Проф. Константинов: Измамниците ни, се крят зад европейски ценности, но работят с руските мафиоти

Докарахме я до там, че живеем в един измислен свят

Проф. Константинов: Измамниците ни се крият зад европейски ценности, но работят с руските мафиоти

17626 | 17 ян. 2023 | 09:33

Аз лично мисля, че криптовалутите са пълен боклук, пълен траш и абсолютно нищо не струват, но дълбокото ми подозрение е, че обикновените валути са в едно доста близко до това състояние


Проф. Михаил Константинов, експерт по изборни въпроси, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"    

- Вече пети ден продължават скандалите около платформата Nexo, в които се оказват замесени високопоставени политици и управлявали доскоро страната формации. Съвсем няма да е пресилено, ако кажем, че това може да се окаже най-голямата далавера в новата ни политическа история. Всичко започва от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, която през октомври миналата година с официално прессъобщение обявява, че съди платформата за криптовалути за незаконна дейност и измама на инвеститори. В хода на разследването, което се води и в осем други американски щата, Nexo се оказва част от пералнята за пари на един от най-големите пазари в darknet, базирания в Русия Hydra Market, и опериращата от Москва, но в Естония криптоборса "Гарантекс“. Nexo е действала като основна брънка при разплащания, правени от международния престъпен свят и от хора, финансиращи тероризъм. От руските криптоборси към нея от партньорските служби са засекли общо 23 транзакции. Най-фрапантното е, че за петте години на своето съществуване от 2018 г. досега оборотът на Nexo е 94 милиарда долара, което означава брутният вътрешен продукт на България за две години. И въпреки че от ІТ сектора се чуха, макар и малко плахи гласове в защита на криптовалутата, на криптопазара като много новаторски и пионерски, скандалите около Nexo има вероятност да продължат дълго време. Но как те ще повлияят върху следващите избори? За тях и за изборите ще говорим с математика проф. Михаил Константинов – експерт по изборни въпроси, дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия. Най-напред – какво представляват тези криптовалути, проф. Константинов? Банкери вече ги нарекоха не валута, а рискови ценни книжа. Защо толкова плашат и защо се оказват привлекателни за престъпния свят?

- Това не е валута, разбира се. Този финансов инструмент е привлекателен, първо, защото транзакциите могат да бъдат държани в тайна и извън контрола на повечето власти, държавни включително. И второто привлекателно нещо е, че много често се съобщава за големи печалби в тази област, въпреки че ако се направи анализ на дейността на повечето подобни фирми, се вижда, че те в крайна сметка са финансови пирамиди, които ограбват своите служители. Доколкото разбирам, подозренията и за Nexo са точно от този вид. Те всъщност са привличали истински активи, реални валути като долари, лири, юани и т.н. и са ги обезпечавали с виртуални валути, които в крайна сметка никой не знае, какво точно представляват. И по този начин има опасност вложителите в подобни схеми да загубят много милиарди долари.

 

Хората са привлечени от възможността за бързи печалби и не си взимат никакви поуки от финансовите пирамиди, които непрекъснато гърмят по цял свят. Тук само мога да припомня една голяма финансова пирамида, която изгърмя в Америка – тази на Бърни Мадоф, който междувременно умря в затвора, двамата му сина починаха и те. Изобщо там бяха откраднати 60 милиарда долара. Не знам точно колко милиарда ще се окажат откраднати в тоя случай, въпросът е, че хората не би трябвало така наивно да вярват във всякакви празни приказки, защото това са в крайна сметка класически пирамиди, които имат за цел да ви приберат парите и да ви върнат в най-добрия случай извинения за това нещо.

- Обещавали са 35% доходност.

- 36% даже. Като чуете такъв абсурден процент, то е ясно, че става дума за тежка измама. Значи няма как с нормална някаква дейност, дори финансова, да постигнете такава печалба. Пирамидите действат по стандартен начин – зарибяват известен брой хора, на първите вложители известно време им изплащат нещо като дивиденти или лихви, докато се разчуе, че тая система е много "полезна“ за хората, след което все повече хора се връзват на тези лъжи и накрая голямото множество хора, тия, които са някъде по- в края на веригата, губят всичките си вложения, както ще се окаже и в нашия случай.

