китайски „СТЕЛТ“

Щом Вашингтон купува какво ли не с марка „Made in Pekin“, защо да не го сторим и ние?

Петър Константинов: „Ф-16“ или китайски „СТЕЛТ“ - на половин цена?

17673 | 14 ян. 2019 | 15:35

Оказа се, че в цял свят има само два производители на бойни изтребители - Швеция и САЩ. Всичко друго е или неудобно, или несъвместимо, или… А защо да не купим свръхмодерни изтребители от Пекин, за да стъпи и нашата отбрана, в новия двайсет и първи век


Петър Константинов 

Оказа се, че в цял свят има само два производители на бойни изтребители – Швеция и САЩ. Всичко друго е или неудобно, или несъвместимо, или… И на козела стана ясно, както гласи старата поговорка, че бойните машини на неутрална Швеция не са съвсем… така. Ракетите им не пасвали, нещо по комуникациите и т.н.

А „Ф-16“ е друга работа. Модел вече почти на петдесет лазарника, стотици катастрофирали изтребители от същата марка в САЩ и страните от НАТО, въобще всичко си е на място.

А и цената за употребявани самолети – няма и четвърт милиард лева на парче. Ако е точна информацията: милиард и осемстотин милиона български левчета за осем въздушни орли.


А израелските бързи военни машини? Не ставали. А ремонтът и поддръжката на старите ни руски изтребители – осем самолета „МиГ-29“ и осем „Су-25“ – за общо 196 милиона лева. Или десет пъти по-малко от предлаганата щатска осмица. И това не става. Щели да са на въоръжение до 2030 г., пак не става. Друго си е осем щатски фурии – като излетят (ако излетят) и като юрнат противника – леле Боже!

А защо никой не поглежда по на изток, към Китай.

Както коментира Джонатън Маркъс от Би Би Си „Модернизацията на въоръжените сили на Китай се осъществява по-бързо, отколкото очакваха мнозина анализатори“. А според експерти от известния Международен институт за стратегически изследвания (МИСИ) в Лондон вече именно Китай, а не Русия, все повече определя стандартите, по който Вашингтон оценява потенциала на своите въоръжени сили, особено когато става дума за военновъздушни и военноморски сили.
Или другояче казано лондонските експерти смятат, че огромен Китай става равностоен съперник на Щатите във военно отношение.
Лично мен, това никак не ме учудва по една проста причина – не може икономическа сила № 2 в света да е примерно на 22 място в сферата на отбранителната си мощ. Въпрос на елементарна аритметика.


„Преди публикуването на тазгодишния Военен баланс (глобална картина на въоръженията), – пише споменатият Дж. Маркъс, – седнах с група експерти от МИСИ, за да се опитаме да разнищим повечето подробности от развитието на китайската военна мощ…“
И какво се оказва?

Напредъкът и техническите възможности на Китай са повече от забележителни, споделя експертът от Би Би Си - от конвенционални балистични ракети със свръхголям обсег до изтребители пето поколение. Миналата година първият корпус на най-новия боен кораб на Китай – крайцерът „Тип 55“ – беше пуснат на вода. Кораб, който очевидно предизвиква много размисли. Освен това Китай работи вече по втория си самолетоносач. Той променя командната структура на своята армия, за да си осигури истински общ щаб, включващ всички ключови видове въоръжени сили. Що се отнася до артилерията, противовъздушната отбрана и сухопътната атака, той има оръжия, чийто обсег надхвърля всичко, което САЩ могат да противопоставят.


От края на 90-те години на ХХ век, когато получиха голяма доза модерни руски технологии, китайските военноморски сили обновиха сериозно по-голямата част от своя надводен и подводен флот. Премиерът Си Дзинпин нееднократно е подчертавал, че модернизацията на армията е сред приоритетите на китайската икономика.


