В западните страни "АстраЗенека" е поставяна предимно на млади хора, а РНК ваксините - на възрастни, отбеляза той

Проф. Илко Гетов: Пълната забрана на ваксинациите при цели възрастови групи е безсмислена

2254 | 9 апр. 2021 | 11:45

Образуването на тромби след ваксинация с "АстраЗенека" спада към "ултраредките ситуации", заяиви представителят на България в EMA. Смъртните случаи от тези проблеми са 18


Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди "възможна" връзка между ваксината на "АстраЗенека" и образуването на тробми, а от Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите са повече от вредите.

,,И двете организации казаха, че е необходимо допълнително проучване, но съотношението полза към риск остава положително'', заяви представителят на България в EMA проф. Илко Гетов.

Образуването на тромби след ваксинация с "АстраЗенека" спада към "ултраредките ситуации", стана ясно от думите му.

Смъртните случаи от тези проблеми са 18. Ако преизчислим риска да умрете от COVID-19 с това да умрете от ваксина, разликата е 5000 пъти. Далеч по-ефикасно е да поставите ваксина от това да умрете. Разбира се, тези случаи са наблюдавани в по-голяма популация, честотата е около 0,7, което е твърде ниско и спада към т.нар. ултраредки ситуации, обясни проф. Гетов.

Експертът уточни, че EMA продължава с проучванията по отношение на "АстраЗенека" и другите ваксини срещу COVID-19, като се надява нещата да се успокоят.

Всичко се проверява, има точно разписани етапи за оценка на риска за разрешение. До 7 юли изискваме от "АстраЗенека" допълнителни предклинични данни от животни за механизми за възникване на такива инциденти. Тези проверки продължават и в момента, и са стартирани за останалите ваксини до 2023-2024 г. Ние показахме, че EMA е най-съвършената организация с решаването на тези проблеми", категоричен бе проф. Гетов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Представителят на България в EMA коментира и различните забрани, прилагани в другите страни по отношение на оксфордската ваксина, като напомни, че точната препоръка на здравния европейски регулатор е "внимателно приложение на ваксината при жени до 60 г.", но е задача на националната администрация да вземе решение как да интерпретира препоръката.

,,В западните страни "АстраЗенека" е поставяна предимно на млади хора, а РНК ваксините - предимно на възрастни'', отбеляза проф. Гетов.

Според него приложението на втората доза не представлява риск, тъй като тя играе ролята на "бустър" и подсилва ефекта на първата.

Ако щеше да има проблем, той би се е появил след първата доза, поясни гостът в студиото.

Проф. Гетов е категоричен, че ваксината е безопасна за всички, освен определени рискови групи като пушачи и жени, които приемат контрацептиви. В останалите случаи той намира пълната забрана на ваксинациите при цели възрастови групи за безсмислена.


От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58