Само черно-белите учебници ли са социалната пропаст в нашето общество?!

Проф. Андрей Пантев: Съединението е нашият звезден миг! Без бой, референдум и митинги

14104 | 6 септ. 2017 | 08:10

Когато една страна е привлекателна не само с миналото си, но и със съвременното си състояние, тя става магнетичен център за онези нейни сънародници, които живеят извън пределите й. Никакви субсидии, вестници, министерства, пропаганди, дори и войни, не мог


- Проф. Пантев, на 6 септември отбелязваме 132 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този акт на „нечувана дързост“ и „мирна революция“, както го наричате Вие, не може да бъде разглеждан извън цялата история на България от Освобождението до обявяване на незавимостта. Все пак какво трябва да подчертаем специално за Съединението? Какво трябва да знае всеки българин за това събитие?

- Би следвало да знаем, че когато една страна е привлекателна не само с миналото си, но и със съвременното си състояние, тя  тогава става магнетичен център за онези нейни сънародници, които живеят извън пределите й. Никакви субсидии, вестници, министерства, пропаганди, дори и войни не могат да осъществят тази функция. Нека напомня, че при всичките ни храбрости през Първата балканска война ние все пак имахме съюзници, каквито и да са те. А през септември 1885 г. в Пловдив, при Сливница, Гургулят, Брезник и Видинската крепост бяхме сами на света. Това бе нашият звезден миг. Ние се изсмяхме на един несправедлив договор, но в същото време показахме, че и „двете” България не само исторически, но и в тогавашен смисъл бяха не по-малко европейски от останалите ни балкански съседи, някои от които имаха почти 60 години историческа преднина преди нас.

- През 2015-а, когато отбелязахме 130 години от Съединението, тържествата не бяха пищни. Вие предположихте тогава, че причината е политическа: да не се правят аналогии с Крим. А могат ли да се правят подобни аналогии? Все пак двете събития са в напълно различни времена.

- Не всички исторически аналогии са доказателство. Но все пак връзка има. От 900 000 население на Източна Румелия българите са преобладаващият, но не единственият етнически компонент. Те са 500 000. Източна Румелия се „побългарява” по естествен културен и езиков път като етническо превъзходство, но без насилие. Затова на 6 септември става толкова лесно, леко и категорично. Няма референдум, няма митинги, княжеската войска, непоканена от никого освен от народа, влиза тържествено без бой в Пловдив. Местната жандармерия се целува с българските „нашественици”. Случайно загива само капитан Райчо Николов. След като е аналогия, възниква въпросът - защо останалото население – турци, гърци, арменци, евреи, не се съпротивляват. Много ясно - в областта със специален статут се живее по хубаво. Формално погледнато Турция има право да въведе войски за възстановяването на статуквото. Но тя не среща покана и подкрепа от местните турци.

- Днес използваме думата „лидери“, но когато говорим за миналото предпочитаме герои. Кои са били героите (лидерите) на Съединението?

- Герои са онези, които в тъмни зори са тръгнали от днешното Съединение към Пловдив. Те започват една акция, предприета още през 1880 г. с дипломатическата мисия на Стефан Панаретов за обединението на българските земи. Герой е тогавашният  външен министър Илия Цанов. Герои са неколцината, загинали при кратки стълкновения в Чирпан. Герои са и мълчаливите войничета от войната със Сърбия, описани така тъжно от Вазов в „Иде ли?”

- Случва се така, че по повод на исторически събития преосмисляме различни факти. Има ли исторически факти от Съединението през 1885 г., върху които трябва да се замислим днес?

- Можем да се замислим защо сега употребяваме така папагалски съчетанието „български национални интереси”, а се държим по толкова различен начин, докато мнозина от съединистките дейци са виждали по различен начин осъществяването му. Но веднъж започнато, без непременно по техния вкус и метод, те го подкрепят независимо дали други ще си припишат заслугите за това.

