Турция залага на албанския експанзионизъм така, както и в късната Османска империя

Проф. Иво Христов за ситуацията на Балканите: Душа да ни е яка!

61438 | 15 май 2018 | 12:56

Българската политическа каста не носи никаква отговорност за поведението си - руският газ ще ни бъде предоставян като турски със съответната надценка. Америка гледа на Европа като на запазено свое ловно поле, анализира социологът


„Турция бавно се отлепя от западния геополитически кораб. Това рязко вдига българската геополитическа цена, но може и да ни изиграе много лоша шега.“

Това заяви проф. Иво Христов, социолог и депутат от „БСП за България“ на срещата си с пловдивчани, пред които говори за геополитическите реалности.

„Геополитическите реалности през аналитичния поглед на проф. Иво Христов“, бе мотото на разговора в Голямата къща.
„Старите баланси са разрушени, новите не са изградени, а по средата е пропаст”, казва социалният учен за глобалната ситуация и анализира мястото на България между интересите на Русия, САЩ, Турция и Китай на Балканите.

„. Турция се изживява като самостоятелен елемент на сила и постигна успехи. Нейните интереси са на Балканите, в Кавказ, Сирия и Северен Ирак“, казва професорът.

На Балканите Турция, независимо кой управлява в Анкара, поддържа ислямска дъга от Босна през Родопите и Северна Гърция, която буквално прерязва на две полуострова, изтъква проф. Иво Христов.

„На Балканите Турция залага на дългосрочни политики – засилване на мюсюлманските малцинства (Турция, например, инвестира страшно много в Босна – в инфраструктура, пътища). За албанците има „битка“ между регионалния геополитически хегемон Турция и глобалния – САЩ. Албанците са най-бързо растящата демографска маса на Балканите в момент, когато славяните и гърците са влезли в демографска спирала надолу. Затова който контролира албанците, контролира Македония, Сърбия, Албания и индиректно – България. Границата на албанския етнически лимес в момента се намира само на 40 км от западната ни граница, а някога те са били на 300 км.

Град като Струга, където са творили братя Миладинови, в момента е албански град с албански кметове и населени с албанци села наоколо.

Охрид, другата наша гордост, в момента е обкръжен от север и от запад с албански села. Албанците имат добре организирана миграция в Гърция. Не трябва да се забравя и изключително мощната албанска мафия, която контролира пътя на наркотика. А това е мощен ресурс на бързо оборотни пари.
Турция залага на албанския експанзионизъм така, както и в късната Османска империя. Едно от българските въстания – в Ниш, е потушено от албански наказателни отряди. Те са направили пирамидата от черепи в Ниш.
В България вече има два района, които вече са етнически обособени – Делиормана и Родопите“, каза проф. Христов.

Според него обаче този интерес на Турция влиза в директен сблъсък с интересите на САЩ. Затова проф. Христов не изключи Балканите да станат бойно поле за тези интереси. „Душа да ни е яка“, бе неговият извод.

Освен това в нашия регион с пълна пара върви сблъсъкът между англосаксонския свят и Русия.
„Англосаксонците винаги имат особена технология за контрол на света. Докато руският подход е масово контролиране на някаква територия, което означава огромен разход на сили и средства за „цивилизоване“ на тази територия. Само сравнете Узбекистан и Таджикистан и Афганистан. Разликата в цивилизационното ниво е колосална, защото „лошите“ руски колонизатори създадоха болници и училища, писмен език в тези две бивши съветски републики. Англосаксонците не действат по този начин. Те създават точки на присъствие и контролирана клиентела около тях“, каза проф. Христов.


Според него обаче Русия има крайно неадекватна политика на Балканите през последните 25 – 30 години.

„В последно време Русия претърпя тежки геополитически поражения не само в Украйна. Русия беше изхвърлена от Черна гора, влиянието ѝ беше редуцирано в Босна, а с последните събития беше изхвърлена и от Македония. Единствените й опити в момента са да задържи своето влияние в Сърбия. Но въпросът е докога. За Сърбия, която бе бомбардирана от НАТО, е въпрос на време да мине от другата страна“, анализира той.

Освен традиционните играчи Русия, Турция и САЩ, на Балканите в последно време се изявява и друг глобален играч – Китай, обръща внимание Иво Христов. И подчертава големите инфраструктурни проекти, чрез които Китай навлиза на полуострова.

За Пекин Балканите са вход към Европа. Америка се опитва да пререже китайското развитие по море, но Поднебесната империя отвръща с опит за изграждане на сухопътно трасе за своите стоки по древния Път на коприната.
„Америка гледа на Европа като на запазено свое ловно поле“, обръща внимание проф. Иво Христов.

 

Той се спря и на т.нар. руски проекти. Според него анализаторите, които преди пламенно са ни обяснявали колко лош проект е АЕЦ "Белене", сега със същия план ще ни обясняват колко е мъдро решението на правителството да го строи.

Иво Христов припомни и съдбата на "Южен поток", който бе спрян. Сега се реализира "Турски поток", но президентът Ердоган е дал да се разбере, че от него газ към Гърция няма да тече. Можело да има малко "ручейче" към България.

