Той подчерта, че е изключително важно пристигащите у нас бежанци да бъдат добре проучени

Боян Чуков предупреждава: Ще ни окажат натиск да приемем бежанци

5906 | 17 авг. 2021 | 15:22

Западни експерти твърдят, че една трета от човешкия поток по някакъв начин е ангажирана от някаква радикална организация или специална служба на чужда държава, подчерта проф. Чуков


"В момента има достатъчно косвени признаци, че националната сигурност на България може да бъде застрашена. Ако Турция реши, тези проблеми могат да се задълбочат за изключително отрицателно време, ако пусне част от бежанския поток към България. Засега го пренасочва към Гърция", каза експертът по национална сигурност Боян Чуков по телевизия "България он еър".

 

Той е категоричен, че ще бъде оказан външен натиск по отношение на това България да приеме бежанци. Още повече след като Северна Македония, Албания и Косово заявиха, че биха приели бежанци.

 

"Част от тези хора ще бъдат поети от големите страни членки на НАТО, които обслужваха техния контингент. Сред тях са преводачи и обслужващ персонал, който е бил с тях повече от 20 години. Американците обаче вече заявиха, че няма да приемат преводачи, защото ги обвиниха в манипулиране на превода към местното население", уточни Чуков. 

 

Той изтъкна и това, че е много важно България да подсигури границата си с Турция. 

 

"До тук имахме шанс затова, че Турция пусна огромната част от бежанците към Гърция. Турция никога не е искала да смесва българските мюсюлмани с идващите бежанци. По отношение на Балканите Турция има стратегически планове за бъдещето, които следва. Трябва да се притесняваме също, ако Косово, Северна Македония и Албания приемат бежанци, тогава ще трябва да се обърне внимание на границите на запад", уточни експертът по национална сигурност. И подчерта, че е изключително важно пристигащите у нас бежанци да бъдат добре проучени. 

 

"Западни експерти твърдят, че една трета от човешкия поток по някакъв начин е ангажирана от някаква радикална организация или специална служба на чужда държава", подчерта Чуков.

 

Експертът сподели, че не е изненадан от развоя на събитията в Афганистан, тъй като Съединените щати само са сменили тактиката си, но стратегията им е останала същата. 

 

"Все още не е ясно талибаните накъде ще тръгнат. Докато те не се установят окончателно в Кабул и не бъдат легитимирани като власт не е ясно какво ще стане. Във всички случай ще бъдем страшно изненадани от това, което ще се случи. Има нещо като напомня случилото се в Сирия. Около 250 бойни хеликоптера и самолети и над 1000 бронирани машини са оставени там. С това въоръжение могат да се оборудват около 150 000 човека. Талибаните бяха 60 000 човека, срещу тях стоеше 300 000 души армия на Афганистан, която се предаде без битка. Това изглежда като предварителна договорка", заяви Чуков.  Според него битката за средна Азия между САЩ Русия тепърва предстои.

 

"Започва битката на средна Азия. Затова и руснаци, и китайци са страшно нервни. Всички се притесняват, че след като се установи новата власт в Кабул, заразата на ислямските радикали ще плъзне на север. Русия ще използва своите въоръжени сили, в случай че талибаните прекрачат границата на север.", прогнозира експертът.


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19