Проф. Емилия Друмева Снимка: Агенция "Фокус"

Това ще стане, ако новият парламент не успее да излъчи правителство и се насрочат нови избори

Проф. Емилия Друмева: Като отговорен държавник Румен Радев има готовност за служебен кабинет

32120 | 6 апр. 2021 | 20:11

"Правят се всякакви обсъждания, но не мога да Ви кажа. Все още е рано, нещата не са подготвени", отговори секретарят по правните въпроси на президента на въпроса обсъждано ли е име на евентуален служебен премиер


Проф. Емилия Друмева – секретар по правни въпроси на президента на Р България, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия, в интервю за Агенция „Фокус“.

Фокус: Проф. Друмева, при вече 100% обработени изборни резултати, политическите формации, които преминават 4-процентовата бариера за влизане в парламента, са 6. Бихте ли обяснили каква е конституционната процедура оттук насетне за съставянето на ново правителство?

Проф. Емилия Друмева: Тя е ясно разписана в Конституцията – доста подробно. Поне има и практика на Конституционния съд, а и вече упражнявана многократно. Избран е корпусът от народни представители и сега на ход е президентът, който започва консултации със сформираните парламентарни групи в Народното събрание. Това значи, че първо заседанието трябва да бъде свикано от президента в рамките на един месец от изборния ден. Значи има пространство до 4 май. Свиква се на първо заседание и на него Народното събрание трябва да се конституира, да си избере председател и да формира парламентарните групи. Те са необходими за съставяне на правителство. По нашата Конституция правителство се съставя по парламентарен път. Парламентарните групи са фракции, които се обособяват на базата на успеха на политическите сили, колко депутати има в парламента и така формират съответните парламентарни групи.

 

Президентът провежда консултации с тези групи, една по една, или съвместно. Не е ограничен с определен срок. Тук Конституцията предвижда гъвкавост на тези консултации. Когато се прецени, че е достатъчно тяхното провеждане, президентът възлага на най-голямата по численост парламентарна група да предложи кандидат за министър-председател, който е готов с екип на Министерски съвет. След като му възложи т.нар. проучвателен мандат, съответната парламентарна група в срок от 7 дни трябва да отговори на президента, че е готов, или че не е, имат кандидат или връщат възложения проучвателен мандат. Тоест, нямат воля или не могат да правят правителство. Тогава президентът, без да е ограничен с някакъв стриктен срок, се обръща или възлага същото на втората по численост парламентарна група. Тя отново в 7-дневен срок трябва да отговори на възлагането. Ако и във втория рунд няма успех, тогава президентът вече може да възложи такъв проучвателен мандат за съставянето на кабинет на която и да е от останалите парламентарни групи. Тук не е обвързан с поредност в численост. В случая обаче процедурата е предвидена президентът да възлага в 7-дневен срок на една от тези групи, но след това тя е гъвкава. Целта е на този последен рунд да има един ясен резултат.

Ако и при него не се постигне съгласие и няма излъчен кандидат с готов списък на Министерски съвет, тогава Конституцията задължава президента да разпусне Народното събрание. Със същия указ, с който разпуска, определя дата за предсрочни парламентарни избори в рамките на 2 месеца и издава втори указ, с който назначава служебен кабинет, за да може държавата да има правителство. От момента на разпускането на Народното събрание, насрочването на нови избори и назначаването на служебно правителство, досегашното правителство прекратява всякакви правомощия и работа. Следва да се отчита, че правителството е в оставка още от първото заседание на Народното събрание. Както Конституционния съд, в своето Решение № 20 от 1992 г. посочва, последицата от указа за назначаване на служебно правителство е прекратяване правомощията на намиращото се в оставка правителство.

Фокус: Казахте, че третата партия, на която трябва да бъде връчен мандатът, ако първите две откажат или не успят да съставят кабинет, е по избор на президента. Според Вас БСП ли ще бъде изборът на държавния глава?

Проф. Емилия Друмева: Не мога да дам такъв отговор. Тук Конституцията предоставя едно пространство на президента да прецени на коя от останалите политически сили да го връчи, след като първата и втората не са успели да предложат бъдещо правителство. Президентът вече има много силна преценка. Защо? Защото е на лице едно разпокъсване в парламентарното пространство и той се намесва с една силна посредническа функция. По негова преценка, която е широка, комплексна, по показатели, които са обективни и обстоятелствени, той възлага на някои от следващите парламентарни групи тази задача.

Фокус: Настоящият премиер Бойко Борисов даде заявка за експертен кабинет. Възможен ли е такъв според вас?

Проф. Емилия Друмева: Не знам какво имате предвид под експертен кабинет. Конституцията предвижда, че най-голямата по численост парламентарна група получава като първа възлагане. Какъв кабинет ще предложи излъченият от тази група кандидат за министър-председател, има различни възможности - дали ще бъде стриктно партиен, или по-пъстър, или с друга окраска. Като едно обобщено заключение искам да подчертая, че цялата процедура е разчетена на усилия, които се полагат както на парламентаристите, така и чрез тази посредническа функция на президента, да се формира правителство и се залага на стабилност държавата да има управление.

Фокус: Допускате ли хипотеза, при която нито една политическа сила да не излъчи правителство и премиер?

Проф. Емилия Друмева: Да, възможно е. Това означава, че се преминава към следваща стъпка – с указ президентът разпуска Народното събрание, насрочва дата за предсрочни избори и назначава служебно правителство.

Фокус: Има ли държавният глава готовност да състави служебен кабинет и обмислено ли е кои ще са експертите, които ще са натоварени с тази задача?

