Проф. Кючуков: Постигнатото за РСМ е добро за България - натискът на Брюксел се пренасочва към Скопие

Решението на Европейския съвет и преговорната рамка са документите, даващи мандат на ЕК да води преговори с РСМ

Проф. Кючуков: Постигнатото за РСМ е добро за България -натискът на Брюксел се пренасочва към Скопие

4186 | 25 юни 2022 | 19:02

С преговорната рамка на практика българските условия и притеснения се превръщат в политика на ЕС, заяви дипломатът


Постигнатото по отношение на Северна Македония досега е добро за България. "Френско предложение" не е коректен термин - това всъщност е отговор на ЕС на българската позиция - текст, изработен под егидата на френското председателство с активното участие на българската дипломация.

Това коментира в "Говори сега" по БНТ проф. Любомир Кючуков, дипломат, директор на Института по икономика и международни отношения

По думите му между първото предложение на преговорната рамка и сегашното има огромна разлика, като сегашното отразява всички официални български позиции. Дипломатът коментира казаното от президента Радев, че на КСНС всички са били против македонските българи да се впишат в конституцията на западната ни съседка.

"И досега съществуват две мнения по въпроса дали включването на българите в конституция на РСМ като държавотворен народ е плюс или минус. Аз съм по-склонен да приема, че това не решава проблема за българските граждани там, а създава някои допълнителни проблеми. Това обаче е българска позиция, тя е защитена, на практика влязла в документа и имаме съгласието и на македонската страна, проблемът е кога да се направи тази промяна. В документа е записано преди началото на преговорите."

Преговорният процес е достатъчно дълъг и има достатъчно време, в което да се разположи промяната в конституцията на Северна Македония, подчерта проф. Кючуков. Страната има условно две години, за да впише българите в конституцията си.

"В момента, в който се проведе първата междуправителствена конференция, Скопие трябва да изготви своя план за действие, което отнема около година. ЕС връща отговор относно точките, които подлежат на наблюдение, което също отнема около година и едва след това започва реалният преговорен процес".

С преговорната рамка на практика българските условия и притеснения се превръщат в политика на ЕС, заяви дипломатът. Решението на Европейския съвет и преговорната рамка са документите, които дават мандат на ЕК да води преговори със Северна Македония.

"Несъстоятелно е мнението, че РСМ няма да приеме тези два документа, тя просто не участва в тяхното приемане. както , между другото президентът Макрон каза - съседите не са част от семейството, а решенията се взимат от семейството. Северна Македония няма думата в тези два документа, а в двустранния протокол (с България - бел.ред), който е записан в преговорната рамка и чието изпълнение се следи", коментира проф. Кючуков.

Преговорите няма да започнат, преди протоколът да бъде подписан - категоричен е дипломатът - вече не само ЕС защитава българската позиция, но и натискът на Брюксел се пренасочва от София към Скопие.

"Там всичко е описано ясно и то с доста ясни срокове - историята, говорът на омразата, говорим за конституцията - всички въпроси, които българската страна предоставя, са разписани".

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

 


От категорията

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира-1659966095.jpg

Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми ...

8 авг. 2022 | 16:38

Адв. Росен Рашков: "Америка за България" е инвестирала пари в медии и политици в потресаващи мащаби

Адвокат Росен Рашков Снимка: Личен архив-1659964204.jpg

Юристът допълни, че има опасност, ако бъдат изпълнени определени условия, ...

8 авг. 2022 | 16:09

По-малко съветници в кабинетите на служебните министри

По-малко съветници в кабинетите на служебните министри на премиера Гълъб Донев-1659974484.jpg

Голям политически кабинет от 12 съветници имаше и вицепремиерката по ефективно ...

8 авг. 2022 | 18:59

Николов: Още през април е трябвало съгласим да плащаме в рубли за руски газ, за да напълним „Чирен“

Валентин Николов: Още през април е трябвало съгласим да плащаме в рубли за руски газ, за да напълним „Чирен“-1627388498.jpg

Той е категоричен, че сега не трябва да го правим, за да не загубим при ...

8 авг. 2022 | 18:31