Що се отнася до въздуха, китайците казват, че техният нов едноместен изтребител "Джей-20" е въведен на въоръжение още през 2016 г. Той е изтребител „пето поколение", което означава, че е снабден с технология „СТЕЛТ“ (невидим за радиолокацията на противника), развива свръхзвукова скорост и има супермодерна авиационна електроника.
"Напредъкът на Китай е очевиден – пригласят специалистите от МИСИ. – Към тази нова авиация може да се добавят най-различни боеспособни ракети въздух-въздух, които са напълно равностойни на тези в западните арсенали".


„Следователно, – подчертава Джон Маркъс, – като военен играч Китай определено е част от висшата лига“. Констатация, която също не ме изненадва поради горепосочената причина.


Но, трябва да отбележим, че с това не приключва глобалното военно влияние на Пекин. Той също така преследва амбициозна стратегия за износ на оръжия. Факт, който хвърля в обяснима тревога западните играчи на оръжейния пазар. Пример за това е пласментът на въоръжени дронове. Това е бързо разпространяваща се технология, която повдига огромни въпроси за границата между мира и войната. САЩ – един от пионерите в тази област, отказват да продават усъвършенствани въоръжени дронове на когото и да било, освен на ограничен брой от най-близките си съюзници в НАТО.


Китай няма подобни ограничения и показва на оръжейни изложения по света впечатляващи безпилотни летателни апарати (дронове) наред с различните боеприпаси, които могат да носят. Според МИСИ, Китай вече продава въоръжените си дронове на редица страни, включително Египет, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Мианма и други.


САЩ и западните износители на оръжия разглеждат Китай като нарастваща търговска заплаха. В сравнение дори с преди десет години, сега на пазара има сериозно китайско присъствие, предлагащо оборудване с добро качество, заключава експертът от Би Би Си.


Китай, както показва примера с въоръжените безпилотни самолети, също така има желание да излезе на пазари, които много западни производители или техните правителства смятат за доста деликатни.
А както изтъкват западните специалисти, Китай „обикновено печели във всички аспекти на сделката“.

Техните оръжия предлагат 75 процента от потенциала на наличните западни технологии на 50 процента от цената. От гледна точка на бизнеса това е добро предложение.


И тук се връщаме към първоначалния въпрос – само Швеция и Щатите ли са потенциалните продавачи на самолети за България. Ами неутрален Китай? Ако е вярно заключението на МИСИ, че КНР продава оръжия за петдесет процента от цената, защо да не помислим за закупуването на един китайски „СТЕЛТ“, който сигурно се равнява на пет, ако не на десет „Ф-16“ от склада за вторични суровини на Пентагона. Пък ако ще да струва и триста милиона лева…Един, а защо не няколко. Щом е на половин цена…


„Ама как? Ама не!“ биха запищели някои проамерикански патриоти. Ама в Китай е социализъм, има дори и компартия!“


Ами социализъм – в различни форми – има и в половин Западна Европа. А пък САЩ са и най-големия пазар в света на китайски стоки. И най-голям длъжник на Пекин. А щом Вашингтон купува какво ли не с марка „Made in Pekin“, защо ние да не купим за милиард – милиард и половина лева ято невидими свръхмодерни изтребители „Джей 20“ СТЕЛТ? За да стъпи нашата отбрана, макар и с един крак, в новия двайсет и първи век. Въпрос с повишена трудност…

 

в-к "ЗЕМЯ"


От категорията

9 май 1945 г., денят, в който оръдията в Европа замлъкнаха

-1462699905.jpg

Споровете кой е Денят на Победата - 8-и или 9 май, както и какво честваме на 9 ...

9 май 2021 | 00:01

Димитър Недков: Какъв ден и на коя Европа, без Деня на Победата...

-1469376997.jpg

А къде сме ние българите в цялата изнасилваща Историята, днешна оперетна ...

8 май 2021 | 21:49

К. Методиев след интервюто на Слави: Този човек е гост в политиката, в управлението ще е бедствие!

-1607246045.png

Човекът, който напълни до пръсване свирката с пара за едно интервю с Бойко ...

8 май 2021 | 17:52

Валентин Вацев: Избори заедно с Триморието! Подкрепата за Радев ще бъде преосмислена

-1597939100.jpg

ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през ...

5 май 2021 | 13:59