PCR тестовете засега не улавят новата мутация на Ковид-19

Проф. Балтов: Новият щам е в "Пирогов" от 2 месеца и се разпространява много бързо в страната

4839 | 22 ян. 2021 | 13:17

Модификацията на вируса е много по-заразна - 2,7 пъти повече се разпространява. Ако при предишния 10 души заразяват нови 7, сега 10 души предават болестта на 27. Затова не бива да се отпускат мерките.


Още преди два месеца имахме съмнения за новия щам”, заяви пред bTV началникът на болница “Пирогов” професор Асен Балтов. Той обясни, че не е сигнализирал за това тогава, защото не е имало потвърждение. По думите му, и към момента няма такова, защото се чакат резултатите, но по всяка вероятност новият вариант на вируса вече е у нас.”

 

Първите случаи били на хора, които се връщат или които са щели да пътуват отново за Англия. Така че според него мутацията е внесена. По думите на професора новият щам още не е официално установен, затова специалистите предпочитат да го наричат нова мутация.

PCR тестовете засега не я улавят. При нея на практика са модифицирани т.нар. шиповете на S-гена.

 

Новата мутация бързо се разпространява и у нас, обясни Балтов и посочи, че на 21 януари в "Пирогов" са постъпили 8 души с COVID-19 и 5 души, при които е липсвал този S-ген, който на практика обозначава мутацията.

 

Това, което се случва в Европа, е трета вълна според проф. Балтов. Третият пик в момента е най-висок в Англия, Нидерландия и Германия. Затова и държавите вземат изключителни мерки за рестрикции. За да влезеш в Нидерландия например, освен PCR се изисква и бърз антигенен тест 4 часа преди полет.

 

Модификацията на вируса е много по-заразна - 2,7 пъти повече се разпространява. Ако при предишния 10 души заразяват нови 7, сега 10 души предават болестта на 27. Затова не бива да се отпускат мерките. Клиничната картина не е по-различна от предишния щам, но рискът повече хора да боледуват по-тежко се увеличава, защото се знае, че 20% карат коронавируса по-тежко.

 

Според Балтов новият щам е по-агресивен и ще измести стария. Разкритите в "Пирогов" 450 легла за коронавирус сега са по-малко, но са в готовност да бъдат подготвени отново при нужда.

 

Самият Балтов вече се е ваксинирал, въпреки че премина през болестта. Причината е, че оттогава са минали 6 месеца. Впрочем той не е имал симптоми, но пък е имал първоначално натрупване на антитела. Препоръчва се всеки, изкарал болестта, след 3 месеца да си направи изследване. В Израел например са предложили тези, които имат повече антитела, да направят само една доза от ваксината. Дали това ще е достатъчно, ще се види.

 

Повече от половината персонал на "Пирогов" в момента е защитен. В болницата персоналът е 2330 души, от които 1000 са преминали през вируса и имат антитела. 454 вече са получили първата доза от ваксината, а 100 - и втората.

 

Процентът не е лош, но трябва да се увеличи, смята Балтов. Затова и не смята, че е разумно мерките да се отхлабват прекалено. Ако всички заведения отворят, едва ли някой ще ги спре, но апелът му е хората да са разумни.

 

"Да не се удавим на края на Дунава. Може би още един месец ще е нужен, за да може да живеем после добре", каза Балтов.


От категорията

Янев се срещна с ученици от ОУ „Неофит Рилски“-Габрово и ги поздрави като „малките министри"

Снимки Правителствена информационна служба-1624276206.png

Янев подари на гостите си от училищния клуб плакет на Министерския съвет и ...

21 юни 2021 | 14:48

Рашков на национално съвещание на ръководния състав на МВР: Честните избори са приоритет

Сн. МВР
-1624277151.png

Искам Министерството на вътрешните работи да застане на мястото си, да работи ...

21 юни 2021 | 15:01

В Кърджали борят зависимостите с музика и спорт

DEEP ZONE Project дадоха своя музикален принос към проекта-1624302851.jpg

Събитието започна с приятелски футболни срещи под надслов „Ритни ...

21 юни 2021 | 22:10

Министър Тодоров: Възстановихме диалога с браншовите организации в обучението на кандидат-водачите

-1620747306.jpg

По време на срещата са обсъдени различни спорни моменти, които основно са ...

21 юни 2021 | 21:07