Проф. Божидар Димитров: Голямата Базилика в Плиска ще носи името на цар Борис I

250 000 души са посетили през 2016-та "Майката на всички църкви"

Проф. Божидар Димитров: Голямата Базилика в Плиска ще носи името на цар Борис I (Снимки)

43633 | 2 май 2017 | 17:44

Реставрацията на храма продължава. Скоро кръщенета ще се извършват в каменния басейн, където са покръстени цар Симеон, Цар Петър, цар Борис II и цар Роман, каза още той

Проф. Божидар Димитров: Голямата Базилика в Плиска ще носи името на цар Борис I-1493737785.jpgИзточник: Дарик-1493737936.jpgИзточник: Дарик-1493737926.jpgИзточник: Дарик-1493737916.jpgИзточник: Дарик-1493737906.jpgИзточник: Дарик-1493737895.jpgГолямата Базилика в Плиска-1493736723.jpgГолямата Базилика в Плиска-1493736714.jpgГолямата Базилика в Плиска-1493736704.jpgГолямата Базилика в Плиска-1493736695.jpgРитуал по кръщаване в Голямата Базилика -1493736678.jpgРитуал по кръщаване в Голямата Базилика -1493736667.jpgРитуал по кръщаване в Голямата Базилика -1493736657.jpgРитуал по кръщаване в Голямата Базилика -1493736635.jpg

Млади семейства от цялата страна продължaват традицията с масовите кръщенета в Голямата Базилика в старопрестолна Плиска. Началото беше поставено преди две годиниq след тържествена литургия във величествения храмq начело с патриарх Неофит.

Тя бе отслужена на 2 май 2015 г., в деня на Свети цар Борис - Покръстител на българите, по случай 1130 години от официалното приемане на християнството в България.

 

Парите за реставрацията на Голямата базилика в Плиска са на привършване и ще се наложи да се отделят още средства за работа по храма, заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той бе на посещение на старините в Плиска, където преди два дни бе извършено масово свето кръщение.
 
Разговарях с Бойко Борисов и му казах, че първата докладна, която ще получи от мен, след като стане премиер, ще е за пари. Те свършват, има още малко, които ще стигнат за седмица или две работа, обясни проф. Димитров пред Епишцентър и посочии, че премиерът дори е поискал снимки, за да убеждава с тях министрите
 
Досега са вложени около 1 милион лева в реставрацията на храма. Част от тях бяха за археологически разкопки и почистване на манастира към Голямата базилика.
 

 

Професорът вече е разговарял с Бойко Борисов
 

Според проф. Димитров завършването на цялата църква ще струва 7-8 милиона. На този етап обаче ще се иска по-малко от 1 милион лева. Те ще бъдат вложени в завършване на същинската църква и изграждане на ротонда, в която ще има вода в свещения кладенец. 10 години цар Борис е строил Голямата базилика, за реставрацията вероятно ще са нужни около 5 години, заяви професорът. 

 
 

Ето какво разказа пред Епицентър.бг директорът на НИМ проф. Божидар Димитров:

- Избрано ли е вече име на Голямата Базилика?
- Повечето хора, които са изказали мнение, искат тя да бъде кръстена на нейния създател Цар Борис I - Покръстител, чийто ден честваме днес, на 2 май. 97% от българите искат това.

- Това показа и анкетата, проведена на сайта Епицентър.бг. 88% от читателите бяха посочили за патрон на храма Свети Цар Борис-Михаил Български.
- Да. Така че ще се съобразим с мнението на народа в този малък референдум, който проведохте в Епицентър.бг

- Какво предстои още да се реставрира в Голямята базилика?
- Има още много работа. От снимките се вижда, че една голяма част от десния кораб, която не беше готова, вече е завършена като огледален образ на това, което е срещу нея и което е част от други реставрации, случили се през 80-те години на миналия век. Но се забелязва и един очертан четириъгълник на дясната страна на стената на Базиликата, извън самата нея, но залепена за нея. Това е Баптистерий (от латински: baptisterium), което означава Кръщелно. През следващата година на този ден децата ще се кръщават там, в този северен каменен купол-басейн. Той е запазен. А не както сега – импровизирано в средата на Базиликата. В този каменен басейн са кръстени цар Симеон, Цар Петър, вероятно цар Борис II, цар Роман и т.н.

Плановете вече са одобрени от Министерство на културата. Ще има и Ротонда. Освен че свещеният кладенец, аязмото, ще бъде укрепен архитектурно, ще бъдат поставени и сребърни решетки, които унищожават всякакви микроби във водата. Това се налага, защото имаше съмнения сред хората, които са неоснователни, но ще го направим, за тяхно спокойствие.

Ротондата ще бъде в центъра на двора на Базиликата. Ще има и място, където хората ще могат да се редят на опашка.

- Колко посетители идват в „Майката на всички църкви”?
- И сега, преди да завършим Базиликата, тя се посещава от стотици хора, които искат да се запознаят с миналото. Това се случва и благодарение на сайта Епицентър.бг. Много хора посещават църквата. Посещаемостта се е увеличила около 10 пъти – от 20 000 на 250 000 души през миналата година. През тази година вероятно ще бъдат много повече.

 

- Вчера, за трета поредна година, беше извършено масово свето кръщене. Имаше ли интерес от страна на миряните?
- Вчера бяха кръстени деца. За моя приятна изненада и едно българче от Украйна, внук на най-известната българска активистка там Дора Костова. Тя е издател на вестник, на списание, телевизия. Ходи и предава за българите в украинската част на Бесарабия. Нейното внуче беше кръстено на името на цар Борис.

