Кристина Сидорова и Надя Клисурска недоумяват защо се бави приемането на документа

Кристина Сидорова и Надя Клисурска недоумяват защо се бави приемането на документа

През ноември 2017 г. социалистки питали Цачева: Защо не ратифицираме Истанбулската конвенция?

12609 | 1 февр. 2018 | 12:29

Правосъдната министърка признава, че са подготвени промени в Семейния кодекс, Закона за защита от дискриминация, Закона за МВР, Закона за младежта и Закона за правната помощ


Скандалите между ГЕРБ и БСП за Истанбулската конвенция продължават. След като вчера от управляващата партия заявиха, че ще сезират Конституционния съд за текстове от скандалния документ, днес избраници от партията на Бойко Борисов припомниха, че само допреди 2 месеца позицията на социалистите е била различна.

 

Припомняме, че през последния месец БСП категорично се обяви срещу ратифицирането на документа, което доведе и до постепенна промяна на позицията на ГЕРБ и прехвърлянето на „горещия картоф“ в ръцете на съдиите от Конституционния съд.

 

Справка на Епицентър.бг в деловодството на парламента показа, че на 30 октомври 2017 г. две народни представителки от БСП са отправили въпрос към правосъдната министърка Цецка Цачева. Кристина Сидорова и Надя Клисурска – Жекова са я попитали защо се бави приемането на Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие. Социалистките недоумяват как документ, подписан от правосъдния министър Екатерина Захариева в кабинета „Борисов 2“ на 21 април 2016 г. все още не е ратифициран от Народното събрание.

 

Двете депутатки питат подготвена ли е документацията за законодателни промени, за да ратифицира България Истанбулската конвенция и на какъв етап е този процес.

 

В писмения си отговор Цецка Цачева заявява, че правосъдното министерство е предприело мерки за приемането на Конвенцията, като към този момент тя е била съгласувана между институциите. „Успоредно с това, Министерство на правосъдието подготвя пакет от нормативни изменения в гражданскоправната и наказателноправната области, които са необходими за хармонизирането на българското законодателство с принципите и изискванията на Истанбулската конвенция след окончателната й ратификация“, пише правосъдната министърка.

 

Отговорът категорично опровергава доскорошните ѝ твърдения, че у нас няма да се въвежда „социалният пол“, тъй като в началото на декември 2017 г. Министерство на правосъдието вече е имало подготвени промени в Семейния кодекс, Закона за защита от дискриминация, Закона з МВР, Закона за младежта и Закона за правната помощ с цел хармонизация с текстовете на Истанбулската конвенция, в които понятието "социален пол" е използвано наравно с биологичния пол.

 

ГЕРБ-Габрово: Сидорова е заблуждавала жените още в предизборната кампания

 

Проблемите Истанбулската конвенция стигнаха и до Габрово. От ГЕРБ обвиниха опонента си Кристина Сидорова, депутат от социалистическата партия, че е заблуждавала жените още от предизборната кампания. От управляващата партия твърдят, че става въпрос за обещанието да се работи за преодоляване на насилието над жени.

 

„Сега се обявиха против Конвенцията, която поставя основните принципи в борбата с насилието". Това се казва в позицията на ГЕРБ-Габрово във връзка с дебата по ратифицирането на Конвенцията. Управляващите подчертават, че тя е за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие. „И медийни публикации, и партийни материали доказват целенасочената работа на депутата Кристина Сидорова да заблуди и подведе жените в страната, и в частност в габровска област, че ще работи за защитата им от насилие“, посочват от ГЕРБ.

 

От партията припомнят, че има публикации, които според тях доказват подкрепата на Кристина Сидорова за Истанбулската конвенция. Материалите отразяват срещи в региона и извън него с жени, пред които се поемат ангажименти в тази сфера, както и въпрос от депутата Кристина Сидорова до Министъра на правосъдието чрез Народното събрание относно забавеното ратифициране на въпросната конвенция. „Изведнъж БСП смени позицията си. Толкова трае ангажираността на депутат от БСП с проблемите на хората – колкото трае партийният интерес“, се казва в позицията на ГЕРБ-Габрово.

 

Малко по-късно Кристина Сидорова отговори на ГЕРБ в писмена декларация, разпространена до медиите:

"Оглушителното мълчание на ПП ГЕРБ - Габрово по повод скандалите от последните дни беше нарушено от меко казано, странна и нелепа декларация по мой адрес, пълна с неверни твърдения и внушения.

 

Зад опита им да дискредитират работата ми като народен представител и каузите, които подкрепям, прозира собствената им безпомощност и фактът, че няма как да коментират бездействието на своите избраници. Да, през последните две години съм участвала в не една инициатива в подкрепа на борбата срещу насилието над жени и деца. Да, като жена и майка, ще продължа да осъждам всяка проява на агресия и дискриминация.

 

Да, ще продължа да работя за адекватно законодателство. Както вече го направихме, с предложение за изменение на Наказателния кодекс. Относно твърдението, че съм подвеждала жените в областта и страната ще кажа само: Дали е подвеждане предложението ни за създаване на кризисни центрове във всеки областен град, предложението ни да се инкриминира домашното насилие и да се криминализират „насилствените бракове“. Ако това е подвеждане на жените в България, нека да съм ги подвела.


Колко предложения за борба с домашното насилие внесохте в Народното събрание, колко кризисни центъра изградихте, господа управляващи? Или не го направихте защото нямаше конвенция? Моите усилия и моята битка е била и ще бъде - защита на българските деца и жени, със или без Конвенция! И тя е ясна на всички. За разлика от позицията на народните представители от управляващото мнозинство, представляващи Габрово в Народното събрание, която остава неясно".

 

Очаквайте отговора и на Надя Клисурска – Жекова.


От категорията

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Илхан Кючюк: В понеделник правим протест пред външно министерство на Австрия за Шенген

Илхан Кючюк: В понеделник правим протест пред външно министерство на Австрия за Шенген-1593865850.png

Няма да се кандидатирам за председател на ДПС. Смятам, че съм фокусиран в друга ...

2 дек. 2023 | 22:45

Готвени промени: Декларация за придружителите на непълнолетни след 22:00 ч.

-1430322317.jpg

Документът е публикуван за обществено обсъждане, което е предвидено да продължи ...

2 дек. 2023 | 22:30

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25