Постепенно трябва да изключим от менюто си мазните животински храни

Проф. Байкова: След празниците препоръчвам - зърнени храни и кисело мляко, постни ястия и зеленчуци

1886 | 4 май 2021 | 09:33

Докато великденските ни запаси приключат можем да намалим порциите, боядисаните яйца да прибавим към зелените салати, след което да премахнем и тях, каза специалистът по хранене


След празниците препоръчам закуска със зърнени храни и кисело мляко, за обяд - постни ястия, за вечеря - зеленолистни зеленчуци. Това каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, в интервю за Агенция „Фокус“.

„През първите работни дни, след почивните, можем да предприемем едно малко по-леко хранене. Това не значи да стресираме организма си и да има рязка смяна на модела на хранене – от наситените, разнообразни трапези по време на празниците със сериозна рестрикция. Постепенно трябва да изключим от менюто си мазните животински храни, като традиционното агнешко месо. Докато великденските ни запаси приключат можем да намалим порциите, боядисаните яйца да прибавим към зелените салати, след което да премахнем и тях“, посочи проф. Байкова.

Тя уточни, че е добре да се погрижим за тялото си и да се освободим от натрупаните разградни продукти от животинските храни чрез отделителната ни система. „Трябва да приемаме малко повече пълнозърнести храни, овесени ядки, ленено и сусамово семе, просо, елда, гречка и т.н.“, добави тя.

„За да има раздвижване на червата, като специалист по хранене и диететика, ще препоръчам на закуска зърнените храни да се консумират с кисело мляко. Така ще обогатим закуската с пробиотични живи полезни бактерии, които спомагат за елиминиране за неизлъчени през храносмилателния тракт консумирани предишни остатъци от храни. По този начин ще балансираме и чревната микрофлора.

 

По време на обяд препоръчвам да се премине към традиционните постни ястия – гювеч със зеленчуци, оризови ястия, някоя лека риба, мим-маш. Трябва да се избягват мазните сирена и кашкавал, да се премине към извара, таратор, млечна салата.

 

Вечерята може да е на основата на зеленолистните зеленчуци – лапад, коприва, зелена салата, зелен лук, чесън. Ако сме много гладни може да се добави птиче месо, риба или парче млечен продукт“, посъветва проф. Донка Байкова.


От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

Татяна Дончева: В партията на Слави хората се водят от команди, нямат собствена воля

-1510992920.jpg

Политик от фейсбук и екран може да се прави във фантастични филми, но не и на ...

9 май 2021 | 11:03

Зарков: Резултатът от 45-то НС е доста скромен, трябва да предотвратим тежката политическа криза

-1620192885.png

Този Изборен кодекс не атакува основните проблеми – какви са избирателните ...

9 май 2021 | 10:59

Даниел Митов: Какво значи корупция на ГЕРБ? Общи приказки! Слави щял да ни изчегърта! Как?

-1614840919.png

Светослав Илчовски казал неща, които не са верни – че Миню Стайков е човекът, ...

9 май 2021 | 10:45