 

Аз искам само да попитам: ако това беше една нормална финансова институция, защо нейните шефове избягаха в Близкия изток? Ами ако всичко е нормално, да се явят тук, да обяснят какво са правили, да успокоят своите вложители. Тук цял свят ги търси, а те кротко си стоят, мисля, че в Дубай някъде, при г-н Божков вероятно или някъде в Емирствата и все едно, че нищо не е станало, мълчат. Да вземат да обяснят дали това е така, или не е.

 

Ясно е, че са замесени в тая история и трудно ще бъдат върнати на съдебните власти, защото с тези държави ние нямаме споразумение за депортиране. Ти, като отидеш там и си купиш гражданство примерно в Дубай или в Емирствата, може да си изкараш остатъка от живота там. Не искам да кажа, че ще живеят много щастливо, но така или иначе няма шанс в скоро време да се появят пред правосъдието. 

- Проф. Константинов, с какво криптовалутата се различава от останалите стандартни валути, които можем да ги пипнем? Тя е виртуална, въображаема. Може би е и въпрос на нашата фантазия.

- Вижте, в известен смисъл всички валути са обект на нашата фантазия. Може би сте чували за т.нар. "златен стандарт“, който в продължение на няколкостотин години беше валиден в света. Златният стандарт, това е една система, при която поне на теория вие можете срещу вашите пари да получите съответно количество злато. Златният стандарт до момента, в който беше ликвидиран през 1971 г., цената беше около 35 долара за унция. В момента една унция злато струва около 60 пъти повече и аз обичам да казвам, че от момента, в който аз съм се родил, досега златото е поскъпнало 60 пъти, а населението на света се е увеличило повече от три пъти. Вижте за каква динамика става въпрос.

 

Съвсем ясно е, че в момента естествените валути, да ги нарека така, са всъщност раздути финансови инструменти, зад които не е ясно, какво стои. Не може 60 пъти за 70 години да се промени цената на един продукт и това да е резултат от някакъв естествен процес. Аз съм малко скептик по отношение на обикновените валути и смятам, че и те ще изгърмят в крайна сметка, но при тях този процес е забавен, защото стоят държавите с цялата си мощ. Но в крайна сметка и обикновените валути, и криптовалутите се базират на човешкото доверие. Значи аз вярвам, че с 1 евро в джоба ще мога да си купя един хляб в магазина. И обикновено това се случва – давам 1 евро, получавам 1 хляб. Подобна е вярата в този измислен продукт криптовалутата, която всъщност не съществува, тя няма тоя физически носител, с който сме свикнали – това са някакви да кажем състояния на паметите на голяма група компютри, вързани обикновено в големи мрежи, наречени блокчейни. И тъй като криптовалутата е направена така, че трудно да се добива, тя изведнъж придобива ценност в очите на хората, които си казват: щом е толкова трудно да придобия това нещо, значи то сигурно е ценно.

 

Аз лично мисля, че криптовалутите са пълен боклук, пълен траш и абсолютно нищо не струват, но дълбокото ми подозрение е, че обикновените валути са в едно доста близко до това състояние. Дано, както се казва, съм лош пророк, но аз мисля, че в скоро време ще видим рухване и на тия валути, на които сме свикнали безрезервно да вярваме.

 

И едно от събитията, които скоро ще предизвикат това явление, е, че в резултат на войната в Украйна се получи преориентиране на голяма част от света от долара към друг вид валута или акции от валута. Знаете, че в момента има организация такава, която е около юана, даже се говори на мястото на петродоларите, че ще дойдат петроюани. И това ще бъде много тежък удар върху американската държава, защото тя няма да може да си покрива разноските чрез печатане на валута. Така че предстои да видим много интересни събития.

 

Нека хората знаят, че това, което си го имат, то си остава. Какво имаме ние? Ами например аз лично имам една къща, в която живея, имам примерно кола, която карам, и имам някакви други предмети и те са, които никой не може да ми вземе. Но всичко друго в крайна сметка са до голяма степен измислени неща. Това са за съжаление нещата, докарахме я до там, че живеем в един измислен свят.

- Проф. Константинов, сами ли са действали от платформата Nexo или са част от международна престъпна система? Ето, наши партньори вече сигнализират, че от базирания в Русия Hydra Market и опериращата от Москва криптоборса "Гарантекс са преведени към Nexo съвсем немалко транзакции.

