираха други два застрахователя в Румъния – "Astra" и "Carpatica".

 

Преди месец в интервю за БНТ шефът на надзора на "Еврохолд България" Асен Христов представи своята версия за случващото се с компанията в Румъния. Според него става дума за "организирана атака срещу "Евроинс Румъния" от страна на служители на румънския финансов регулатор ASF", както и опити за "превземане" и "кражба" на бизнеса на дружеството в Румъния.

 

Още тогава Христов предупреди, че случаят може да се отрази на цялата българска икономика, защото става дума за няколко процента от БВП. По думите на бизнесмена атаката е опасна, защото компанията е инвестирала над 200 млн. на Българската фондова борса. Активите на тази компания в Румъния превишават 400 милиона. 

 

"На борсата ни с оборот от 2 млн. лева, представяте ли си какво значи да се изсипят искания за 200 милиона? Тя на следващия ден ще блокира и ще фалира", прогнозира тогава Христов.

На въпрос на БНТ възможно ли е при фалит на "Евроинс" в Румъния да фалира и "Еврохолд", Христов отговори: "Не. Ние сме предприели всякакви мерки в момента, ако се стигне до такова лошо развитие, правим опит да ограничим щетите само до Румъния".

 

В България обаче е възможна "малка криза в енергетиката", каза тогава шефът на "Еврохолд". Христов разясни, че част от овърдрафт кредитите се ползват за купуване на ток и ако някое от дружествата има проблем, тези заеми могат бъдат предсрочно изискуеми или спрени.

 

Христов каза, че "едва ли би се стигнало до това да няма ток", но подчерта, че са единственото електроразпределително дружество, което не иска плащания от своите бизнес клиенти на всеки три дни. Това би се нарушило при негативно развитие на ситуацията.

 

Отнетият лиценз ще е сериозен удар за "Еврохолд", която през 2021 г. придоби активите на ЧЕЗ в България с финансиране от консорциум от най-големите банки в страната. Според неодитирания консолидиран отчет на "Еврохолд" към края на 2022 г. приходите му надхвърлят 6.3 млрд. лв., като от тях 3.58 млрд. лв. идват от енергийния бизнес и 3.7 млрд. лв. от застрахователния.

Брутните премийни приходи на "Евроинс Румъния" са 1.14 млрд. лв., като компанията отчита почти 60 млн. лв. положителен технически резултат и 62 млн. лв. печалба.

Акциите на холдинга на БФБ в петък падат с 4.3% до 1.57 лв. за акция, което прави пазарна капитализация 408 млн. лв.

"Евроинс Румъния" е ключова за ЕИГ. Към средата на 2022 г. тя има близо 32% дял при задължителната полица с над 1.5 млн. клиенти и 23% дял в общото застраховане. Портфейлът й е почти изцяло фокусиран в "Гражданска отговорност" (93%), макар активно да опитва да расте в другите по-доходоносни сегменти, а брутният ѝ премиен приход надхвърля 300 млн. евро за полугодието.

Българското дружество "Евроинс" също е номер едно по премиен приход в страната с 342 млн. лв. за деветмесечието, даващи ѝ над 15% пазарен дял. Лидерската позиция обаче се дължи на над 145 млн. лв. приходи от чужбина, без които делът би бил под 10%.

 

Дружеството продава различни застрахователни услуги на още няколко пазара в ЕС, като предлага и "Гражданска отговорност" в страни като Гърция и Полша, а има и съществен приход от полица "Помощ при пътуване" във Великобритания.

 

По данни от КФН към деветмесечието тя има 134 млн. лв. премии по "Гражданска отговорност", като над 95 млн. лв. от тях са от Европейското икономическо пространство.

За цялата година сумата достига 455 млн. лв., а печалбата е 1.3 млн. лв.

Силната позиция при задължителната, но често (заради социални фактори или конкурентен натиск) губеща, автомобилна полица рядко е устойчива. Досега в последното десетилетие на два пъти компаниите, изкачили се до лидерските позиции в Румъния при "Гражданска отговорност" (както и няколко по-малки играча), приключваха с фалит. През 2015 г. това се случи с Astra, а през 2021 г. - със City, като именно след излизането й от пазара "Евроинс" се озова като новия номер 1.

 

Очаквайте подробности

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  

 


ОЗК

От категорията

От 755 проверки КЗП е открила 651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики

От 755 проверки КЗП е открила 651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики-Gartsiya-globyava-magazini-za-neopravdano-visoki-tseni-na-hrani_1676629732.jpg

Проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата ...