 

Българската политическа каста не носи никаква отговорност за поведението си - руският газ ще ни бъде предоставян като турски със съответната надценка, анализира социологът. И припомни, че преди години ние сме продавали руски газ на Турция.

 

Очаквайте продължение!


От категорията

Проф. Иво Христов: България се намира в най-жалкото си състояние за последните 120 години

Светът, който познаваме 30 години, приключи. Започва битката на континентите. Това означава речта на Путин, казва проф. Христов-1646916633.png

Страната е дълбоко разделена, българското общество е в социален полуразпад, в ...

30 септ. 2022 | 18:19

Георги Марков: Недопустимо е президентът Радев да говори на чужд език в Родината си

Георги Марков: Недопустимо е президентът Радев да говори на чужд език в Родината си-1605200649.jpg

НЕДОПУСТИМО Е ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР ДА ГОВОРЯТ НА ЧУЖД ЕЗИК В РОДИНАТА СИ НА ...

1 окт. 2022 | 22:42

Огнян Минчев: Историята е присмехулница – Радев с „руския Крим“ открива интерконектора

Огнян Минчев: Историята е присмехулница – Радев с „руския Крим“ открива интерконектора-1647695855.jpg

Най-добре е все пак в българската политика да се появят политици, които по ...

1 окт. 2022 | 17:31

Велизар Енчев: В София гастролира театърът на двойните стандарти и геополитическия цинизъм

Велизар Енчев: В София гастролира театърът на двойните стандарти и геополитическия цинизъм-Velizar-Enchev--V-Sofiya-gastrolira-teatarat-na-dvoynite-standarti-i-geopoliticheskiya-tsinizam_1664630407.png

Урсула фон дер Лайен си затвори очите за агресията на Азербайджан и не осъди ...

1 окт. 2022 | 16:19

Най-важното

Българите се втурнаха към любимия си плод

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса-Dnes-e-nay-golyam-interesat-kam-Natsionalnata-zelenchukova-borsa_1664700444.jpg

Там бяха докарани в огромни количества един любим на народа плод - български ...

2 окт. 2022 | 11:57

Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, заяви той

Румен Радев: Надявам се да не се стигне до служебен кабинет
(Видео)

Радев: Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България--_1663664820.jpg

Същинските преговори за членство, съгласно преговорната рамка, не са започнали. ...

2 окт. 2022 | 11:07

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той

Борисов: Моето его отдавна съм го надживял. А пък реваншизъм мога да обещая, че няма да има!
(Видео)

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той.-Glasuvah--za-da-mozhe-tozi-haos--tozi-reket-varhu-balgarite-da-prestane--zayavi-toy-_1664699690.jpg

Светът е война, ясно позиционирана. Аз разбирам колегите полици, които избягват ...

2 окт. 2022 | 11:31

С ГЕРБ и ДПС няма да правим коалиция, добави тя

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб
(Видео)

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб-Ninova-dade-svoya-vot--Ochakvam-BSP-da-sme-v-upravlenieto--Balgariya-ima-nuzhda-ot-sotsialen-stalb_1664696080.jpg

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за повишаване на ...

2 окт. 2022 | 10:17

Два са пътищата на България - или кардинална промяна, или Бог да пази България, добави той

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще са различни от тези, които ни дават социолозите
(Видео)

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще бъдат различни от тези, които ни ги казват-Kostadinov--Dovechera-shte-ima-iznenada--Rezultatite-shte-badat-razlichni-ot-tezi--koito-ni-gi-kazvat_1664695415.jpg

Той допълни, че ще влезе в коалиция само с хората, с които се среща по улиците ...

2 окт. 2022 | 10:20

България в момента има нужда от сигурност и стабилност, каза той

Карадайъ гласува в десет и 1 минута: Трябва да възстановим диалога и демокрацията

Мустафа Карадайъ гласува: Трябва да възстановим диалога и демокрацията-Mustafa-Karadaya-glasuva--Tryabva-da-vazstanovim-dialoga-i-demokratsiyata_1664694962.jpg

В България не бива в 22-ра година на 21 век българските граждани да се третират ...

2 окт. 2022 | 10:14

В 15 секции е преминато от машинен към хартиен вот

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.-Izborite-v-chuzhbina---v-Dubay-mazh-glasuva-s-dve-mashini--v-Turtsiya-ochakvat-100-000-izbirateli_1664698287.jpg

Гласуването се осъществява предимно чрез машини, а в по-малките секции и с ...

2 окт. 2022 | 11:56

Миналата година са гласували малко над 2 600 000 души, което е най-ниската избирателна активност от демократичните промени в България.

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година-Evelina-Slavcheva--Trend--Kam-10-00-ch--izbiratelnata-aktivnost-6-2----po-malko-ot-minalata-godina_1664697489.jpg

2 окт. 2022 | 10:55

Миналите избори завършиха с около 2 700 000 избиратели, отбеляза Първан Симеонов

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември-1654234477.png

Симеонов призова избирателите да не обръщат внимание на "никакви класации ...

2 окт. 2022 | 10:18