Проф. Емилия Друмева Снимка: Агенция "Фокус"

Това ще стане, ако новият парламент не успее да излъчи правителство и се насрочат нови избори

Проф. Емилия Друмева: Като отговорен държавник Румен Радев има готовност за служебен кабинет

31946 | 6 апр. 2021 | 20:11

"Правят се всякакви обсъждания, но не мога да Ви кажа. Все още е рано, нещата не са подготвени", отговори секретарят по правните въпроси на президента на въпроса обсъждано ли е име на евентуален служебен премиер


Проф. Емилия Друмева – секретар по правни въпроси на президента на Р България, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия, в интервю за Агенция „Фокус“.

Фокус: Проф. Друмева, при вече 100% обработени изборни резултати, политическите формации, които преминават 4-процентовата бариера за влизане в парламента, са 6. Бихте ли обяснили каква е конституционната процедура оттук насетне за съставянето на ново правителство?

Проф. Емилия Друмева: Тя е ясно разписана в Конституцията – доста подробно. Поне има и практика на Конституционния съд, а и вече упражнявана многократно. Избран е корпусът от народни представители и сега на ход е президентът, който започва консултации със сформираните парламентарни групи в Народното събрание. Това значи, че първо заседанието трябва да бъде свикано от президента в рамките на един месец от изборния ден. Значи има пространство до 4 май. Свиква се на първо заседание и на него Народното събрание трябва да се конституира, да си избере председател и да формира парламентарните групи. Те са необходими за съставяне на правителство. По нашата Конституция правителство се съставя по парламентарен път. Парламентарните групи са фракции, които се обособяват на базата на успеха на политическите сили, колко депутати има в парламента и така формират съответните парламентарни групи.

 

Президентът провежда консултации с тези групи, една по една, или съвместно. Не е ограничен с определен срок. Тук Конституцията предвижда гъвкавост на тези консултации. Когато се прецени, че е достатъчно тяхното провеждане, президентът възлага на най-голямата по численост парламентарна група да предложи кандидат за министър-председател, който е готов с екип на Министерски съвет. След като му възложи т.нар. проучвателен мандат, съответната парламентарна група в срок от 7 дни трябва да отговори на президента, че е готов, или че не е, имат кандидат или връщат възложения проучвателен мандат. Тоест, нямат воля или не могат да правят правителство. Тогава президентът, без да е ограничен с някакъв стриктен срок, се обръща или възлага същото на втората по численост парламентарна група. Тя отново в 7-дневен срок трябва да отговори на възлагането. Ако и във втория рунд няма успех, тогава президентът вече може да възложи такъв проучвателен мандат за съставянето на кабинет на която и да е от останалите парламентарни групи. Тук не е обвързан с поредност в численост. В случая обаче процедурата е предвидена президентът да възлага в 7-дневен срок на една от тези групи, но след това тя е гъвкава. Целта е на този последен рунд да има един ясен резултат.

Ако и при него не се постигне съгласие и няма излъчен кандидат с готов списък на Министерски съвет, тогава Конституцията задължава президента да разпусне Народното събрание. Със същия указ, с който разпуска, определя дата за предсрочни парламентарни избори в рамките на 2 месеца и издава втори указ, с който назначава служебен кабинет, за да може държавата да има правителство. От момента на разпускането на Народното събрание, насрочването на нови избори и назначаването на служебно правителство, досегашното правителство прекратява всякакви правомощия и работа. Следва да се отчита, че правителството е в оставка още от първото заседание на Народното събрание. Както Конституционния съд, в своето Решение № 20 от 1992 г. посочва, последицата от указа за назначаване на служебно правителство е прекратяване правомощията на намиращото се в оставка правителство.

Фокус: Казахте, че третата партия, на която трябва да бъде връчен мандатът, ако първите две откажат или не успят да съставят кабинет, е по избор на президента. Според Вас БСП ли ще бъде изборът на държавния глава?

Проф. Емилия Друмева: Не мога да дам такъв отговор. Тук Конституцията предоставя едно пространство на президента да прецени на коя от останалите политически сили да го връчи, след като първата и втората не са успели да предложат бъдещо правителство. Президентът вече има много силна преценка. Защо? Защото е на лице едно разпокъсване в парламентарното пространство и той се намесва с една силна посредническа функция. По негова преценка, която е широка, комплексна, по показатели, които са обективни и обстоятелствени, той възлага на някои от следващите парламентарни групи тази задача.

Фокус: Настоящият премиер Бойко Борисов даде заявка за експертен кабинет. Възможен ли е такъв според вас?

Проф. Емилия Друмева: Не знам какво имате предвид под експертен кабинет. Конституцията предвижда, че най-голямата по численост парламентарна група получава като първа възлагане. Какъв кабинет ще предложи излъченият от тази група кандидат за министър-председател, има различни възможности - дали ще бъде стриктно партиен, или по-пъстър, или с друга окраска. Като едно обобщено заключение искам да подчертая, че цялата процедура е разчетена на усилия, които се полагат както на парламентаристите, така и чрез тази посредническа функция на президента, да се формира правителство и се залага на стабилност държавата да има управление.

Фокус: Допускате ли хипотеза, при която нито една политическа сила да не излъчи правителство и премиер?

Проф. Емилия Друмева: Да, възможно е. Това означава, че се преминава към следваща стъпка – с указ президентът разпуска Народното събрание, насрочва дата за предсрочни избори и назначава служебно правителство.

Фокус: Има ли държавният глава готовност да състави служебен кабинет и обмислено ли е кои ще са експертите, които ще са натоварени с тази задача?

Проф. Емилия Друмева: Като отговорен държавник той има такава готовност, след като Конституцията го задължава в определена ситуация, която описах, да го направи. Има готовност.

Фокус: Обсъждано ли е име за бъдещ служебен премиер, имате ли такава информация?

Проф. Емилия Друмева: Правят се всякакви обсъждания, но не мога да Ви кажа. Все още е рано, нещата не са подготвени.

 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53