България не усети как мина третата вълна, но болничната система ще се съвзема дълго след COVID-19

Проф. Ангелов: Получените днес ваксини тръгват по всички РЗИ-та по предварително разпределение

1320 | 4 май 2021 | 11:08

„Зелените коридори“ ще продължат, както са организирани до момента, до 9-ти май, каза здравният министър в оставка


Получените днес ваксини тръгват по всички РЗИ-та по изготвено предварително разпределение от Ваксинационния щаб и съответно директорите на РЗИ-та ги съхраняват в хладилници и оттам нататък се преценява как да бъдат разпределени. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов пред журналисти, който е заедно с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, тъй като днес у нас пристигнаха още 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/“Бионтех“, предаде Агенция „Фокус“. Той добави, че за „Зелените коридори“ ваксините са разпределени.

„Ние стигнахме до 20 хиляди ваксинирани на ден, може и повече. Могат и 50 хиляди на ден да бъдат достигнати. Много е важно да наситим всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, с достатъчно количество“, добави министърът в оставка.

„Аз считам, че ние проведохме достатъчно силна комуникационна кампания. Когато започнахме целия процес по ваксиниране ние бяхме с може би с едни от най-ниския процент желаещи да се ваксинират в Европа. След около няколко месеца беше представено едно национално представително проучване, където се видя, че повече от 65 % от българите желаят да бъдат ваксинирани. Аз считам, че това го постигнахме благодарение на общите ни усилия“, коментира той.

„Ние постигаме на ден капацитет от 250 до 300 лекари, които си получават ваксините, така че процесът изглежда регулиран. Воден е разговор между тяхната организация в лицето на зам. председателят на БЛС д-р Брънзалов и директорът на Софийското РЗИ д-р Пенчев и мисля, че са се разбрали как да продължат за напред“, каза още проф. Ангелов.

„Зелените коридори“ ще продължат, както са организирани до момента, до 9-ти май, каза още министърът на здравеопазването в оставка.

„От 10-ти май нататък трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „Зелените коридори“ могат да бъдат удължени“, добави той.

Проф. Ангелов отчете огромен интерес в големите населени места.
"От 10-ти в Информационната система стартира модулът, с който личните лекари да могат да подават заявката и желаните от тях дози ваксини и да получат там съответно график кога мога да ги получат“, посочи още той.

 

България не усети как мина третата вълна, но болничната система ще се съвзема много дълго време след COVID-19, каза министърът на здравеопазването в оставка.

„ЕК стартира процедура за претенции пред съда за щети, които са нанесени от компанията производител на ваксината „АстраЗенека“. Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Всички виждате, че се водят информационни кампании срещу тази ваксина“, каза той.

 

Проф. Ангелов уточни, че тези, които са си поставили „АстраЗенека“ и нямат оплаквания от първата доза, спокойно могат да си поставят втората доза.

„Хубавото на тази ваксина е, че тя има по-дълъг период на съхранение. Имаме от нея достатъчни количества. Търсенето е минимално – някъде около максимум 15 % от ваксинираните лица на ден са ваксинирани с „АстраЗенека“. Аз имам опасения, че от тази ваксина ще остане в страната. Разбира се, ние сме поели ангажимент с решение на Министерски съвет, тогава когато ваксинираме всички български граждани да предоставим достатъчно количество ваксини на страните от Западните Балкани. В това число влизат ваксини на „Пфайзер“, „Модерна“, „Янсен и Янсен“ и „АстраЗенека“, добави още той.

„Болничната система ще се съвзема много дълго време след COVID-19, защото една система, за да функционира най-важни са хората. Всички работещи в системата са много уморени и бърнаута при тях е в изключително сериозна степен. Това е нещото, което е най-слабото място на нашата здравна система, но въпреки всичко колегите се справят.

 

България не усети как мина третата вълна на COVID-19. Ние си знаехме какво се случваше. Виждахме нещата, които вие не успяхте да видите, за щастие. Всъщност нашите медици се справиха“, подчерта още министърът в оставка.


От категорията

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП-1621076260.jpg

На заседанието на НС днес с мнозинство бе приет докладът на председателя ...

15 май 2021 | 13:56

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби
(Видео)

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби-1620973400.jpg

Сега всеки се готви за силна и остра опозиция. На мача трябва да станеш първи, ...

14 май 2021 | 09:22

Софиянски: Сериозни хора са в служебния кабинет, но бързо трябва да се изяснят приоритетите
(Видео)

-1436250851.jpg

Добавките към големите пенсии да се дават на хора с по-ниски доходи, смята ...

15 май 2021 | 17:24

Кольо Колев: ГЕРБ ще спечели следващите избори, но с по-нисък резултат
(Видео)

-1550815175.jpg

Експертите от служебния кабинет трябва да имат опит. Радев избира това, което ...

15 май 2021 | 16:51