Радев и Лили Иванова Фотограф Ина Янева

За първи път пред публиката от 800 души бе представен и късометражният филм за бляскавия концерт на примата в Брюксел

Радев връчи почетния знак на президента на Лили Иванова: Тя е единственият обединител на нацията

43378 | 20 май 2024 | 20:00

"Уважаеми приятели и гости, искам да Ви благодаря за уважението и за вниманието, което получих от Вас и от всички българи! Трогната съм!", каза от своя страна развълнувата Лили Иванова (ВИДЕО)

Радев и Лили Иванова Фотограф Ина Янева
-Radev-i-Lili-Ivanova-Fotograf-Ina-Yaneva-_1716282331.jpgДържавният глава удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова Сн. Президентство-Darzhavniyat-glava-udostoi-s-Pochetniya-znak-na-prezidenta-Lili-Ivanova-Sn--Prezidentstvo_1716285302.jpgПрезидентът Румен Радев и съпругата му Десислава заедно с Лили Иванова Сн. Президентство-Darzhavniyat-glava-udostoi-s-Pochetniya-znak-na-prezidenta-Lili-Ivanova-Sn--Prezidentstvo_1716285288.jpgДържавният глава удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова Сн. Президентство-Darzhavniyat-glava-udostoi-s-Pochetniya-znak-na-prezidenta-Lili-Ivanova-Sn--Prezidentstvo_1716285265.jpgРадев и Лили Иванова Фотограф Ина Янева-Radev-i-Lili-Ivanova-Fotograf-Ina-Yaneva_1716282284.jpgРадев и Лили Иванова Фотограф Ина Янева-Radev-i-Lili-Ivanova-Fotograf-Ina-Yaneva_1716282277.jpgПрезидентът и Лили Иванова
Сн. Епицентър бг-Prezidentat-i-Lili-Ivanova_1716270341.jpgПрезидентът и Лили Иванова
Сн. Епицентър бг-Prezidentat-i-Lili-Ivanova_1716270326.jpgПрезидентът и Лили Иванова
Сн. Епицентър бг-Prezidentat-i-Lili-Ivanova_1716270305.jpgПочетен плакет на президента за Лили Иванова-Pocheten-plaket-na-prezidenta-za-Lili-Ivanova_1716270103.jpgЛили Иванова-Lili-Ivanova_1716269541.jpgПрепълената зала на Театъра-Prepalenata-zala-na-Teatara_1716269524.jpgПредставяне на филма за концерта в Брюксел-Predstavyane-na-filma-za-kontserta-v-Bryuksel_1716269496.jpgЛили Иванова-Lili-Ivanova_1716243655.jpgРадев и Лили Иванова
Сн.Епоцентър.бг-Radev-i-Lili-Ivanova_1716241251.jpgЗалата на Народния театър-Zalata-na-Narodniya-teatar_1716241221.jpgПърви балкон на Народния театър-Parvi-balkon-na-Narodniya-teatar_1716241194.jpgСн. Епицентър-Sn--Epitsentar_1716235548.jpgСн. Епицентър-Sn--Epitsentar_1716235505.jpgСн. Епицентър-Sn--Epitsentar_1716224994.jpgСн. Епицентър-Sn--Epitsentar_1716224966.jpgСн. Епицентър-Sn--Epitsentar_1716224853.jpgСн. Епицентър-Sn--Epitsentar_1716224838.jpg

Държавният глава Румен Радев връчи почетния знак на президента на Лили Иванова.

Това се случи след взривяващия й концерт в Народния театър, в който публиката почти през цялото време беше на крака и танцуваше и пееше заедно неуморимата попприма.

 

На 20 май, най-голямото име в българската поп музика излезе за втора поредна година на сцената на Народния театър. В залата присъстваха десетки представители на актьорската гилдия. По думите им текстовете на Лили звучат още по-силно, драматично и въздействащо от подиума на най-голямата ни сцена.

 

 Ненужен спомен почука на вратата. Той беше сянка от зима или лято, от календара лист, от вятъра отронен. Беше само ненужен спомен. Необяснимо, как внезапно се завръщат бледи сенки, които чакат в тишината да им отворя. Сега е късно, затова назад не гледам. Живея тук, сега“.

 

Думите са от най-новата песен на Лили Иванова, представена на първия ѝ за 2024 г. софийски концерт. „Ненужен спомен“ по музика на Ангел Дюлгеров и текст на Александър Петров беше една от изненадите на вечерта.

