Мадона на езда в Раджастан.

Принц язди с Мадона по задължение

8308 | 23 септ. 2015 | 21:50

Индийски махараджи превръщат палатите си в хотели за знаменитости

Мадона на езда в Раджастан.-1443035429.jpgДворецът-хотел "Михир гарх" - вечерен изглед от кралския апартамент.-1443035385.jpgОбзавеждането е в типичен индийски стил.-1443035334.jpgВсеки апартамент си има собствен басейн в двореца-хотел "Михир гарх"-1443035301.jpgДворецът-хотел "Михир гарх" е построен върху свещена дюна, посветена на бога на войната-1443035037.jpgПринц Ранджит и съпругата му Мардима-1443034875.jpgАзиатският лъв-1443034846.jpgЛайънс сафари кемп в резервата Сасан-Гир-1443034792.jpgУникална вкаменелост змия изяжда бебе динозавър.-1443034558.jpgГръбнак на динозавър, врастнал в камъка.-1443034483.jpgПринцеса Баласинор в двореца си.-1443034433.jpg

„Михир гарх” близо до индийския град Джодпур е хотел само от девет апартамента, но въпреки скромният брой всеки от тях е по 500 кв.м. и разполага със собствена кула, увенчана с джакузи под открито небе. Престоят там струва 500 долара на ден. Нищо пари за Мадона, която отседнала в хотела за седмица, но изкарала четири от нощите на палатка в околната пустош. Разбира се, тентата била тристайна, с баня и климатик, а в обиколката си световната знаменитост е придружавана от жив принц. Защото язденето на едни от малкото останали коне от прочутата индийска порода марвари и компанията на монарха са част от обслужването.
Това epicenter.bg научи на място от принц Ранджит Синх Пармар, управляващ собственик на „Палатите и биваците на Индия”, верига от шест оригинални дворци на махараджи, превърнати в хотели и седем лагера от петзвезнти палатки в сърцата на природни резервати. Т.е. бивак е просто другото име на удобната и екологична екзотика, а от замъците е останала само оригиналната обвивка и старинните мебели, след като са си отишли майсторите на климатици, съвременна канализация и всякакъв хай-тек. „Всеки от дворците е собственост на мой роднина. Най-често това са 200- и повече годишни къщи, връщане към колониалните времена. Махараджата е лице на хотела, той задължително посреща всеки гост, знае го по име, оказва му специално внимание, развежда го не само из хотела, ами и при различните видове сафарита из околността”, каза принц Ранджит и поясни: „Той придружава посетителите при посещението им в селата или при номадските племена, където слушат музика, участват в танците или в бродирането, тъкането, изработването на керамика. Има още пустинно сафари, бийч сафари (индийският щат Гуджарат разполага с 3000 км девствени плажове на Арабско море), за наблюдаване на птици, диви животни, фотосафари, езда... Мадона, например, която преди месец отседна при нас с антуража си и нае целия „Махир гарх палас” държеше да язди коне от породата марвар”, каза принц Ранджит.
Конете марвар са изящни и същевременно излъчват сила. Разказват се легенди, в които тези четирикраки войни издърпвали своя ранен стопанин, спасявайки го от копитата на препускащата конница, а после домъквали в къщи примрелия ездач. С идването на британците породата изпаднала в немилост, тъй като за тях те били ниски и вироглави. Чак в последните години раджастанците възраждат породата.
Най-атрактивното сафари е в националния парк „Рантамбор”. Той е бил ловен резерват на махараджите на Джайпур. Тук е едно от малкото места, където могат да се видят бенгалски тигри. През 2005 г. те са били 26, сега са 34. Наплашените от ловни набези тигри, обаче изчезват в гъсталака, надушат ли човек и за да „нямат празно” туристите, управата на резервата използва древна хитрост. „Разбираме разочарованието на посетителите, ако не видят тигър или леопард. За да не го допуснем, пускаме слонове в резервата. Тигрите свикват с миризмата и с присъствието им. Сутрин туристите влизат в националния парк върху слоновете, партулите съобщават по радиостанцията къде са големите котки и ги насочват с водачите натам. Вечер отново пускаме слоновете свободно да се разхождат из резервата, за да поддържаме симбиозата им с тигрите”, разкри хватката Ранджит Синх Пармар.
Хотелът-дворец е построен върху свещената дюна Мали Натджи ка Дора, посветена на бога на войната. Гозбите са от личния рецептурник на майката на собственика, а съпругата му е надзиравала дизайна на всеки елемент от обстановката, чак до кърпите в банята, извезани от жени от номадските племена.
Най-любимият проект на принца, обаче е „Лайън сафари кемп” луксозен лагер от 21 палатки в резервата „Сасан-Гир” в сърцето на щата Гуджарат. Това е единствената обител в света на изключително редкия азиатски лъв, чието латинското наименование е Panthera Leo Persica.
За щастие на азиатските лъвове, които се отличават с по-рехава грива и по-малки размери от африканските си роднини, гуджаратските власти осъзнават отговорността си пред изчезващия им вид и са отделили 1421,1 квадратни километра гори, водопади и реки за “Сасан-Гир” плюс буферна зона от 470 кв. км. Повече от 300 души бдят някой да не наруши хармонията в затворената екосистема. Може би затова азиатските лъвове, които през 1913 г. са били на критичната точка от 20 животни, през 1963 вече са 80 (две години по-късно „Сасан-Гир” става национален парк-резерват). През 2011 година лъвовете наброяват 411 и продължават така волно да се множат, че дори ги разселват по други национални паркове. Когато им се прияде, веднъж на три дни, те могат да избират от богато меню – петнисти елени и трогателни сърнички тип “Бамби”, антилопи, сини биволи, а ако им се прище нещо по-питомно – в резервата има 44 села, където хората гледат добитък. За да се съхрани не само еко- ами и мирното равновесие, законът е такъв, че селяните просто отиват при шефа на националния парк и държавата им изплаща стойността на кравата, овцата или козата на мига. Така щатските власти предпазват и лъвовете от отмъщението на стопаните. Служителите на националния парк знаят по всяко време къде се намират царствените им питомци. Те повече вардят пришълците да не направят нещо на екосистемата, отколкото туристите да не бъдат изядени от лъв. „Слотовете” за влизане на посетители в парка са строго регламентирани – сутрин между 6 и 9, от 9 до 12 и от 15 до 18 часа. Не повече от 90 джипа на ден и нито секунда извън определеното време. Всеки гост оставя копие от паспорта си, знае се коя кола за колко време влиза в парка, а отделно са снабдени с джипиеси. А понеже и движението на лъвските прайдове (семейства) се следи по същия начин, е лесно да бъдат пресрещнати за „фотосесия” тъкмо когато отиват сити на водопой и не са опасни.
Единствената възможност да пренощуваш в резервата е „Лайън сафари кемп”, мястото където собственикът на дворците-хотели се чувства наистина щастлив. Това са 21 двустайни и тристайни палатки, от чиито веранди се наблюдава залезът над река Хиран. Те са разположени сред 900 мангови дървета. От класическите удобства липсва единствено басейн, но той би нарушил еко-равновесието. Палатка може да звучи спартански, но когато е с климатик, плазмен телевизор и безжичен интернет, просторна баня с джакузи, усещането определено се променя. Ресторантът пък е почти въздушна постройка под сенките на дърветата. „Освен лъвовете, леопардите и петнистите елени, тук могат да се наблюдават още единствените четирироги антилопи в света - чоушинга, газели чинкара, петнист елен читал, антилопа нилгай, известна като син бивол, маймуните лангур, бодливото прасе и индийският заек... Общо 32 вида бозайници. Над тях прелитат близо 300 “модела” птици: индийски жерав, пясъчна яребица, азиатска райска мухоловка, жълтокрак зелен гълъб, орел рибар, царски орел – рай за орнитолога. Плюс към 40 вида змии и земноводни. Районът е обявен от ЮНЕСКО за световно бионаследство”, горд е принц Ранджит.
След изисканата вечеря, сътворена от ливанския майстор-готвач, носител на една звезда „Мишлен”, е ред на танците около лагерния огън. А те са автентични и.... сякаш идват от сърцето на Африка. Нищо чудно. Прадядото на принца, основател на сихската империя, преди 300 години докарал от Африка две племена, които и до днес са запазили типичните си песни, танци и облекла. Те не били роби, а войни и потомците им днес наброяват 60 000 души, наричани „сиди” в 12 села.
Най-новата страст на Ранджит е реконструкцията на дядовия му дворец в областта Куч, на земята, която родът му управлява от 540 години.

