Всички досега действащи имунизационни кабинети започват да работят, а от края на седмицата ще се включат и мобилни пунктове

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите Омикрон ще са защитени от другите варианти на COVID-19

1881 | 5 ян. 2022 | 13:13

Едно от интересните неща в биологията на новия вариант Омикрон е, че той много по-рядко засяга белия дроб, каза той


Едно от интересните неща в биологията на новия вариант Омикрон е, че той много по-рядко засяга белия дроб. Това каза проф. Тодор Кантарджиев за предаването „Добър ден България“ на Радио „Фокус“.


По думите му има достатъчно епидемиологични данни, че новият Омикрон е по-щадящ белите дробове от другите варианти и който го изкара е защитен и от Делта, и от Алфа варианта. Обратното обаче не е вярно, каза още проф. Кантарджиев.

„Делта вариантът ще продължи да доминира още известно време, но ще бъде изместен от Омикрон в нашата страна. Сега, едно хубаво нещо, което е доказано, е, че тези, които са прекарали инфекция с Омикрон са защитени от другите досегашни варианти. За съжаление обаче не е така с хората, прекарали Делта или Алфа варианта в нашата страна. Те не са достатъчно защитени от Омикрон.


Едновременно няма вероятност да се хванат двата варианта, защото както ви казах, РНК-овите вируси се изместват при инфекцията. А пък вероятността да хванеш два различни коронавируса е толкоз малка, пренебрежимо малка, че не си струва да я коментираме, защото такава е биологията на вируса. Важното е хората да знаят – който е прекарал миналата година коронавирус е хубаво да се ваксинира, за да е готов за разпространението на Омикрон, в смисъл организма да има имунна защита в достатъчна степен“, обясни здравният експерт.

Проф. Кантарджиев допълни, че всички досега действащи имунизационни кабинети започват да работят, а от края на седмицата ще се включат и някои мобилни пунктове за ваксинация, които бяха инициирани от столичният кмет Йорданка Фандъкова, в които изнесени пунктове без предварително записване на час, всеки може да си постави някоя от одобрените в ЕС ваксини.


От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39