- Много е характерно за българските финансови измамници, че докато се прикриват с булото на европейски ценности и не знам си какви други такива демократични истории, те всъщност работят в тясно сътрудничество с руските финансови мафиоти. И тези юнаци, за които ние тук говорим, са типичен пример за това.

 

Ние видяхме това наскоро и в България, когато се оказа, че една от партиите, която управляваше и която се биеше в гърдите колко е евроатлантическа, се оказа, че работи с руски посредници. Т.е. за тях това е елементарно прикритие на тяхната незаконна и дълбоко неморална дейност. Особено знаете, че в момента сътрудничеството с руските финансови служби представлява нарушение на политиката на Европейския съюз и на НАТО. Независимо от това, нашите юнаци си го правят това нещо, тъй като очевидно печелят много от него.

 

Това е, което виждаме. Така че те в момента са директно вързани с руските финансови спекуланти. И това, между другото, умно-красивите от "Демократична България“ и от "Продължаваме промяната“ трябва много добре да го обяснят на българския народ – как така ние сме евроатлантици и европейци, а пък всъщност работим в тясно сътрудничество с откровено бандитски руски финансови групировки.

- Възможно ли е от Nexo да се окажат пионери в криптовалутата, да се окажат прави и всъщност отправяни досега към тях обвинения да не са справедливи?

- Сега, докато няма осъдени хора, ние не може да казваме, че тези хора са престъпници. Аз казвам, че те ще станат такива, когато има влязла в сила присъда. Дълбокото ми вътрешно убеждение – на човек, който все пак нещичко е чувал по тия въпроси – е, че цялата тя криптодейност е всъщност един гигантски балон. Но докато той не е обявен за такъв, то няма как и да кажем, че това е престъпление. Защото по времето, когато хората се занимават с криптовалута, тази дейност не е инкриминирана.

 

Следователно изглежда, че на пръв поглед всичко е ОК, но всяка от тия пирамиди – те в момента гръмнаха  няколко криптопирамиди, не е българската Nexo първа, Nexo е четвъртата или петата голяма схема, която изгърмява. Значи вижте, просто няма как от нищо нещо да правите.

 

Това е история като някакъв фокусник, който вади от цилиндъра разни някакви несъществуващи неща и ги разнася пред очарованата публика.

 

Няма как да произведете от нищо нещо. Това противоречи на законите на природата. Иначе хората, които се занимават с тази дейност, гледат и да откраднат едни пари и да избягат и по възможност да се спасят от правосъдието. Сега интересното е, че подобни фирми, ако докато са действали, са спазвали законовите норми, може да се окаже, че даже ще се спасят от съдебно преследване, но това не означава, че тяхната дейност не е финансов бандитизъм. Аз така го наричам, защото директно лъжете хората. Нека всеки български гражданин, който ни слуша, да знае, че не е възможно с нормална дейност да получаваш такива печалби.

 

Просто защото си имал 100 лева в джоба, утре ще имаш 200 лева в джоба. Защо? Защото си голям умник и си ги дал на едни хора да ти доувеличат парите. Ами не стават така тия работи. Така че в някакъв смисъл тези българи, не толкова българи, а бих казал чужденци, които си губят парите, в някакъв смисъл си го заслужават. Значи човешката глупост трябва да се наказва. Това поведение е очевидно глупаво, хората да се доверяват на финансови измамници и да плащат с това, че губят пари.

 

Лошото е, когато от лакомия за печалба ограбваш пенсионни фондове и тогава големи групи пенсионери остават без пенсии, защото и това го има. Понякога в такива финансови схеми се забъркват и официални организации с цел да спечелят нещо. Е, ОК – не се печели.

- Като в пирамидата на Бърни Мадоф?

- Да, точно така. Тогава Шведският пенсионен фонд загуби не знам колко, десетки милиарди загуби. Така че за съжаление тези неща се случват. Дано някакъв акъли ни дойде, но като гледам, много акъл не се очертава на хоризонта. Просто вижте, човешката лакомия е нещо невероятно, наистина страшно е и е добре всички, които ни слушат в момента, съвестни български граждани, да знаят, че подобни схеми са лъжа и измама. Няма как от нищо да получавате нещо. Това става само на подиума, където е фокусникът, и който от цилиндъра вади едни изкуствени неща и ги разхвърля сред публиката. Просто няма такъв филм, да спечелите от въздуха.