 

Двучасовият концерт започна с друга от новите песни на Лили – „Два белега“, по музика на Огнян Енев. и текст на Мартин Карбовски

 

Това и всяко следващо изпълнение публиката изпращаше със ставане на крака, дълги аплодисменти и викове „Браво, Лили!" и „Обичаме те“. Овациите бяха за „Чуй душата ми", „Студ“, „Сълза“, „Ако спра да обичам“, „Искам те“, „Животът“, „Покруса“, „Бурната река“, „Този свят е жена“, „Невероятно“.

„Мисля, че достатъчно дълго ви пях, сега не е лошо и вие да попеете, заедно с мен“, каза Лили и запя „Щурче“. Искам да ви кажа, че много не ви чух да пеете, каза след това тя: „На следващата песен смятам, че ще се развихрите, защо я знаете. И коя е тя? Детелини...“. Песента, която искаме сега да ви поднесем, я знаете до болка, искам да ви чуя, бяха думите ѝ преди „Ветрове“.

 

Кулминацията на вечерта беше 13-минутна версия на единствената „вечна“ песен в репертоара на Лили Иванова – Camino (Камино/Път) и „Присъда“, песента, с която завършва всеки един от концертите през последните години.

 

Португалската народна песен е единствената, която Лили Иванова не е спирала да пее от първия ѝ запис, още през 60-те години. Феноменалното представяне на живо и многобройните успешни аранжименти правят Camino най-обичаната и искана от феновете песен, и една от емблемите на Лили като певица. В последните десетина години Camino звучи с дълга интродукция, която дава възможност за представяне на музикантите от групата.

 

В понеделник вечер, Лили Иванова излезе на сцената с елегантен черен клин и блестящо бяло сако. След една от баладите тя захвърли сакото и с типичното си чувство за хумор заяви „Няма повече да се събличам“. Тя изказваше благодарност на почитателите си след всяка песен, както и на музикантите от Li Orchestra. 

 

А залата изправена на крака пееше и танцуваше с любимата си певица.


"Зная, че досега не притежавахте само това отличие", обърна се към поп примата президентът Радев в края на концерта, връчвайки й почетния знак на държавния глава.

Той се обърна към премиера Главчев, към певците, артистите, десетките почитатели на Лили Иванова, които и тази вечер бяха част от нейното магическо присъствие на сцената.

 

"Уважаеми, г-н премиер, артисти, медии, всички ние сме фенове и почитатели на Лили Иванова, каза президентът и продължи:

Г-жо Иванова, връчвам Ви почетния знак на държавния глава като знак на вашата отдаденост към публиката. Само преди минути самите ние имахме щастието да се докоснем до Вашия талант.

Вие се превърнахме в един истински феномен, в символ на българския талант, сила и успех, символ на българския дух, неподвластен на времето!".

 

Видимо развълнуван от въздействието на Лили Иванова върху публиката държавният глава подчерта:

"В това динамично време, в което живеем, имаме една личност, която безспорно обединява всички българи и това сте Вие!Доказвате, че няма граници за Вашия талант!

 

Вярвам, че ще продължите да изправяте на крака всички поколения българи. Желая Ви да бъдете все така отдадена на изкуството и да продължавате да се радвате на обичта на всички българи!"

 

"Уважаеми приятели и гости, искам да Ви благодаря за уважението и за вниманието, което получих от Вас и от всички българи! Трогната съм!", каза от своя страна развълнувата Лили Иванова. И призна: "Както знаете, аз не мога да държа речи, аз мога само да пея", което бе достатъчно да получи аплаузите на публиката.

 

Ето го и текстът на Грамотата, която поппримата получи заедно с почетния знак на държавния глава:

 

 

Зa изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура, за първостепенния й принос във формирането на съвременните художествени измерения и високия международен престиж на родната певческа традиция, както и в знак на почит към нейния талант, утвърдил я като примата на българската популярна музика 

 

Постановявам да бъде връчен на

 

г-жа Лили Иванова

 

Почетен знак на президента на Република България 

 

20 май 2024 г.                                            Румен Радев

                                                                 Президент на Република България

 

1716266067745583

 

В понеделник вечер президент, премиер, политици и представители на артистичния елит бяха на едно място - на бутиковия концерт на Лили Иванова в Народния театър „Иван Вазов“, видя Епицентър, бг.

