Проф. Иво Христов: Под чуждестранен дикрат, правителството ще клекне за Македония

Диверсификация на газовите доставки? Не, геополитическа поръчка, изтъква социологът

Проф. Иво Христов: Под чуждестранен диктат, правителството ще клекне за Македония

18165 | 17 май 2022 | 13:36

Между Китай и Русия има съвпадение на интереси. Китай е наясно, че ако Русия падне, той е следващият, посочи анализаторът


Под чуждестранен диктат правителството ще предаде българските национални интереси и нашата история и ще клекне за РСМакедония.

Такава прогноза направи за БНР социологът и политически наблюдател проф. Иво Христов.

 

Ще направим това, което искат от нас геополитическите ни ментори, каза той. "Още едно задкулисие. Няма да издържат управляващите на натиска, а някои дори не го чувстват като натиск, а като задача и изпълняват", посочи проф. Христов.

 

Анализаторът цитира думите на Наполеон: "Географията е съдба". Целта е да бъде заобиколен последният съюзник на Русия в Европа - Сърбия, посочи той. Според проф. Христов "вината" на България е, че през нейната територия минава р. Марица и диагоналният път от Изток на Запад, а на Северна Македония - че на нейна територия е повардарието и пътя север - юг до пристанището в Солун.

 

От друга страна има факти - има македонска държава, има македонски народ и те са откуснати завинаги от българската снага. Това го казвам като човек с корени от Македония, посочи проф. Иво Христов.

 

В коментар за войната в Украйна, професорът изтъкна, че няма съюз Русия - Китай, има съвпадение на интереси. Китай е наясно, че ако Русия падне, той е следващият, каза проф. Иво Христов.

 

Анализаторът отговори и на въпроси от вътрешната политика.

Попитан на какво се дължи бързият срив на "Продължаваме промяната", Иво Христов бе категоричен: "На инфантилна наивност и на къса памет". И посочи, че има гласоподаватели, които непрекъснато търсят следващия спасител. Трябва да напишем на фронтона на Народното събрание "Каква я мислехме, каква стана", пошегува се той.

 

По думите му не се оправдават очакванията на хората да се реализират обещанията на ПП за коренна промяна на модела на управление на държавата.

"Имам усещане за дежа вю. На Народното събрание можем да сложим хубавата българска поговорка "Каква я мислѝхме, каква станá". ... Това правителство ще обере луфтовете и най-големите напрежения и ще се разпадне при първата възможност, в която някой от ключовите играчи в него открие по-светли биографични перспективи извън коалицията. В момента те се крепят, защото знаят, че никога вече няма да помиришат власт, а някои и парламента", бяха точните му думи.

 

Просто се изпълнява геополитическа поръчка, каза той в отговор на въпроса за диверсификацията на газовите доставки. И поясни, че като "диверсификация" се разбира само американски втечнен газ.

 

"Правителството изпълнява геополитическа поръчка. Тя е проста и ясна - никакви енергийни доставки от Русия и никакви ресурси за Русия. Това е част от общия геополитически натиск, който се осъществява в контекста на битката САЩ - Русия на източноевропейски терен", смята проф. Христов.

 

Проф. Иво Христов напомни, че още преди "Газпром" да ни спре газа, един от лидерите на управляващата коалиция (Асен Василев - б.р.) е заявил, че договорът с "Газпром" няма да се подновява.

 

Според него "Газпром" не е спрял доставките на газ за България, само е искал да се плаща в рубли за доставките.

 

 

 

 

 

 


От категорията

"Взгляд": Българите изгониха премиера си русофоб

Факсимиле: Взгляд-1656096728.jpg

"Все още е трудно да се каже в каква посока ще се завърти българският ...

24 юни 2022 | 21:43

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт-1620131643.jpg

Според анализатори противниците и привържениците на бившия премиер ще имат ...

25 юни 2022 | 13:45

Бабикян: Абсурд е да викаш „победа“, когато са ти гласували оставката!

Бабикян: Абсурд е да викаш „победа“, когато са ти гласували оставката!-1631951672.png

Най-слабата точка е бил парламентът, където изцяло са доминирали ГЕРБ и ДПС, ...

25 юни 2022 | 10:30