 

Печели се с разумно инвестиране, печели се с труд и т.н., но ясно е, че за това няма как да убедим хората, че е така, и недобросъвестни псевдобанкери ще продължават да им вдигат парите.

- Ако всичко беше наред, главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс щеше ли да предприеме разследване срещу Nexo?

- То е очевидно. Тя изглежда много сериозна дама и като гледам, тия всичките фараони ще имат тежки проблеми с нея. Но отново искам да повторя: ако те смятат, че са невинни, защото и това е възможно – те все още не са осъдени от съда, – ами да бъдат така добри да се явят пред американските съдилища и нека там да защитят своите тези.

 

Само че искам да кажа, че рискуват да получат присъди от 100, 200, 300 години затвор, защото в САЩ не си поплюват много за измами. Вие знаете, че Бърни Мадоф първоначално го осъдиха на 300 години, после му ги намалиха на 150 и така. Той, разбира се, умря на втората година в затвора. Това е, което се случва.

 

Но пак искам да кажа: много ми е интересно, сега умно-красивите какви глупости ще говорят, просто защото така цамбурнаха с това Nexo, просто ми е мъка за тях. И ми е мъка за десетките и стотици хиляди честни български десни хора, които сега трябва заради глупостите на своите ръководители да се червят и те. Но това, което се случва, е отвратително. Оставете всичко останало – фактът, че сътрудничат с руските финансови бандити, вече е достатъчен. В момента, в който целият Европейски съюз, цялото НАТО е застанало на една страна във войната, нашите умно-красиви отиват и всъщност играят с другите. Е, това какво е? Това е просто отвратително.

- Как скандалите около Nexo ще повлияят върху следващите избори, ще повлияят и на политическия живот?

- За съжаление, българският народ помни късо време, нашата памет е къса и ако трябваше наистина да повлияят, щяха да повлияят така, че някои партии да изчезнат от политическия живот на България. Но много е вероятно да няма чак такива тежки последствия. Възможно е нещата да се забавят, възможно е да влезем в следващия си скандал. Дано все пак нещо ни остане в главите, че така просто не става. Между другото, българинът има сравнително природно чувство за нормалност.

 

Българинът чувства,  горе-долу кое може и кое не може, но просто се изкушаваме да тръгнем по линията на лесните печалби. Естествено, в този смисъл западняците според мен са още по-наивни, защото те просто някак си вярват в чудеса. Да се надявам, че здравият скептицизъм, балканският, ще ни предпазва от подобни неща. Но отново казвам: нека, ако обичат, тия, които избягаха, ръководителите на Nexo, ако са невинни, да дойдат пред българското правосъдие, да отидат в Ню Йорк пред американското правосъдие. Докато те се крият като мишоци, те де факто потвърждават обвиненията, които се отправят срещу тях.

- В понеделник президентът връчи третия проучвателен мандат на БСП. Дали този мандат ще бъде изпълнен и каква е вашата прогноза – отиваме ли към избори?

- Според мен отиваме към избори, както се и очакваше. Правителство щеше да има, ако беше даден този мандат на "Български възход“, защото тогава можеше и от двете страни да кажем на българския политически живот да получи някаква подкрепа. Сега няма как. За съжаление, БСП няма да получи истинска подкрепа от голяма част от българските политически партии. Така че отиваме очевидно на избори. Може би е добре да помислим, дали не е време да променим малко българската изборна система така, че да прекратим просто това, което се случва, което е безобразие.

- Изпреварихте въпроса ми. В каква посока да я прекратим? Чуват се гласове за гръцкия вариант, с бонус от 50 депутати, но се чуват и други – за мажоритарни избори. Кое би било по-добре за България?

