Проф. Божидар Димитров: Голямата Базилика в Плиска ще носи името на цар Борис I

250 000 души са посетили през 2016-та "Майката на всички църкви"

Проф. Божидар Димитров: Голямата Базилика в Плиска ще носи името на цар Борис I (Снимки)

30599 | 2 май 2017 | 17:44

Реставрацията на храма продължава. Скоро кръщенета ще се извършват в каменния басейн, където са покръстени цар Симеон, Цар Петър, цар Борис II и цар Роман, каза още той

Проф. Божидар Димитров: Голямата Базилика в Плиска ще носи името на цар Борис I-1493737785.jpgИзточник: Дарик-1493737936.jpgИзточник: Дарик-1493737926.jpgИзточник: Дарик-1493737916.jpgИзточник: Дарик-1493737906.jpgИзточник: Дарик-1493737895.jpgГолямата Базилика в Плиска-1493736723.jpgГолямата Базилика в Плиска-1493736714.jpgГолямата Базилика в Плиска-1493736704.jpgГолямата Базилика в Плиска-1493736695.jpgРитуал по кръщаване в Голямата Базилика -1493736678.jpgРитуал по кръщаване в Голямата Базилика -1493736667.jpgРитуал по кръщаване в Голямата Базилика -1493736657.jpgРитуал по кръщаване в Голямата Базилика -1493736635.jpg

Млади семейства от цялата страна продължaват традицията с масовите кръщенета в Голямата Базилика в старопрестолна Плиска. Началото беше поставено преди две годиниq след тържествена литургия във величествения храмq начело с патриарх Неофит.

Тя бе отслужена на 2 май 2015 г., в деня на Свети цар Борис - Покръстител на българите, по случай 1130 години от официалното приемане на християнството в България.

 

Парите за реставрацията на Голямата базилика в Плиска са на привършване и ще се наложи да се отделят още средства за работа по храма, заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той бе на посещение на старините в Плиска, където преди два дни бе извършено масово свето кръщение.
 
Разговарях с Бойко Борисов и му казах, че първата докладна, която ще получи от мен, след като стане премиер, ще е за пари. Те свършват, има още малко, които ще стигнат за седмица или две работа, обясни проф. Димитров пред Епишцентър и посочии, че премиерът дори е поискал снимки, за да убеждава с тях министрите
 
Досега са вложени около 1 милион лева в реставрацията на храма. Част от тях бяха за археологически разкопки и почистване на манастира към Голямата базилика.
 

 

Професорът вече е разговарял с Бойко Борисов
 

Според проф. Димитров завършването на цялата църква ще струва 7-8 милиона. На този етап обаче ще се иска по-малко от 1 милион лева. Те ще бъдат вложени в завършване на същинската църква и изграждане на ротонда, в която ще има вода в свещения кладенец. 10 години цар Борис е строил Голямата базилика, за реставрацията вероятно ще са нужни около 5 години, заяви професорът. 

 
 

Ето какво разказа пред Епицентър.бг директорът на НИМ проф. Божидар Димитров:

- Избрано ли е вече име на Голямата Базилика?
- Повечето хора, които са изказали мнение, искат тя да бъде кръстена на нейния създател Цар Борис I - Покръстител, чийто ден честваме днес, на 2 май. 97% от българите искат това.

- Това показа и анкетата, проведена на сайта Епицентър.бг. 88% от читателите бяха посочили за патрон на храма Свети Цар Борис-Михаил Български.
- Да. Така че ще се съобразим с мнението на народа в този малък референдум, който проведохте в Епицентър.бг

- Какво предстои още да се реставрира в Голямята базилика?
- Има още много работа. От снимките се вижда, че една голяма част от десния кораб, която не беше готова, вече е завършена като огледален образ на това, което е срещу нея и което е част от други реставрации, случили се през 80-те години на миналия век. Но се забелязва и един очертан четириъгълник на дясната страна на стената на Базиликата, извън самата нея, но залепена за нея. Това е Баптистерий (от латински: baptisterium), което означава Кръщелно. През следващата година на този ден децата ще се кръщават там, в този северен каменен купол-басейн. Той е запазен. А не както сега – импровизирано в средата на Базиликата. В този каменен басейн са кръстени цар Симеон, Цар Петър, вероятно цар Борис II, цар Роман и т.н.

Плановете вече са одобрени от Министерство на културата. Ще има и Ротонда. Освен че свещеният кладенец, аязмото, ще бъде укрепен архитектурно, ще бъдат поставени и сребърни решетки, които унищожават всякакви микроби във водата. Това се налага, защото имаше съмнения сред хората, които са неоснователни, но ще го направим, за тяхно спокойствие.

