СНИМКА: https://www.presidency.ro

Британският престолонаследник ще посети украински бежанци заедно с принцеса Маргарета

Принц Чарлз гостува на румънския президент Йоханис

2065 | 25 май 2022 | 18:12

Двамата са обсъдили възможности за развитието на образователни проекти за климатичните промени, целящи да повишат степента на информираност, но и да подготвят новите поколения за зелените работни места на пазара на труда


Румънският президент Клаус Йоханис прие днес в президентския дворец Котрочени британския принц Чарлз, с когото обсъдиха двустранните отношения и стратегическото партньорство между Румъния и Великобритания, помощта, оказвана от Румъния на Украйна и украинските бежанци, както и решения за ограничаване на последиците от климатичните промени и за опазване на биоразнообразието и възможностите за развитие на образователни проекти в тази сфера, предаде Аджерпрес.

 

"Президентът на Румъния подчерта ролята на спойващ елемент за двустранните отношения, която има румънската общност във Великобритания - добре интегрирана и имаща положителен принос във важните сектори на британската икономика и общество", се посочва в съобщение на президентската администрация, предаде БТА.

 

Що се отнася до тежката ситуация със сигурността, предизвикана от агресията на Русия срещу Украйна, президентът Йоханис е информирал принц Чарлз за помощта, оказвана на Украйна и украинските бежанци от страна на Румъния, включително чрез координирането посредством хуманитарния хъб в североизточния окръг Сучава на усилията на редица страни за подкрепа на Украйна.

 

Държавният глава също така е оценил посветеността и участието на Уелския принц в насърчаването на биоразнообразието и промотирането на румънското село, както и в различни благотворителни дейности в Румъния. Двамата също така са обсъдили решения за ограничаване на ефектите на климатичните промени и за опазване на биоразнообразието, приложими в Румъния, Обединеното кралство и на международно ниво.

 

Йоханис е подчертал ангажимента на Румъния да постигне европейските цели в областта на климатичните промени и е посочил, че финансирането на зелените проекти, залесяването на деградирали терени и възстановяването на хабитатите са приоритети, за които в Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидено съществено финансиране.

 

Президентът Йоханис и принц Чарлз са обсъдили и възможности за развитието на образователни проекти за климатичните промени, целящи да повишат степента на информираност, но и да подготвят новите поколения за зелените работни места на пазара на труда, способни да генерират устойчив икономически растеж.

 

Британският престолонаследник е на частно посещение в Румъния. Той се срещна също и с премиера Николае Чука и с Пазителката на румънската корона принцеса Маргарета. Планира се заедно с нея принц Чарлз да посети център за украински бежанци, организиран в изложбения център "Ромекспо" в Букурещ.

 

От 1998 г. година насам Уелският принц посещава Румъния почти всяка година, отбелязва Аджерпрес.


Намери своята история

От категорията

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк-1656136232.jpg

На украинските военни части беше наредено да се оттеглят, тъй като вече няма ...

25 юни 2022 | 08:47

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"-1650468369.jpg

Русия е по-силна, така че оръжията, доставени от Запада, "не са ...

25 юни 2022 | 08:14

Американското разузнаване:Русия унищожи предоставените от Запада на Украйна оръжия, вкл.гаубици М777

Американското разузнаване:Русия унищожи предоставените от Запада на Украйна оръжия, вкл.гаубици М777-1646476601.png

Американското разузнаване прогнозира големи загуби в жива сила и техника и на ...

26 юни 2022 | 00:06

Русия ще достави ракети за ядрени бойни глави на Беларус

Русия ще достави ракети за ядрени бойни глави на Беларус-1647002432.jpg

На въоръжение в беларуската армия се намират много самолети Су-25. Те могат да ...

25 юни 2022 | 21:56