- Вече очевидно е назряла необходимостта за такава промяна. Аз лично съм противник на чисто мажоритарната система, защото тя много силно изкривява народния вот – с по-малко гласове може да вземете повече мандати от друга партия. Или пък обратно – с около 40 на сто от гласовете може да вземете 80 на сто от мандатите. Това се е случвало във Франция. Но една система, в която има мажоритарен елемент, е може би изход от това, което ние виждаме. Защото когато вкарате мажоритарен елемент, той така или иначе награждава най-голямата партия – това е аксиома в изборната практика. И без да преминаваме от нашата пропорционална система към чисто мажоритарна така рязко, може все пак да помислим за една смесена система. В Европа смесена система има в Унгария и в някои други, три-четири държави. Може разбира се да се помисли и за германската изборна система.

- То и у нас за Велико народно събрание имаше смесена система.

- Да, имаше, тя беше механично смесена с 200 плюс 200 и тогава първата партия взе повече депутати като процент, отколкото й беше процентът. Тоя ефект се прояви, за който говорихме. Тогава БСП имаше под половината от гласовете, но взе 211 депутати – повече от половината.

 

Така че ние сме го виждали този ефект – как мажоритарната система награждава най-голямата партия. Може би има смисъл да опитаме това нещо, но няма кой да приеме такива промени, защото те изискват много сериозна подготовка. За тия предстоящи избори няма как да стане. И освен това ние трябва един път завинаги да приемем следното правило: когато се правят промени в изборната система, те да важат не за предстоящите избори, а за след това, за едни избори след това, т.е. през едно, за да е сигурно, че сегашните политици няма да очакват лични облаги от това нещо.

- Както е в Гърция?

- Както е в Гърция, точно така. Те чакат сега да влезе една промяна, която са приели през 2019 г. Сега как ще действа, ние не знаем, но няма да е за сегашните, а ще бъде за следващите. Така че и това е едно нещо, което може би трябва да се направи у нас. Но всъщност ние продължаваме да чакаме и да висим. Много е интересно, какво ще се случи извън нас, там се решават в момента съдбините на Европа. Дай Боже да се стигне до някакво все пак човешко решение на това, което се развива на не много далечно разстояние от нас.

- А вашата прогноза за 49-я парламент?

- 49-ят парламент няма да бъде много по-различен от сегашния. Очаквам срив в партията, наречена ПП, защото много хора вече ще видят, за какво става въпрос. Подобно разпределение на силите, може би с повече депутати за ГЕРБ, така ги виждам, но няма да бъде различно положението. Но ако ние продължаваме така да си играем с търпението на българския народ, накрая може да се случи нещо, което да кажем сме го виждали в историята на други държави, когато рязко се появява един популистки проект, печели властта и хвърля държавата си в нещо… да не казвам какво. Виждали сме го тоя пример 30-те години в една велика европейска държава. Така че много трябва да внимават българските политици, защото те със своите действия и бездействия определят бъдещето и на България, и на Балканския полуостров.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 


Еврохолд

От категорията

Проф. Огнян Минчев: Под въпрос е оцеляването на парламентарната ни демокрация

Проф. Огнян Минчев-Dots--Ognyan-Minchev--Prezidentat-izbarza-sas-svikvaneto-na-Narodnoto-sabranie_1681569900.png

Трябва да се спрат разпадането на политическата система и свличането ни към ...

16 юли 2024 | 18:34

Вацев: Българският политически елит се измъква от войната по шопски - като не прави редовен кабинет

Готов ли е президентът да демонтира българската олигархия, пита геополитическият анализатор Валентин Вацев-1559646723.jpg

Според него въпросът е колко дълго може да продължи "българската ...

16 юли 2024 | 14:19

Проф. Пламен Киров: ПП-ДБ газят Конституцията с отлагането на втория мандат

Проф. Пламен Киров: ПП-ДБ газят Конституцията с отлагането на втория мандат-1599924190.jpg

Прогнозата му е, че ще има разместване на пластовете на политическите партии ...

17 юли 2024 | 14:18

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори-1637047313.jpg

Впечатлението, което се създава е, че всички са диалогични и разбират, че ...

17 юли 2024 | 13:56

НАЙ-ВАЖНОТО

Вътрешният министър Калин Стоянов пристигна в Странджа, за да посрещне спасителите

Помощта от Турция срещу огнената стихия дойде: 20 пожарни екипа. Министър Стоянов ги посрещна

Помощта от Турция срещу огнената стихия дойде: 20 пожарни екипа с техника, министър Стоянов ги посрещна-Pomoshtta-ot-Turtsiya-sreshtu-ognenata-stihiya-doyde--20-pozharni-ekipa-s-tehnika_1721245228.jpg

От днес по разпореждане на премиера Главчев е отворена и специална телефонна ...

