Този месец ще бъдем залети от 100 000 ваксини, следващият месец още 100 000, каза шефът на "Пирогов"

Проф. Асен Балтов: При 1 500 заразени на ден мерките отново ще се затегнат, затваряме МОЛ-овете

3450 | 30 ян. 2021 | 00:24

"Аз не знам за ресторант, който да спазва мерките", каза проф. Балтов. “Заведенията са високо рискови места, където заразяването става по-лесно. Сега системата е доста по-подготвена. Не искаме да се натовари здравната система, но сме готови"


 "Това крехко равновесие, което сме постигнали, благодарение на либералните мерки, ако започнат да растат случаите на COVID-19, ще се наложи отново да се затворим“.

 

Това заяви директорът на “Пирогов" проф. Асен Балтов в "Още от деня" по БНТ.

 

“При 1 500 заразени на ден мерките ще трябва отново да се затегнат – учениците да минат на онлайн обучение, МОЛ-овете да се затворят и т.н. В противен случай може да стане страшно за здравната система“, допълни той.

 

Според проф. Балтов ресторантите трябва да останат затворени до края на февруари. "Аз не знам за ресторант, който да спазва мерките", каза проф. Балтов. “Заведенията са високо рискови места, където заразяването става по-лесно. Сега системата е доста по-подготвена. Не искаме да се натовари здравната система, но сме готови", допълни той.

 

Директорът на “Пирогов“ обяви още, че от понеделник започва втора фаза на ваксинация в София. “Фазите не се затварят – ако някой е пропуснал своята фаза, може да се запише в следващите. Хората постепенно виждат, че няма нищо страшно в това да се ваксинираш“, категоричен беше проф. Балтов.

 

Той не вижда нищо притеснително във факта, че 75 на сто от поръчаните ваксини са на AstraZeneca. “Това, че сме поръчали 4,5 милиона дози от тази ваксина, няма да е пренасищане. Тя може да се съхранява при нормална температура и трайността ѝ е 30 дни. Чака се много голяма разработка след клинични изследвания на пациенти над 50 г. и това ще се добави към характеристиката на ваксината, заяви директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

 

"Този месец ще бъдем залети от 100 000 ваксини, следващият месец още 100 000. Това ще ни позволи да започнем да ваксинираме втора и трета фаза. Ако някой реши по-късно да се ваксинира, няма да е проблем. Т.е. фазите не са затворени", разясни той.

 

Проф. Балтов даде за пример Румъния, където над 117 000 души няма да могат да получат втора доза от ваксината. “Това при нас няма да се случи. Израел имат договорка с Pfizer. 135 000 души вече са ваксинирани с втора доза. Всички те имат изграден добър имунитет", разкри проф. Балтов.

 

"Има служители в „Пирогов“, които са си поставили втора доза от ваксината и се чувстват прекрасно. Няма нищо страшно. В един кабинет на „Пирогов“ минават по 150 пациента на ден. От личния лекар се иска да ваксинират от 10 до 20 души на ден, така че не мисля, че ще е проблем", посочи лекарят.

 

Балтов смята, че за една година страната ни може да навакса с ваксинационния план. "В рамките на един месец 70% от персонала на „Пирогов“ е придобил имунитет. В момента, в който ваксинираме 1,5 млн. българи, картината ще е много добра. Антителата могат да намаляват, но клетъчният имунитет остава", коментира той. 
От категорията

Янев се срещна с ученици от ОУ „Неофит Рилски“-Габрово и ги поздрави като „малките министри"

Снимки Правителствена информационна служба-1624276206.png

Янев подари на гостите си от училищния клуб плакет на Министерския съвет и ...

21 юни 2021 | 14:48

Рашков на национално съвещание на ръководния състав на МВР: Честните избори са приоритет

Сн. МВР
-1624277151.png

Искам Министерството на вътрешните работи да застане на мястото си, да работи ...

21 юни 2021 | 15:01

В Кърджали борят зависимостите с музика и спорт

DEEP ZONE Project дадоха своя музикален принос към проекта-1624302851.jpg

Събитието започна с приятелски футболни срещи под надслов „Ритни ...

21 юни 2021 | 22:10

Министър Тодоров: Възстановихме диалога с браншовите организации в обучението на кандидат-водачите

-1620747306.jpg

По време на срещата са обсъдени различни спорни моменти, които основно са ...

21 юни 2021 | 21:07