С дъщеря на набаб на лов за вкаменелости

Аалия е усмихната пухкавелка, опънала дънките си до спукване. Кой да предположи, че освен „царска дъщеря” е и повелителка на динозаврите?! Цялото й име е Аалия Султана Баби Баласинор, а титлата й е „наваб сиди”, което ще рече щерка на местен мюсюлмански владетел. Преди година тя е избрана да участва в британското реалити Secret Princes, „принцеса под прикритие”. Взимат три синьокръвни наследнички от различни краища на света, изпращат ги в къща в Есекс, където ги оставят да се оправят сами, без прислуга и цяла Англия им гледа сеира по ВВС. Аалия се справила без проблем, защото в Баласинор върти 125-годишния дворец на баща си, където приемат гости плюс 12 луксозни палатки, сред аюрведична ботаническа градина. Но покрай внезапното откритие на останки от 7 различни вида динозаври в земите си е станала парче палеонтолог. Най-любопитна е историята на запъртък от тиранозавър. Аалия забелязала жена от селото да чука подправките си с нещо обло, което се оказало недоразвито яйце от утробата на древно животно. Принцесата поканила 50 палеонтолози от цял свят и така се зародила идеята за динозавърски парк с пикници край макети на изчезналите гиганти. Всеки може да проследи гръбнака на динозавър в морените и да пипне отломката от бедрена кост в хола на двореца. Най-зашеметяващата вкаменелостэе на 67 млн. години. Динозавърка, захапала змия, в мига, когато атакува яйцата й.
Целият каменен блок – 3,5 метра дълъг, за жалост е отнесен в музея в Бомбай, след като е проучен в университета в Бостън. Аалия обаче всеки ден е в динозавърския парк и със сигурност ще открие още нещо. Междувременно майка й е истинска звезда във всяко кулинарно шоу в Индия, прочута с гозбите, които сервира на гостите в двореца или подготвя за царски сватби.