Ротондата ще бъде в центъра на двора на Базиликата. Ще има и място, където хората ще могат да се редят на опашка.

- Колко посетители идват в „Майката на всички църкви”?
- И сега, преди да завършим Базиликата, тя се посещава от стотици хора, които искат да се запознаят с миналото. Това се случва и благодарение на сайта Епицентър.бг. Много хора посещават църквата. Посещаемостта се е увеличила около 10 пъти – от 20 000 на 250 000 души през миналата година. През тази година вероятно ще бъдат много повече.

 

- Вчера, за трета поредна година, беше извършено масово свето кръщене. Имаше ли интерес от страна на миряните?
- Вчера бяха кръстени деца. За моя приятна изненада и едно българче от Украйна, внук на най-известната българска активистка там Дора Костова. Тя е издател на вестник, на списание, телевизия. Ходи и предава за българите в украинската част на Бесарабия. Нейното внуче беше кръстено на името на цар Борис.

Имаше и деца от Румъния. Беше ги довела румънската депутатка и представителка на българското малцинство г-жа Чокани. Децата бяха от католическата общност в Банат, за съжаление, нямахме католически свещеник „под ръка” да извърши тайнството. Така че го отложихме за следващата година.

- Възможно ли е този ритуал да се извършва през цялата година?
- Може да се кръщава всеки ден там, не само на 2. май. Същото е и с венчавките.

- С какво е свързана Голямата Базилика с българската писменост и култура?
- На север от Голямата Базилика се простира огромен манастир, също прикрепен към Базиликата. Оказва се, че този манастир е бил за знатни хора, монасите са били аристократи. Бил е много луксозен. Хората няма да повярват, но е имало и ватер-клозет в килиите. Знаем, че монасите са писали книги, тъй като са намерени много писалки, закопчалки за кориците, копчета за книгите и т.н. Очевидно там са писани книги. Такива манастири са много редки – не само по българските и византийските земи, но и в Европа. Там се събират интелектуалци. Такъв манастир описва и Умберто Еко в прочутата си книга „В името на розата”.

Писани са скрипторий. С книгите на тези скрипторий е покръстено населението на днешните румънски и молдовски земи, Украйна, Русия и Беларус, а на запад – Сърбия, Босна, Черна гора.

"Майката на всички църкви" е построена през 875 г. като символ на отхвърлянето на езичеството и приемането на християнството. Амбицията на цар Борис-Михаил била България да стане трета сила на православната вяра в Европа.  

Реставрацията на величествения храм започна през 2015 година, като до момента в градежа са вложени около 1 милион лева. Сред дарителите са висши духовници, политици, държавници, спортисти и бизнесмени.


От категорията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него-Kakvo-oznachava-zapovedta-za-arest-na-Putin---priziv-za-obedinenie-ne-okolo-nego--a-sreshtu-nego_1679396287.jpg

Издадената заповед за арест направо на президента, в заредената с ...

21 март 2023 | 12:56

Тежка критика: Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода-Vissh-amerikanski-sluzhitel-ot-Darzhavniya-departament--Sanktsiite-sreshtu-Rusiya-shte-padnat--ako-Putin-bade-saden-v-Haga_1679149301.jpg

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия ...

20 март 2023 | 21:32

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт -Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Какво се лигавят около бюджетният дефицит - катастрофата, в която сме затънали, ...

20 март 2023 | 08:25

Най-важното

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има промяна в курса на лева към еврото

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Белият дом призова китайския президент да окаже натиск върху Путин да прекрати войната срещу Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. С Путин ще обсъдят китайския план за Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. Ще обсъдят с Путин китайския план за Украйна-Vtori-den-ot-poseshtenieto-na-Si-Dzinpin-v-Moskva--Shte-obsadyat-s-Putin-kitayskiya-plan-za-Ukrayna_1679380184.jpg

Плана на Пекин от 12 точки цели разрешаване на конфликта, включително чрез ...

21 март 2023 | 08:29

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33

Това е във връзка с очакваното повдигане на обвинения срещу него

Ню Йорк се готви за демонстрации на поддръжници на Тръмп

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота Тръмп-Tramp-tragva-kam-shtatite-Nyu-Hempshar-i-Yuzhna-Karolina--za-da-dade-start-na-kampaniyata-si-za-Beliya-dom_1674931200.jpg

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота ...

21 март 2023 | 08:43