 

Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава, министър-председателят Димитър Главчев, бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова, конституционният съдия Десислава Атанасова, министри, дипломати, артисти и певци изпълниха най-представителната зала на българската култура. Всички бяха затаили дъх в очакване на бутиковия концерта на най-голямото име в българската поп музика - Лили Иванова.

 

Тук са общинските съветници от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев и Антон Хекимян, акад. Пламен Карталов, проф. Стоян Денчев, Вежди Рашидов, шефовете на БНТ, БТА, bTV , журналистите Бойко Василев, Георги Любенов, Венелина Гочева, Валерия Велева, Ники Кънчев, Петя Дикова, както и актьорите Цветана Манева и Явор Милушев, Аня Пенчева, изпълнителите Братя Аргирови, Тони Димитрова, Графа, Миро, Михаела Маринова, и много други представители на творческите среди у нас.

 

"Тук беше дори клетият журналист, който преди няколко години си беше позволил да я съветва вече да спира да пее – какво ли си е мислел във вечер като тази?", написа по-късно главният редактор на сп. "Биограф" Георги Неделчев.

 

За първи път пред публиката от 800 души бе представен и късометражният филм за бляскавия концерт на примата в Брюксел, където през март Лили и бендът й изправиха на крака 900 души в легендарната зала "Флаже". Изявата бе по покана на евродепутата и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.

 

Заедно с Лили Иванова на сцената бяха Ангел Дюлгеров – китари и цигулка, и автор на всички аранжименти от програмата на Лили Иванова през последните 12 години, Орлин Цветанов – цигулка, Огнян Енев – пиано, тромпет и саксофон, Иван Йорданов-Чери – китари, Росен Ватев – ударни и перкусии, Христо Михалков – бас китара, и триото LaTiDa – бек вокали.

 

След концерта Лили Иванова даде коктейл за своите гости.

 

Днешният бутиков концерт в София е второто събитие от Националното турне 2024 на Лили Иванова, което започна в Благоевград на 16 май, следват Велико Търново – 3 юни, Русе – 5 юни, Силистра – 6 юни, Хасково – 12 юни, Шумен – 2 юли, Варна – 4 юли, Бургас – 6 юли, Пловдив – 12 септември, Стара Загора – 14 септември, Плевен – 16 септември, Смолян – 12 октомври, Кърджали – 13 октомври, Пазарджик – 15 октомври, Враца – 18 октомври, Панагюрище – 14 ноември, Кюстендил – 18 ноември, и Сандански – 20 ноември.

Кулминацията на музикалното събитие е най-мащабният концерт през декември, който Лили Иванова ще изнесе за последните 30 години! 

 

Спектакълът с участието на оркестъра на Софийската опера и балет ще се състои на 14 декември в Арена "София", когато 67 първокласни музиканти, под диригентството на Константин Добройков, ще застанат на една сцена с изпълнителката и нейния бенд. 

 

">

 

">

 

">

 


От категорията

Вежди Рашидов събира „Майсторите на живописта“

Вежди Рашидов в своята галерия, открита през 2021 г.-Vezhdi-Rashidov-v-svoyata-galeriya--otkrita-prez-2021-g-_1718389839.jpg

В кспозицията ще бъдат показани творби на Атанас Яранов, Генко Генков, Димитър ...

14 юни 2024 | 21:30

1300 пяха с Лили в Хасково: Ти си запазената марка на българската музика!

1300 пяха с Лили в Хасково-1300-pyaha-s-Lili-v-Haskovo_1718285597.png

С плакат с надпис: "Лили, ти си най-добрата певица!", изрисуван с ...

13 юни 2024 | 21:00

Комисарят на българското участие на Биеналето във Венеция с лекция на фестивала Процес-пространство

Комисарят на българското участие на Биеналето във Венеция с лекция на фестивала Процес-пространство-Komisaryat-na-balgarskoto-uchastie-na-Bienaleto-vav-Venetsiya-s-lektsiya-na-festivala-Protses-prostranstvo_1718562029.jpg

Инсталацията „Съседите“ с куратор Васил Владимиров и автори ...

16 юни 2024 | 21:19

Проф. Маргарита Пешева: "Малкият принц" на шоуто. Маги Халваджиян

Проф. Маргарита Пешева: "Малкият принц" на шоуто. Маги Харваджиян-Prof--Margarita-Pesheva---Malkiyat-prints--na-shouto--Magi-Harvadzhiyan_1718194003.jpg

Професионалната философия на Маги Халваджиян стъпва върху тезата, че:”тайната ...

12 юни 2024 | 15:04

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47