Владетел моли Раджив Ганди за резерват

Махараджата на Джамнагода Махарана Викрамсинхджи е молил съученика си Раджив Ганди за едно-единствено ходатайство – премиерът на Индия да обяви владенията му за резерват, защото там се въдят леопарди и над 300 вида птици. Самата област Чампанер е вписана в съкровищницата на ЮНЕСКО. Докато съседите му правели пачки от изсичането на тиковите си гори, махараджата предпочел да няма с какво да поправи покрива на двореца си, но да запази природата.
Мебелите в стаите за гости са най-малка на век с приказни балдахини, гоблени по стените и кожи на истински тигри пред фотьойлите. Днес синът на махараджата отговаря за настаняването на гостите, а лично владетелят ги развежда из природните красоти наоколо.


От категорията

Снежно пълнолуние в Лъв през февруари: Празнуваме живота, Вселената ни насочва в нова посока

Снежно пълнолуние в Лъв тази вечер: Празнуваме живота, Вселената ни насочва в нова посока -Snezhno-palnolunie-v-Lav-tazi-vecher--Praznuvame-zhivota--Vselenata-ni-nasochva-v-nova-posoka-_1675672322.png

Меркурий ще бъде в близък съвпад с Плутон, така че думите и мислите сега ще ...

6 февр. 2023 | 10:30

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години-Golemiyat-dizayner--parfyumerist-i-biznesmen-Pako-Raban-pochina-na-88-godini_1675432966.jpg

Отвъд модните подиуми на висшата мода, бретонецът по душа, който твърди, че е ...

3 февр. 2023 | 16:02

Арнолд Шварценегер блъсна велосипедистка на пътя, жертвата е хоспитализирана

Арнолд Шварценегер блъсна велосипедистка на пътя, жертвата е хоспитализирана -1424871512.jpg

Освен това той е откарал велосипеда на ремонт. Жената е в стабилно състояние, а ...

6 февр. 2023 | 13:13

Теодора Стефанова: ГЕРБ ще са първи на вота, ДПС ще е много напред, БСП ги гонят, скандали при ПП-ДБ

Теодора Стефанова: ГЕРБ ще са първи на вота, ДПС ще е много напред, БСП ги гонят, скандали при ПП-ДБ-1510151032.jpg

Обединението на ДБ и ПП, което сега се случва, ще има предателства, ще има ...

2 февр. 2023 | 08:46

Най-важното

Мега-земетресение! Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад

Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад-Trusat-premestil-Turtsiya-s-3-m-na-yugozapad_1675781057.jpg

Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра в посока североизток-югозапад ...

7 февр. 2023 | 16:38

У нас колкото по-застрашени са местата, толкова по-високи са изискванията при проектиране, обясни той

Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

Проф. Петър Павлов Снимка: Евронюз България-Prof--Petar-Pavlov-Snimka--Evronyuz-Balgariya_1675780352.png

"България има изградена система за контрол над проектирането, ...

7 февр. 2023 | 16:32

Установихме разлики в цените от 20 - 30% и повече, подчерта министър-председателят (ВИДЕО)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Президентът проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради нередовна дейност

Министърът на туризма: КЗП, МВР и НАП започват проверки за нелегални екскурзии

Илин Димитров трябвало да бъде на изложение в Истанбул, но то било отложено-Ilin-Dimitrov-tryabvalo-da-bade-na-izlozhenie-v-Istanbul--no-to-bilo-otlozheno_1675754237.jpg

Министърът на туризма Илин Димитров обяви за приоритет изработването на ...

7 февр. 2023 | 09:14

Времето изтича за спасяването на стотици, които все още са под развалините, Загиналите в Турция и Сирия вече са над 5 000

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни!  И няма никой

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN-Adat-na-zemetresenieto--Opustosheni-sme--Bozhe-moy--Spasete-ni--I-nyama-nikoy_1675768177.jpg

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от ...

7 февр. 2023 | 12:16

От страна на РСМ беше ни ударен звучен шамар. От наша страна, освен заучени фрази – нищо!

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Оставете скопяните – всъщност, нашите политически бездарници предадоха България

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Не знам на какво се основаваше оптимизмът на нашите хора за общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце

Коста Стефанов: Бедни ми, бедни министър Демерджиев, защо не остана в София да правиш реформи в МВР

Министър Демерджиев полага венци на гроба на Гоце Делчев заедно със здравния министър-Ministar-Demerdzhiev-polaga-ventsi-na-groba-na-Gotse-Delchev-zaedno-sas-zdravniya-ministar_1675759509.jpg

Беше достатъчно болно и унизително да гледам изолирания ни вътрешен министър в ...

7 февр. 2023 | 10:42