Проф. Енвер Бютючи

Резултатът ще произведе крехко мнозинство, неспособно да предприеме нужните реформи

Проф. Енвер Бютючи: И след изборите Албания няма да има стабилно управление

2153 | 27 апр. 2021 | 17:52

Всички сблъсъци по време на кампанията се случиха заради опитите на партията на власт за покупко-продажба на гласове и реакцията, в някои случаи неумерена, на представители на опозицията. Но и държавните структури, като полицията, не реагираха


Парламентарните избори в Албания на 25 април преминаха без сериозни инциденти, въпреки сериозното напрежение по време на предизборната кампания. Официалните резултати още не са обявени, но според предварителните резултати изборите се печелят от Социалистическата партия на министър-председателя Еди Рама, който е на път да получи трети пореден управленски мандат.
За резултатите от изборите, за възможностите за създаване на правителство и за оценката на някои регионални процеси, разговаряме с професор Енвер Бютючи, който е преподавател в университета „Александър Мойсиу” в Дуръс, Албания. Също така, той е изпълнителен директор на Института за изследвания на Югоизточна Европа

Интервю на д-р Антон Панчев за Епицентър.бг

- Проф. Бютючи, на 25 април в Албания се проведоха парламентарни избори. Как оценявате първите резултати и може ли да се създаде стабилно правителство?

- Изборите в Албания се проведоха в една спокойна атмосфера, те бяха мирни. Албанците засвидетелстваха гражданска култура със своето участие, независимо от пандемията. Това ще рече, че те реагираха позитивно за съдбата на страната. Не останаха безразлични. Това участие беше с близо 5% по-високо от миналите парламентарни избори, независимо че правителството спря гласуването на емигрантите като затвори границите. Данните свидетелстват, че изборният резултат ще произведе едно крехко мнозинство, неспособно да предприеме самостоятелно нужните за страната реформи. Социалистическата партия на Еди Рама и опозиционната коалиция на Лулзим Баша може да имат близък брой депутати.

 

По тази причина, това мнозинство ще има срещу себе си една силна опозиция, независимо коя страна ще създаде правителството и коя ще бъде в опозиция. Имайки предвид това, не може да се предположи, че Албания ще има едно стабилно управление. Затова, може би, ще се направят опити за създаването на една голяма коалиция между Социалистическата партия и Демократическата партия. Но не смятам, че проблемите на Албания ще се разрешат чрез този сценарий.

- По време на предизборната кампания имаше напрежение и остри сблъсъци. Ще се успокои ли политическата ситуация след изборите?

- Да! Имаше сблъсък между противоборстващите страни по време на предизборния период. В Елбасан, град, който е известен с дейността на криминалните банди, на 21 април се случи един конфликт между страните, в който едно лице намери смъртта си, а четирима други бяха ранени. Сблъсък имаше и в Кавая, където беше ранен секретарят на Демократическата партия за Кавая. Също така в Дебър и в други места. Всички сблъсъци се случиха заради опитите на партията на власт за покупко-продажба на гласове и реакцията, в някои случаи неумерена, на представители на опозицията. Но и държавните структури, като полицията, не реагираха, заставайки на страната на господин Рама.

 

Смятам, че ситуацията ще се успокои и който и да е в опозиция ще действа опозиционно по конструктивен начин. Въпреки това, вербалните сблъсъци ще продължат, защото тях ги провокира министър-председателят Рама, ако той продължи управлението с трети мандат.  

- На тези избори имаше представители и на Движението за Самоопределение. Как оценявате възможността от разпростирането на тази косовска партия на политическата сцена в Албания?

- Аз виждам като провален опита на Движението за Самоопределение за разпростиране в Албания. Гражданите на Република Албания се отличават от тези в Република Косово по много неща. Имат различен манталитет за работата, за собствеността, за семейството, за миналото, за политиката. В Албания политическата култура е на по-ниско ниво, отколкото в Косово. Националистическата реторика не върши работа в тази страна, в сравнение с Косово. И всичко това се случва заради това, че Косово за повече от един век е следвало свой исторически ход на развитие, различен от този на Албания. Също така, не виждам за обосновано да се предприемат такива действия за създаването на паналбанска партия. Това поставя под въпрос независимостта и държавността на Косово и е в полза на тези, които проповядват „Велика Албания, с цел присвояването на територии на балкански държави. Това би довело до една нова катастрофа в региона, може би по-ужасна отколкото тази от последното десетилетие на миналия век.

- Без съмнение, връзките между Албания и Косово ще бъдат сред основните приоритети на албанските политически лидери. Къде може да се задълбочи сътрудничеството?

