След бурни дебати в парламента

Приеха промени в Конвенцията за правата на човека

4752 | 20 ноем. 2015 | 11:02

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че България все още не е покрила стандартите, които се съдържат в документа


Депутатите приеха и на първо, и на второ четене законопроект за ратифициране на Протокол № 15 за изменение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, подписан на 5 ноември 2013 г. в Страсбург, предаде „Фокус”. На първо четене депутатите гласуваха със 106 гласа „за”, 4 „против” и 5 „въздържали се”. На второ четене ратификацията бе приета със 112 гласа „за”, 4 „против” и 5 „въздържали се”.

В мотивите се посочва, че е гарантирането на дългосрочната ефективност на системата за контрол на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (Конвенцията) е приоритетен въпрос за Съвета на Европа (СЕ) и държавите членки. Процесът е свързан с действия за рационализиране на работните методи и дейността на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) поради нарастването на броя на жалбите и висящите дела в Съда. Основните разпоредби на Протокол № 15 са следните: включва се изрично позоваване на принципа на субсидиарността, както и на доктрината за „свободата на преценка“; в чл. 21 от Конвенцията „Условия за заемане на длъжността” се въвежда пределна възраст на кандидатите за съдии в ЕСПЧ.

Последните следва да бъдат на възраст до 65 години към момента на представянето от държавата на националната листа с трима кандидати на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Изборът се осъществява от ПАСЕ. Мандатът на съдиите е 9-годишен; Изменя се чл. 30 от Конвенцията „Десезиране в полза на Голямата камара” с оглед опростяване на процедурата за десезиране в полза на Голямата камара на Съда. Целта е да се постигне кохерентност на юриспруденцията на Съда в контекста на предстоящите промени във Вътрешния правилник за функционирането му; изменя се чл. 35 от Конвенцията „Условия за допустимост: срок за подаване на жалби”. Срокът за депозиране на жалба пред ЕСПЧ се съкращава от шест на четири месеца от датата на произнасяне на последната национална инстанция.

Ратификацията предизвика доста дебати в зала, като първи се изказа Юлиан Ангелов от ПГ на „Патриотичния фронт”, който заяви, че ще гласуват с въздържали се. “Срокът се намалява от 6 месеца на 4. Учудващ е фактът в това как Европа, която твърди колко е либерална, започва да ограничава правата на човека. Този срок за пореден път се намаля. Много българи в Македония, които бяха осъдени несправедливо и не се явиха в Страсбург поради факта, че срокът не им стигна”, обясни Ангелов.

Валери Жаблянов от БСП посочи, че Съдът за правата на човека издава различни присъди в зависимост от това от коя държава идват документите. „Не виждам никакво основание това изменение да бъде подкрепено. Крайно време е националните парламенти да изразят позиция”, заяви Жаблянов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан репликира Жаблянов, като посочи, че дълбоко не споделя философията в изказването му. „Не знам да ли го правите от името на цялата парламентарна група. Определихте съда в Страсбург като функция на някаква бюрокрация. Съдът е създаден, за да прилага най-важния акт – европейската конвенция за правата на човека. Недопустимо е в българския парламент работата му да се представя като бюрократичен произвол. Ако България е на едно от първите места по осъдителни присъди, то причината не е в бюрокрацията, а в това, че още не сме покрили стандартите, които се съдържат в Европейската конвенция за правата на човека”, обясни Местан. Според него, трябва да се замислим за основополагащия принцип – едно ограничение на правата не просто да бъде заложено със закон, а да бъде необходимо в едно демократично гражданско общество. „Ние убедително ще подкрепим ратификацията”, добави Местан.

Данаил Кирилов от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси заяви, че категорично не може да се присъедини към тези констатации. „Тази комисия, която наблюдава комисията за правата на човека, бих искал да кажа, че възразявам срещу внушенията, които се опитвате да правите. Конкретният случай не се касае за избор на съдии. Става въпрос за пенсионните права на оттеглящите си съдии в този съд. По отношение на националните съдии, защитата на националните интереси в конкретните спорове ще припомня случай, в който наш национален съдия постанови такова съдебно решение по отношение на реституционните спорове”, обясни Кирилов.

Четин Казак от ДПС изрази надежда, че не се възприема европейският съд в Страсбург като европейска бюрокрация. „Това е съд, юрисдикция. Тя е част от системата на европейската конвенция за правата на човека, която трябва да следи за спазването на правата на човека, дефинирани в тази конвенция. Призвани са да защитават духа и текста на европейската конвенция за правата на човека”, допълни Казак.

Валери Жаблянов от БСП се обърна към ДПС, като заяви, че не се интересува какво решение е взело парламентарната им група. „В НС не излизат групи, а народни представители. Всяка институция, независимо, как я възприемаме, е създадена върху определени принципи. Изменя се във времето. Непоследователното прилагане на принципите на правата на човека доведоха до днешната ситуация в страната, избирателното прилагане на правата за човека доведоха до днешната ситуация в Европа”, допълни Жаблянов. Той уточни, че липсата на задължение се е превърнала в противоположното на реда. „Когато обсъждаме и се опитваме да намерим решения на проблемите на Европа, трябва да сме наясно, че европейските институции носят своята отговорност. В Европейския съд по правата на съда не стоят политически хермафродити. Когато бяха избрани съдиите на Словакия и Грузия, не само че не беше взето мнението на националните парламенти, но бяха избрани непригодни съдии от професионална гледна точка”, каза още Валери Жаблянов.

Янаки Стоилов от БСП и заместник-председател на НС заяви, че това, че са се направили изказвания е добър сигнал. „Самото съдържание на този протокол е доста по-ограничено от тематиката, която се разисква. Предстои да гласуваме няколко промени,м като едната от тях засяга пределната възраст на която трябва да бъдат предлаганите кандидати. Целесъобразно е изискването, кандидатите, които държави предлагат да не бъдат повече от 65 години”, уточни Стоилов. Той посочи, че за българските магистрати има изискване те да се пенсионират на 65 години.

„Другата промяна е в компетенциите между отделните състави и т.нар. голяма камара. Когато съдебните състави смятат да се отклонят от общоприетата практика, делото може да се прехвърля в тази голяма камара.Обосновано ли е съкращаването на срока от 6 на 4 месеца за подаване и подготовка на документи до съда в Страсбург? За гражданите 6 месеца е по-добър срок, но в същото време се разглеждат тези дела доста по-бавно от националното правосъдие. Ако това е национален закон, щяхме да сме в много по-лека ситуация, но в случая става дума за ратификация на протокол, трябва да бъдат одобрени заедно. Протоколът трябва да бъде подкрепен”, каза още Янаки Стоилов.


От категорията

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Никола Минчев: Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България"

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Георг Георгиев: Съдебната реформа се дължи на ГЕРБ

Георг Георгиев Снимка: БНТ-Georg-Georgiev-Snimka--BNT_1674848856.png

По думите му някои от предложените законопроекти са безсъдържателни и в разрез ...

27 ян. 2023 | 21:47

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23