Имаше и деца от Румъния. Беше ги довела румънската депутатка и представителка на българското малцинство г-жа Чокани. Децата бяха от католическата общност в Банат, за съжаление, нямахме католически свещеник „под ръка” да извърши тайнството. Така че го отложихме за следващата година.

- Възможно ли е този ритуал да се извършва през цялата година?
- Може да се кръщава всеки ден там, не само на 2. май. Същото е и с венчавките.

- С какво е свързана Голямата Базилика с българската писменост и култура?
- На север от Голямата Базилика се простира огромен манастир, също прикрепен към Базиликата. Оказва се, че този манастир е бил за знатни хора, монасите са били аристократи. Бил е много луксозен. Хората няма да повярват, но е имало и ватер-клозет в килиите. Знаем, че монасите са писали книги, тъй като са намерени много писалки, закопчалки за кориците, копчета за книгите и т.н. Очевидно там са писани книги. Такива манастири са много редки – не само по българските и византийските земи, но и в Европа. Там се събират интелектуалци. Такъв манастир описва и Умберто Еко в прочутата си книга „В името на розата”.

Писани са скрипторий. С книгите на тези скрипторий е покръстено населението на днешните румънски и молдовски земи, Украйна, Русия и Беларус, а на запад – Сърбия, Босна, Черна гора.

"Майката на всички църкви" е построена през 875 г. като символ на отхвърлянето на езичеството и приемането на християнството. Амбицията на цар Борис-Михаил била България да стане трета сила на православната вяра в Европа.  

Реставрацията на величествения храм започна през 2015 година, като до момента в градежа са вложени около 1 милион лева. Сред дарителите са висши духовници, политици, държавници, спортисти и бизнесмени.


Еврохолд

От категорията

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Л. Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държавата

Любомир Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държават-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Самият факт, че България вече две години няма посланик в Киев повдига много ...

24 юли 2024 | 11:39

Любомир Стефанов: Следващото правителство трябва да бъде коалиционно консенсусно

Любомир Стефанов-1637047313.jpg

От шест избирателни цикъла българското общество живее с усещането за някаква ...

24 юли 2024 | 18:52

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

НАЙ-ВАЖНОТО

Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов, категоричен е министър Калин Стоянов

28 проверки на МВР срещу Ивелин Михайлов за финансови измами, побои и следене

Министър Стоянов: Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов-Ministar-Stoyanov--Nyama-opanat-chadar-ot-strana-na-MVR-nad-Ivelin-Mihaylov_1721825077.png

Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно ...

24 юли 2024 | 15:43

Докато не се произнесе съдът, председател на БСП съм аз и аз трябва да подпиша документите за ЦИК, добави тя

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм до Гуцанов и Зафиров. Искат да ме изключат от БСП

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм редом до Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров-Ninova--Nyama-da-pozvolim-izprashtane-na-voynitsi-v-Ukrayna--Veche-vnesohme-takova-reshenie-v-parlamenta_1717569386.jpg

Сегашното ляво обединение ще доведе до още по-голямо разединение. Наказват ...

24 юли 2024 | 17:38

Ще ви разказвам как са потулени делата на ПП-ДБ, на техния баща Радев, защо нищо не прави прокуратурата

Пеевски: Искам да знам - колко срещи е имал Христо Иванов с шефа на съда и с главния прокурор
(Видео)

Пеевски: Тепърва ще ви разказвам защо са потулени делата на ПП-ДБ и Радев-Delyan-Peevski_1720014052.jpg

По-рано днес Пеевски изпрати до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за ...

24 юли 2024 | 09:33

Трябва да се смирим. Другите да използват бухалки, ние ще работим за хората, каза Борисов

Борисов: Николай Ненчев е бил 4 години военен министър, кандидатурата му за посланик е добра
(Видео)

Борисов за третия мандат: Станахме като прогноза за времето-Liderat-na-GERB-i-na-PG-na-GERB-SDS-Boyko-Borisov-Snimka--BTA_1721302535.jpg

Винаги съм бил против институциите и съдебната власт да се ползват за арбитър ...

24 юли 2024 | 09:37

Най-бързият механизъм за подкрепа е по програма de minimis

Министър Тахов: Има шанс до петък да подпомогнем земеделците с изгорели ферми

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов-Ministar-Georgi-Tahov-shte-inspektira-shtetite-ot-pozharite-v-Haskovsko-Snimka--MZH_1721641221.jpg

"От два месеца съм министър и минах през много обстоятелства, които са ...

24 юли 2024 | 20:35

От Киев реагирали остро на кандидатурата му за български посланик

Спрели назначението на одобрения от Радев Петър Танев за посланик в Украйна заради съпруга рускиня

Румен Радев одобрил Петър Танев за посланик в Украйна-Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Очевидно е, че г-н Ненчев има необходимите качества, още повече, че е минал ...

24 юли 2024 | 18:28

Когато БСП е била управляваща, от Бузлуджа са прозвучавали намеренията й в изпълнителната власт

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Европейската комисия издава шест препоръки за нашата страна

ЕК отчита промените в Конституцията на България в годишния доклад за върховенството на закона

-Evropeyska-komisiya--EK_1712853186.jpg

Отбелязва се липсата на напредък за постигането на окончателни присъди по дела ...

24 юли 2024 | 12:56