В западните страни "АстраЗенека" е поставяна предимно на млади хора, а РНК ваксините - на възрастни, отбеляза той

Проф. Илко Гетов: Пълната забрана на ваксинациите при цели възрастови групи е безсмислена

2286 | 9 апр. 2021 | 11:45

Образуването на тромби след ваксинация с "АстраЗенека" спада към "ултраредките ситуации", заяиви представителят на България в EMA. Смъртните случаи от тези проблеми са 18


Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди "възможна" връзка между ваксината на "АстраЗенека" и образуването на тробми, а от Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите са повече от вредите.

,,И двете организации казаха, че е необходимо допълнително проучване, но съотношението полза към риск остава положително'', заяви представителят на България в EMA проф. Илко Гетов.

Образуването на тромби след ваксинация с "АстраЗенека" спада към "ултраредките ситуации", стана ясно от думите му.

Смъртните случаи от тези проблеми са 18. Ако преизчислим риска да умрете от COVID-19 с това да умрете от ваксина, разликата е 5000 пъти. Далеч по-ефикасно е да поставите ваксина от това да умрете. Разбира се, тези случаи са наблюдавани в по-голяма популация, честотата е около 0,7, което е твърде ниско и спада към т.нар. ултраредки ситуации, обясни проф. Гетов.

Експертът уточни, че EMA продължава с проучванията по отношение на "АстраЗенека" и другите ваксини срещу COVID-19, като се надява нещата да се успокоят.

Всичко се проверява, има точно разписани етапи за оценка на риска за разрешение. До 7 юли изискваме от "АстраЗенека" допълнителни предклинични данни от животни за механизми за възникване на такива инциденти. Тези проверки продължават и в момента, и са стартирани за останалите ваксини до 2023-2024 г. Ние показахме, че EMA е най-съвършената организация с решаването на тези проблеми", категоричен бе проф. Гетов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Представителят на България в EMA коментира и различните забрани, прилагани в другите страни по отношение на оксфордската ваксина, като напомни, че точната препоръка на здравния европейски регулатор е "внимателно приложение на ваксината при жени до 60 г.", но е задача на националната администрация да вземе решение как да интерпретира препоръката.

,,В западните страни "АстраЗенека" е поставяна предимно на млади хора, а РНК ваксините - предимно на възрастни'', отбеляза проф. Гетов.

Според него приложението на втората доза не представлява риск, тъй като тя играе ролята на "бустър" и подсилва ефекта на първата.

Ако щеше да има проблем, той би се е появил след първата доза, поясни гостът в студиото.

Проф. Гетов е категоричен, че ваксината е безопасна за всички, освен определени рискови групи като пушачи и жени, които приемат контрацептиви. В останалите случаи той намира пълната забрана на ваксинациите при цели възрастови групи за безсмислена.


От категорията

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски. Избраха ги Петков и Василев

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски-1657018320.png

Според него Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват от затвор, а ...

11 авг. 2022 | 09:00

Рабие Кьосева, БСП-Смолян: Искам да видя Румен Радев как ще ме погледне в очите

 Рабие Кьосева бе освободена от поста в сряда без никакви мотиви.-1660225113.jpg

Рабие Кьосева бе освободена от поста директор на Бюрото по труда в града без ...

11 авг. 2022 | 16:30

Протестът пред президентството #ГАZwithme се отменя, иска да съхрани енергията си

Недоволните ще се съберат чак другата сряда-1660224775.jpg

Не можем да позволим президент, избран с исторически рекордна ниска активност, ...

11 авг. 2022 | 16:28