17 юли 2024 | 22:32

Хората са евакуирани навреме​, подцерта министърът на вътрешните работи

Калин Стоянов от с. Воден: Ситуацията в селото е овладяна, няма жертви и пострадали
(Видео)

Снимки: МВР-Kalin--pozhar--Voden_1721240734.jpg

"На добросъседски начала очакваме от Одрин, Турция, да излетят два ...

17 юли 2024 | 18:30

Това се отнася и за формированията в областите, в които ситуацията е спокойна

Запрянов нареди: Всички формирования на армията да бъдат приведени в готовност за гасене на пожари!

Запрянов: Всички формирования на Въоръжените сили да бъдат приведени в готовност за гасене на пожари-Atanas-Zapryanov-e-nominiran-za-ministar-na-otbranata-v-sluzhebniya-kabinet_1712306644.jpg

От МО призовават гражданите да имат предвид, че възможностите на армията за ...

17 юли 2024 | 17:57

МВР-шефът е разпоредил наличните водометни машини на Жандармерията също да се включат в овладяването на пожара

Огънят в Ямболско навлезе в село Воден, хората се евакуират сами, Калин Стоянов спешно пътува

Пожарът от землищата на съседните на Воден села много бързо се разрасна и за минути обхвана къщите на хората, които са се евакуирали сами-Pozharat-ot-zemlishtata-na-sasednite-na-Voden-sela-mnogo-barzo-se-razrasna-i-za-minuti-obhvana-kashtite-na-horata--koito-sa-se-evakuirali-sami_1721217850.jpg

Селището е обхванато от гъст дим

17 юли 2024 | 14:43

Вместо да се гасят пожари, се снима с екипчета като мажоретки. Всички строени, смеят се и се радват, каза председателят на ДПС

Пеевски гневен на Радев: Държавата гори, а някои хора летят в рекламни полети като спасители

Пеевски: С вносителите на пачките и на пуделите няма да преговаряме изобщо-Delyan-Peevski--predsedatel-na-DPS--Demokratsiyata-e-izbor--a-ne-otstrel-na-politicheskiya-protivnik--_1720943297.jpg

Радев защо не е на пожарите, а лети и казва: „От въздуха не мога да реша какво ...

17 юли 2024 | 09:45

Само за последната седмица са опожарени са над 40 хиляди декара, посочи министърът на земеделието

Тахов: МЗХ има готовност да активира помощта de minimis за компенсиране на пострадалите от пожарите

Тахов: След установяване на щетите от пожарите, МЗХ има готовност да активира помощта de minimis-Tahov--Sled-ustanovyavane-na-shtetite-ot-pozharite--MZH-ima-gotovnost-da-aktivira-pomoshtta-de-minimis_1721205372.png

Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в ...

17 юли 2024 | 11:33

„За д-р Христов. Благодаря ви, че помогнахте на Ради! От Марина“

Благодарни пациенти: Неонатологията на ,Мама и Аз‘ е запазена марка за качествена грижа

За д-р Христов. Благодаря ви, че помогнахте на Ради!, пише 8-годишната Марина-Za-d-r-Hristov--Blagodarya-vi--che-pomognahte-na-Radi--pishe-8-godishnata-Marina_1721217552.png

В България има страхотни лекари и много добри болници, казват благодарните ...

17 юли 2024 | 14:57

Трябва ни коалиционно правителство с ясна програма, подчерта политологът

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори-1637047313.jpg

Впечатлението, което се създава е, че всички са диалогични и разбират, че ...

17 юли 2024 | 13:56

Според конституционалиста искането има за цел политически облаги в предизборната кампания

Проф. Пламен Киров: ПП-ДБ газят Конституцията с отлагането на втория мандат

Проф. Пламен Киров: ПП-ДБ газят Конституцията с отлагането на втория мандат-1599924190.jpg

Прогнозата му е, че ще има разместване на пластовете на политическите партии ...

17 юли 2024 | 14:18