19 март 2023 | 20:46

Васил Велев: Свръхданъците няма да компенсират свръхразходите на политиците

Васил Велев: Свръхданъците няма да компенсират свръхразходите на политиците-1659249792.jpg

Смятаме, че трябва да се намалят свръхразходите. Имаме 92% ръст на пенсиите при ...

19 март 2023 | 09:31

Руски съд замрази активите на Volkswagen в Русия

Руски съд замрази активите на Volkswagen в Русия 
Сн. БТА-Ruski-sad-zamrazi-aktivite-na-Volkswagen-v-RusiyaSn--BTA_1679312049.jpg

Искът е за нарушаване на договора, след като Volkswagen прекрати споразумението ...

20 март 2023 | 13:33

Огромна промяна в данъците: Апартамент или кола няма да се продават, ако собственикът има задължения

Огромна промяна в данъците: Апартамент или кола няма да се продават, ако има задължения -1444553806.jpg

Нотариусите ще проверяват онлайн досието в НАП на продавачите, предвиждат ...

20 март 2023 | 13:07

Най-важното

Развитието на отношенията между Китай и Русия има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си

Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин. Снимка: АП/БТА
-Kitayskiyat-prezident-Si-Dzinpin-pristigna-v-Moskva-za-sreshta-s-ruskiya-si-kolega-Vladimir-Putin--Snimka--AP-BTA-_1679312712.jpg

Китайският президент изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на ...

20 март 2023 | 13:43

Това не трябва да се обвързва с вдигане на данъци, подчерта тя

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.-Ninova--BSP-predupredi--che-stranata-ne-e-gotova-za-priemane-na-evroto-ot-2024-g-_1676642085.jpg

Министърът на финансите говори за увеличаване на данъци, за премахване на ...

20 март 2023 | 10:58

Той заяви още, че хората в цяла България искат задача на задачите за новия кабинет да бъде спиране на обедняването

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години
(Видео)

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години-Karadaya-ot-Asenovgrad--Za-DPS-prodovolstvenata-sigurnost-e-prioritet-veche-7-godini_1679304652.jpg

Реализирана ли е дори стотинка от Плана за възстановяване и развитие, от ...

20 март 2023 | 11:27

Главният прокурор се очаква да повдигне темата и за зловредното руско влияние в България и региона

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

По информация на „Епицентър“ на предстоящите срещи с евродепутати главният ...

20 март 2023 | 08:39

В програмата ни е да държим най-ниските данъци в ЕС, каза той

Борисов в Търново: Ако и сега не направим правителство, при следващите избори няма да агитираме
(Видео)

Борисов в Търново: Ако и сега не направим  правителство, при следващите избори няма да агитираме-Borisov-v-Tarnovo--Ako-i-sega-ne-napravim-pravitelstvo--pri-sledvashtite-izbori-nyama-da-agitirame_1679235446.png

Докато ПП управляваха, България е дала 5 млрд. на Путин - вашите пари от ...

19 март 2023 | 11:53

Това, което ни спасява от още по-голяма инфлация, е че имаме своя собствена валута, каза той

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото
(Видео)

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото-Kostadinov--Balgarskiyat-lev-e-spasitelnata-lodka-na-ikonomikata-i-obshtestvoto_1679248491.png

Той заяви, че забелязва наченките на идваща много сериозна финансова криза. Той ...

19 март 2023 | 19:53

Съпрезидентът на АЛДЕ проведе срещи в област Варна, заедно с водача на варненската листа

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС!

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС-Ilhan-Kyuchyuk-podkrepi-Filiz-Hyusmenova--Tya-prokara-patya-na-DPS-v-ES_1679310147.jpg

Евродепутатът заяви, че спиралата от кризи, в която се намира страната ни, ...

20 март 2023 | 12:58

Изход от кризата ще има тогава, когато избирателят спре да гласува като в риалити шоу или за ПР опаковките

Борислав Ангелов: Социология и политически нагласи: шизофренното разминаване в България

Борислав Ангелов -Borislav-Angelov--_1679294165.jpg

Защото е нужна послушна, опитомена и беззъба левица с отцепиници от БСП, ...

20 март 2023 | 08:35

Приемам диагнозата на финансовия министър, но не съм съвсем съгласна с лечението

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие -Denitsa-Sacheva--Bez-GERB-SDS-pravitelstvo-ne-mozhe-da-ima--Grazhdanite-ochakvat-da-namerim-saglasie-_1679052669.png

Стана ясно това, за което предупреждавахме – че състоянието на бюджета е в ...

18 март 2023 | 08:10