- Как ще обясните на българите, че Русия преди 130 години се дистанцира от акта на Съединението? България тогава е подкрепена по-скоро от Великобритания.

- Русия наистина се дистанцира, въпреки началната й подкрепа от Императора. Сега виждаме спекулации за това поведение. Често от бивши  поклонници на СССР. По това време, основателно или не, Русия вече смята нашия княз за чужд и враждебен на нейните интереси. Въпреки че той е любимата й кандидатура за български владетел. И „любимото дете“ на Европа. Но има и нещо друго, което угоднически днес подминаваме.
Никой не казва защо в Източна Румелия няма турски гарнизони и защо е така. А руският ли военен аташе или австро-унгарският граф Кевелхюлер заплашително спира настъплението на българите към Ниш през есента на 1885 г. Руските военни не подкрепят България пряко, защото не могат да участват във война, която официална Русия не води. А все пак кой е учил нашите победители през 1885 г. на военно изкуство и войнска доблест?

- Как ще коментирате избора на мото на българското председателство на Евросъюза „Съединението прави силата“? Сполучлив ли е той според вас? Или е предизвикателство, тъй като ЕС в последните няколко години не е много „съединен“?

- Както в много други случай, това мото е прекрасно, но не е само българско. А и никъде не е напълно реализирано. „Съединения” в историята на човечеството има разни. Но разединенията са повече. Когато съединението е еднаквост, при това задължителна, то е дори опасно. Но, критично казано, какво друго да измислим и предложим? Може би „О, неразумний юроде?!” Или „Край Босфора шум се вдига?” Или шеговитото съперничество между Пижо и Пендо, Нане и Вуте?

- Позволете и един въпрос, който препраща и към историята, и към един актуален политически въпрос – отношенията с Македония. В Източна Румелия живеят много турци, но и те не се противопоставят на съединението. Според вас „когато имаш културно и морално превъзходство, много по-лесно е да осъществиш един съединистки акт“. Защо обаче обединението така и не успя с Македония?

- Защото сме исторически виновни пред македонските българи, без те да са ангели. Защото ги изоставяхме като плячка на победителите, когато губехме война на страната на злото. Защото те не са виновни, че остават емигранти без придвижване, благодарение на нашата безразсъдна  политика. Май забравихме,че при комунизма отивахме да пазаруваме при тях, без да им напомняме агресивно българската им същност?

- Срещу договора с България и сега се чуват гласове против в Македония? Защо?

- Този договор, за който се вдигна такава врява, не е Великата френска революция в междубалканските отношения, нито ще направи милион и половина македонци – българи. Нали щяхме да бъдем на три морета след като влезем в разни договори и съюзи! Та ние членуваме в договор назован между другото и „Атлантически”. Де са да ни видят Крума, Калояна и Самуила. А все пак братството с държавата Макодония продължава повече на битов, отколкото на договорен друм. Дано престане това отвратително взаимно дръвчене, което е част от свидетелството, че ние всички сме българи.

- Догодина послучай юбилея от Освобождението на България бе отправена покана към руския президент Владимир Путин. Очаквате ли да се развихрят русофобските страсти по този повод?

- Ами да се развихрят! И да отговорят на въпроса кой пропъди турците от България. Кой командва опълчението, кой създаде българската армия. Нека. А и един друг неудобен въпрос - Коминтернът ли плати с неговите милиарди за всичките  паметници на признателност от българи към руси за Освобождението. От църкви до гробища.


От категорията

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Даниел Вълчев: Проява на лош вкуса, когато служебен министър прави 20-годишна стратегия

Даниел Вълчев: Проява на лош вкуса, когато служебен министър прави 20-годишна стратегия-Prof--Daniel-Valchev--Varvim-kam-izbori_1672729654.jpg

БСП покани на среща лидерите на партиите, Борисов е потвърдил Хората винаги са ...

28 ян. 2023 | 11:23

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38