На хората, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат

Проф. Ангелов: АстраЗенека няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

1987 | 19 апр. 2021 | 16:13

Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина, заяви министърът на здравеопазването


Ваксината на АстраЗенека няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг, предаде Novini.bg.

"Трябва да завършим имунизацията по някакъв начин. Текат клинични проучвания", уточни здравният министър.

"Ще направим такава организация, че да се получат вторите дози там, където са били доставени първите", отбеляза проф. Ангелов.

"Всеки лекар, който разпитва пациента, знае какви са рисковете от тромбози и той трябва да го отчете това и да предупреди самия пациент", допълни той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че продължава тенденцията на спад на заболеваемостта. "Следейки показателите от хоспитализираните пациенти, тези в тежко състояние и изписаните, ще бъде направено предписание относно по-нататъшните противоепидемични мерки", уточни той.

Проф. д-р Мариана Мурджева, член на ваксинационния щаб и ректор на Медицински унивеситет-Пловдив, добави, че имунизацията независимо с каква ваксина цели образуването на антитела и имунитет срещу коронавируса.

"Единственият начин да се завърши имунизацията с "АстраЗенека" е да се постави втора доза. Ако вие нямате никакви нежелани реакции с "АстраЗенека" след първа доза, нямате никакво основание да не се ваксинирате със същата ваксина", добави тя.

„Имаме готовност да отворим зелени коридори през май, защото ще има нужните дози от ваксини. През юни ще има възможност да се правят по 50 000 дози ваксини на ден. Имаме готовност за възобновяване на работата и на електронния портал за записване“, обясни министър Ангелов.

"Ако хората не попадат в рисковите групи, ако са си поставили ваксина на "АстраЗенека" и нямат никакви странични реакции, то нашата препоръка е да си сложат втората доза на "АстраЗенека", за да се знае, че техният имунизационен цикъл е завършен на всички фази. Това, което правим в момента - с втора доза на "Пфайзер" след първа "АстраЗенека", е с цел да постигнем допълнително по-високо ниво на имунен отговор. Но това трябва да стане не по-рано от 82 дни след първата доза", заяви още проф. Костадин Ангелов.

 Проф. Ангелов: АстраЗенека няма да се прилага при жени под 60-г. възраст с повишен риск от тромбози

Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина, заяви министърът на здравеопазването

От категорията

Томина Неделя e! Денят е "Великден на мъртвите"

-1557035927.jpg

Забранено е подхващането на всякаква работа. Жените боядисват яйца повторно, ...

9 май 2021 | 00:09

Спад на новите ковид-случаи - 466, но ръст на приетите в болница - 5882 и на активните случаи

-1611182783.jpg

Хората с поставена първа доза ваксина вече са 932 419, а тези, на които е ...

9 май 2021 | 09:26

Посланик Митрофанова: Отказът от „Белене” не е най-правилен, вие вече загубихте 3 млрд. от неустойки

-1612787832.jpg

Тя определи Навални като "нарцис" и заяви, че не разследванията на ...

9 май 2021 | 09:36

Кючюк: ЕС трябва да намери своя нов Raison d’être

-1593498648.png

ЕС на XXI век е много по-различен. Очакванията към него са много по-големи. ...

9 май 2021 | 09:28