С кралски почести принц Филип тръгна в последния си път

Кралицата реши да отмени военните униформи на погребението за всички членове на кралското семейство

С кралски почести принц Филип тръгна в последния си път (ВИДЕА)

6974 | 17 апр. 2021 | 19:01

Погребението на съпруга на кралица Елизабет II се провежда в Уиндзор в параклиса „Сейнт Джордж”. Той почина на 9 април на 99-годишна възраст.

С кралски почести принц Филип тръгна в последния си път-1618678286.jpgС кралски почести принц Филип тръгна в последния си път-1618678316.jpgС кралски почести принц Филип тръгна в последния си път-1618678267.jpgС кралски почести принц Филип тръгна в последния си път-1618678245.jpgС кралски почести принц Филип тръгна в последния си път -1618677922.jpgС кралски почести принц Филип тръгна в последния си път -1618677901.jpgС кралски почести принц Филип тръгна в последния си път -1618677875.jpgС кралски почести принц Филип тръгна в последния си път -1618677858.jpgПринц Филип тръгна в последния си път-1618676146.jpgПринц Филип тръгна в последния си път-1618676125.jpgПринц Филип тръгна в последния си път-1618675593.jpgПринц Филип тръгна в последния си път-1618675464.jpgПринц Филип тръгна в последния си път-1618675444.jpgПринц Филип тръгна в последния си път-1618675329.jpg

Принц Филип, херцог на Единбург,  започна последното си пътуване в събота, когато ковчегът му беше отнесен на погребението му, последван бавно от скърбящите му деца и вдовица, кралица Елизабет II, предават агенциите.

 

Погребението на съпруга на кралица Елизабет II се провежда в Уиндзор в параклиса „Сейнт Джордж”. Той почина на 9 април на 99-годишна възраст.


След като Бъкингамският дворец официално обяви смъртта му, всички държавни знамена на кралските резиденции, правителството и някои военни сгради бяха спуснати.


Знамето на кралското семейство (кралски стандарт) на Уиндзор никога не се спуска, защото престолонаследникът става крал (или кралица) точно в момента, когато предишният монарх умира. По този начин винаги има крал в страната и приемствеността на монархията е осигурена.

Пандемията COVID-19 постави ограничения върху броя на хората, които могат директно да присъстват на параклиса.

Бъкингамският дворец заяви, че кралицата трябва да вземе "трудно решение" да намали броя на гостите от планираните преди 800 на 30, но така, че да включва представители на всички клонове на семейството на принц Филип.

 

Децата на покойника - принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ана, заедно с внуците принц Уилям, принц Хари и синът на принцеса Ана - Питър Филипс, следваха катафалката "Ленд роувър" в процесията до параклиса "Сейнт Джордж". Фактът, който привлече вниманието, бе, че Уилям и Хари не вървяха един до друг - между тях беше Питър.

Кралица Елизабет се придвижи с лимузина, която също беше част от траурната процесия.

Всички присъстващи носеха защитни маски и спазваха социална дистанция. Нито един от опечалените не носеше военна униформа. Това решение на самата кралица мнозина разчитат като жест към принц Хари, който вече няма право да облича униформа заради отказа му да изпълнява задълженията си като член на британското кралско семейство.

Летище „Хийтроу”, което се намира наблизо, спря работа за пет минути в часа, когато беше обявена минута мълчание в памет на принц Филип. Това се случи точно преди внасянето на ковчега в параклиса "Сейнт Джордж".

Първоначално тялото на принца ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани и други монарси. След като кралица Елизабет Втора си отиде от този свят, тленните останки на Филип ще бъдат преместени в галерията с нейното семейство.

Принц Хари отдаде почит на дядо си принц Филип с трогателно послание

Говорител на Бъкингамския дворец подчерта, че организацията за погребението е съобразена с правителствените мерки за ограничаване на пандемията, но детайлите по церемонията съвпадат напълно с желанието на принц Филип, изразено приживе. На службата ще бъдат припомнени и почетени военните заслуги и лични постижения на херцога на Единбург. Заради коронавируса гражданите бяха призовани да не се събират пред "Уиндзор", а да гледат церемонията по телевизията.