Проф. Емилия Друмева: Като отговорен държавник той има такава готовност, след като Конституцията го задължава в определена ситуация, която описах, да го направи. Има готовност.

Фокус: Обсъждано ли е име за бъдещ служебен премиер, имате ли такава информация?

Проф. Емилия Друмева: Правят се всякакви обсъждания, но не мога да Ви кажа. Все още е рано, нещата не са подготвени.

 


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Сарафов след Вашингтон и Люксембург категоричен: Следствие и прокуратура с реформи по модела на ФБР!

Сарафов след Вашингтон и Люксембург: Следствие и прокуратура ще се реформират по модела на ФБР-Sarafov-sled-Vashington-i-Lyuksemburg--Sledstvie-i-prokuratura-shte-se-reformirat-po-modela-na-FBR_1717062592.jpg

Фактът, че Сарафов е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър ...

30 май 2024 | 12:48

Симеон Николов: На 23 май Европа е била на ръба за задействане на ядрената защита на Русия

-1472586819.jpg

Омаловажаване на новината, че на 23 май е била ударена руска радарна система в ...

29 май 2024 | 17:38

Черният пиар и омаскаряването на противника са запазена марка за ПП-ДБ

Кирил Петков и Асен Василев, промотирани в началото като "умни, модерни, чисти, смели и енергични", се оказаха брутални политически типове, които не подбират средства за омаскаряване на противника. -Cherniyat-piar-i-negativnata-kamaniya-sa-sa-zapazena-marka-za-PP-DB_1717070246.jpg

През ноември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев хвърлиха един милион евро ...

30 май 2024 | 14:53

Боян Чуков: Оказва се неистов натиск върху Русия да посегне към тактическото ядрено оръжие

Боян Чуков-1588408438.jpg

Ако Кремъл се подаде на провокациите, това най-вероятно ще промени отношението ...

30 май 2024 | 13:25

Най-важното

Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят.

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!-Peevski-ot-Kardzhali--Gotovi-sme-da-upravlyavame--zaedno-s-horata---imame-kakvo-da-dadem-na-Balgariya-_1717080935.jpg

Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са ...

30 май 2024 | 17:45

Форума откри Георги Георгиев, водач на листата в 23 МИРХайде, заемайте се с управлението, време е ПП да си ходят!

Борисов пред ГЕРБ-София: Ако имаме 121 депутати, правим правителство и ставам премиер!
(Видео)

-Borisov_1717083943.jpg

ПП-ДБ щедро ми предлагаха да разделим държавата 50:50. Как да се съглася на ...

30 май 2024 | 17:46

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост

Главчев се отметна от грамата си за геноцида в Сребреница: България не е променила позицията си!

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница-Premierat-Glavchev-podari-na-ministrite--Prikazka-za-stalbata--na-Hristo-Smirnenski_1716369088.jpg

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню ...

30 май 2024 | 16:45

ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения.

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение
(Видео)

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение-Daniel-Mitov-otnovo-stava-vanshen-ministar_1713209038.jpg

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено ...

30 май 2024 | 15:24

От Столична община обясниха, че е нямало време да се разграфят нови паркоместа

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди-Ot--Spasi-Sofiya--zashtitavat-promenite-kato-kazvat--che-kosoto-parkirane-ne-zatrudnyava-shofyorite_1714672112.jpg

Няма ли къде да паркираме, ние не можем да слезем, коментира Павел Савов, ...

30 май 2024 | 09:19

Настоявам веднага Терзиев да покаже „законния“ си проект!

Георги Георгиев: Васил Терзиев "нямал време" да маркира паркоместата за инвалиди? Потресаващо!

Георги Георгиев-Georgi-Georgiev-Snimka--Feysbuk_1700483046.jpg

И докато хора в инвалидни колички обясняват за изчезналите паркоместа на бул. ...

30 май 2024 | 10:56

Никой не се интересува от поредните клетви за реформи, всеки иска реални действия и реални резултати

Сарафов след Вашингтон и Люксембург категоричен: Следствие и прокуратура с реформи по модела на ФБР!

Сарафов след Вашингтон и Люксембург: Следствие и прокуратура ще се реформират по модела на ФБР-Sarafov-sled-Vashington-i-Lyuksemburg--Sledstvie-i-prokuratura-shte-se-reformirat-po-modela-na-FBR_1717062592.jpg

Фактът, че Сарафов е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър ...

30 май 2024 | 12:48

В нощта на изборите всеки да си види секцията - има видеонаблюдение по време на броенето

Калоян Методиев: Тандемът Ваня Григорова и Мая Манолова нямат шансове на изборите

Калоян Методиев, кандидат за депутат от БСП-Kaloyan-Metodiev--kandidat-za-deputat-ot-BSP_1717076606.jpg

Наливат се милиони в кампанията на Григорова и Манолова, после ще ги връщат с ...

30 май 2024 | 16:42

Дотук няма индикации, че негативната кампания сработва, напротив рейтингът на "Промяната" се срива

Черният пиар и омаскаряването на противника са запазена марка за ПП-ДБ

Кирил Петков и Асен Василев, промотирани в началото като "умни, модерни, чисти, смели и енергични", се оказаха брутални политически типове, които не подбират средства за омаскаряване на противника. -Cherniyat-piar-i-negativnata-kamaniya-sa-sa-zapazena-marka-za-PP-DB_1717070246.jpg

През ноември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев хвърлиха един милион евро ...

30 май 2024 | 14:53