- Ако се създаде едно ново правителство и мнозинство в Албания, ще се засилят връзките между Албания и Косово. Но с министър-председател на страната Еди Рама по-вероятно е да продължи конфликтът между него и политическите лидери в Прищина. В този случай не виждам някакъв напредък в това сътрудничество. В обратния случай, вярвам че сътрудничеството ще бъде в икономическата и в културната област. В икономиката ще има уеднаквени нормативни регулации, унификация на митническата система и свободното движение без граничен контрол. Междувременно ще се премахне бариерата в Калимаш (граничен пункт между Косово и Албания – б.пр.), която е пречка за сближаването между двете страни, защото тази бариера възпрепятства в над 90% от случаите гражданите на Косово, а не тези на Албания.

- Как оценявате регионалната инициатива „Балкански Мини-Шенген” и ще има ли ползи Албания?

- Днес (26 април – б.пр.) президентът на Сърбия Александър Вучич се изказа за добри отношения с Албания и продължаването на инициативата „Мини-Шенген”. Това е негова инициатива, както и на министър-председателя на Албания - Рама, и на Северна Македония - Заев. Колкото време районът има неразрешени проблеми, дори страда от политически конфликти, толкова време не може да има равни и искрени икономически отношения. Толкова по-малко ще може да има един вид сътрудничество като това на „Мини-Шенген”. Сърбия не признава държавността на Косово, дискриминира го, прави непрекъснати диверсии срещу него и накрая иска от него „Мини-Шенген”. Невъзможно е. Изглежда ми някакъв вид чисто лицемерие. Същото е с Босна и Херцеговина. Смятам, че тези инициативи се стремят към политически цели. Сърбия иска да получи приоритет в такива инициативи, с цел да наложи своите предпочитания в разрешаването на политическите и пограничните конфликти със своите съседи. Това е повече интрига, отколкото нещо друго. За съжаление, в тази интрига и лицемерие, паднаха министър-председателите Рама и Заев.

- Европейската интеграция е предизвикателство пред държавите от района. Кои са областите, в които Албания трябва да се концентрира?

- Предизвикателството пред интеграциите има два елемента. От една страна, страните от района, включително и Албания, трябва да се борят за правова държава и да се борят срещу корупцията и организираната престъпност. От друга страна, европейските държави, особено Франция, трябва да се откажат от предразсъдъците си и наказването на района заради техните вътрешни политически борби. Албания не трябваше да е най-изостанала по пътя на интеграцията. Тя беше първата страна в Западните Балкани, която подписа през 1996 г. Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС и остана последната страна по пътя на европейската интеграция. Косово, Северна Македония и Босна и Херцеговина имат неразрешени проблеми със съседите, затова са блокирани. Докато Албания няма проблеми със съседите, има проблеми с управлението. Едно арогантно и авторитарно управление руши правовата държава. Едно управление, свързано с организираната престъпност, би елиминирало равните шансове и би увеличило дискриминацията по политически, регионални, религиозни или етнически причини. Надяваме се, че изборите в неделя са дали един ясен отговор на тази дилема.

- Как оценявате отношенията с България и къде виждате възможностите за сътрудничество?

- През ноември 1998 г. проведох едно много интересно и дълго интервю с българския президент, вече покойник, Желю Желев. И днес си спомням това интервю с респект и носталгия. Той говори открито. Говори като държавник и същевременно като обикновен човек. От този момент никога не съм мислил, че албанците и българите могат да имат някакъв проблем помежду си. България помага на Албания, но помага и на Косово. Няколко дни преди започването на бомбардировките на НАТО в бивша Югославия българската външна министърка уведоми своя германски колега Йошка Фишер за сръбския план за етническо прочистване в Косово. Този момент послужи за създаването на консенсус в НАТО за тези бомбардировки. В моите исторически изследвания и в настоящите процеси България се показва като приятел на Албания и албанците. Затова и отношенията между двете страни бих желал да бяха сред най-добрите в района. Но не са такива, защото албанските лидери, може би в някой случай и в България, създават клиентелистки връзки. Каквито са например отношенията на албанския министър-председател с президента Ердоган. България е страна от Европейския съюз. От тази гледна точка от интерес на Албания е едно тясно сътрудничество и искрено партньорство между двете страни.

От категорията

Владимир Талев: С Димитър Талев на терасата в Бистрица: Всеки народ, който се разделя, загива!

Всеки Водител, повел хора, повел цял един народ, трябва да е обладан от обич към тези хора., пропомня Владимир талев дучи на баща си Димитър Талев.-1570632373.png

Цар Самуил и неговата държава водят борба с Византия на живот и смърт. Не може ...

21 юни 2021 | 11:52

Проф. Светлана Шаренкова: Вставай страна огромная!

-1517831377.jpg

През нощта на 21 срещу 22 юни 1941 г., точно преди 80 години, нацистка Германия ...

21 юни 2021 | 11:47

Ръкуването се завръща след 16 месеца на пандемия

-1620473962.jpg

В САЩ, където пандемията подхрани поляризацията на обществото, ръкостискането ...

21 юни 2021 | 17:41

Кеворк Кеворкян: Всичко е наред - мълчат за народа

-1477587010.jpg

Политиката – или онова, което тук минава за „политика“ – сякаш вече е обречена. ...

21 юни 2021 | 15:13