На погребението присъстваха още Камила, херцогинята на Корноул, Катрин, херцогиня на Кембридж, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург. Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката приятелка на принц Филип, също ще е сред опечалените на погребението. Графинята, на 67 години, е съпруга на граф Маунтбатън, внук на граф Луис Маунтбатън - чичо и ментор на принц Филип.

Паметта му ще бъде почетена от много хора на малкия остров Тана. Оказва се, че местното население почита съпруга на кралицата като бог. Той е посетил острова през 1974 г. и оттогава местните го смятат за божество. Днес те отправят молитви, за да може душата му да се принесе там. В страната има легенда, че принцът е техен роднина, а кожата му е избеляла, след като се е търкулнал по коралов риф.

Наред с другите, на богослужението присъстват съпругата на принца на Уелс, херцогинята на Корнуол, съпругата на принц Уилям, херцогинята на Кеймбридж и графинята на Маунтбатън, която беше приятелка с принц Филип.

На уебсайта на кралското семейство се казва, че „всички събрали се трябва да са с маски, членовете на кралското семейство ще бъдат в костюми, на които ще прикачат награди“.

Хората, които носеха ковчега, и духовниците не са включени в общия списък на поканените.

В деня на погребението ковчегът с тялото на херцога на Единбург беше транспортирано в специално модифициран автомобил Land Rover Defender (принц Филип участва в дизайна на каросерията на колата) от частния параклис на замъка Уиндзор до параклис „Сейнт Джордж”.

Ограниченията, свързани с пандемията, направиха погребението много по-скромно от планираното, но всеки, който познаваше херцога лично, твърди, че това много повече съответства на неговите желания.

 

В официално съобщение по-рано днес Бъкингам потвърди, че участието на херцога в планирането на погребението си проличава в „няколко уникални щрихи, които отразяват неговия живот и дейност“. В много от тях се крие отдадеността на принца към Въоръжените сили.

Погребалното шествие включва карета, теглена от двете фел понита на Негово кралско височество - Балморал Невис и Нотъл Сторм, която е проектирана от херцога на Единбург преди осем години. По време на церемонията ковчегът на принц Филип е носен от Гренадерските гвардейци и кралските морски пехотинци.

Значките и медалите, които представляват статута на Негово Кралско Височество в различни държави и институции, са положени на олтара в параклиса „Сейнт Джордж“ за погребалната служба.

Самият херцог е участвал в проектирането на модела Land Rover, който превозва ковчега му. Автомобила управляват войници от Кралските инженери по електротехника и механика, на които херцогът е бил главен полковник.
Кралица Елизабет Втора седя сама на опелото на принц Филип

Погребението на съпруга на кралица Елизабет II се провежда в Уиндзор в параклиса „Сейнт Джордж”. Той почина на 9 април на 99-годишна възраст.

С кралски почести принц Филип тръгна в последния си път

Погребението на съпруга на кралица Елизабет II се провежда в Уиндзор в параклиса „Сейнт Джордж”. Той почина на 9 април на 99-годишна възраст.
Намери своята история

От категорията

Путин увеличи числеността на руската армия до 1 320 000 военнослужещи

Путин увеличи числеността на руската армия до 1 320 000 военнослужещи-Putin-uvelichi-chislenostta-na-ruskata-armiya-do-1-320-000-voennosluzheshti_1701504186.jpg

На правителството на Руската федерация е възложено да предостави на ...

2 дек. 2023 | 10:01

Израелската армия възобнови масираните атаки срещу Хамас

Израелската армия възобнови масираните атаки срещу Хамас-Izraelskata-armiya-vazobnovi-masiranite-ataki-sreshtu-Hamas_1701504510.jpg

Конрикус отново повтори военната цел на страната си за пълно унищожаване на ...

2 дек. 2023 | 10:07

"Хамас" нападна израелски войници в Газа

"Хамас" нападна израелски войници в Газа-Maskirani-boytsi-na-Hamas-po-vreme-na-atakite-na-7-oktomvri_1699543838.jpg

Таех е ръководителят на Ислямския университет в Газа и водещ изследовател в ...

2 дек. 2023 | 22:39

Столтенберг: Украйна е в критично положение

Столтенберг: Украйна е в критично положение-Yens-Stoltenberg-Snimka--NATO_1697052548.jpg

Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. ...

2 дек. 2023 | 19:47

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25