Проф. Любомир Халачев: Отново за думите в борбата с ниската избирателна активност

Мисля че е крайно време за отдавна чакания „Закон за българския език“

Проф. Любомир Халачев: Отново за думите в борбата с ниската избирателна активност

4710 | 30 окт. 2023 | 11:49

Последно се оказа, че не знаем как трябва да се охраняват машините за гласуване преди вота, за да сме сигурни че никой не може да влиза там и да прави каквото си иска


Проф. Любомир Халачев

 

Чух как младежът, който седеше на съседната маса в кафенето и водеше оживен разговор, казва: „Освобождавам се от някои риъл естейт позиции. Смятам да инвестирам в нещо ново.“ Приятелите му го посъветваха да търси нови ниши- сега се освобождавали и трябвало да успеят, да са първи. Слушах младите хора и ако случайно не познавах въпросния младеж сигурно щях да си кажа какви умни млади хора имаме.

Познавах го- беше син на мой познат, не беше глупав, но…явно не беше успял да си намери подходяща работа, защото в момента се занимаваше с продажбите на дядовите си ниви, някъде в ямболско. Точно това имаше пред вид като казваше, че иска да се „освободи от някои риъл естейт позиции“.

 

Замислих се как без да си даваме сметка понякога използваме думите, които би трябвало да определят категорично смисъла на казаното от нас. И колко леко, без никакво усилие даваме титлата „експерт“ на хора, които жонглират с непознати думи, употребяват ги неправилно и на всичкото отгоре спекулират с дипломите и квалификациите си.

 

Само ще напомня че до скоро у нас имаше университети, които доста безконтролно раздаваха дипломи за бакалаври, за магистри, дори докторски и професорски дипломи.

 

За някои от тях имаше сериозно подозрение че те не ги дават срещу знание, а срещу пари- директно определение на понятието „платено образование“. И днес една част от тези „експерти“ работят в различни учреждения (главно държавни) блестят със своето незнание или дори със своето неумение да решават важни въпроси, но не се отказват от званието „експерти“.

 

Такива хора, които обикновено „случват нещата“ (представете си – какво удивително използване на думите!!!) могат да се видят навсякъде. Само да си спомним как преди две години пандемията Ковид-19 се лекуваше от всякакви „експерти“- поети, писатели, журналисти, математици, общественици, политици…и накрая малко лекари. Никой в обществото тогава не каза, че болестите се лекуват само и единствено от лекари. Те са всъщност единствените експерти в тази област.

 

Тъй като вече отбелязахме, че нямаме контрол върху използването на езика може да се каже, че имаме подобни „експерти“ във всички важни области от живота- енергетика, сигурност, здравеопазване, образование, индустрия…

 

Само в селското стопанство никой не иска да се пише „експерт“- явно самото съчетание „експерт по селско стопанство“ звучи някак грубо и неинтелигентно за тези „експерти“. Когато възникне тежък проблем в обществото (а такива проблеми у нас- дал Господ) по телевизионните екрани потича пълноводна река от „експерти“.

 

Аз с надежда очаквам там да се появят професори, академици, водещи научни работници, които от десетилетия изследват проблемите и сигурно ще ни предложат своето научно обосновано решение, със съответната доза увереност или здравословно съмнение. За жалост- те почти липсват. За сметка на това непрекъснато се изявяват „експерти“, които не блестят с нищо друго освен с умението си гладко и продължително да ни заливат с дълги изречения от чужди думи.

 

Рядко някой от тях може да се похвали, че е имал продължителна и успешна кариера в енергетиката, сигурността, здравеопазването и ит.н. В повечето случаи това са социолози, политолози, служители на безброен род институти за изследване на всичко, които жонглират с данни и статистики без да имат практическо познание за самата материя. И ако случайно на екраните се появи някой истински експерт веднага срещу него се впускат няколко други „експерти“, които с лекота и наглост оборват неговото мнение.

 

Колко струва човек да си поиграе с числата, ако за това никой не му търси отговорност!

А обикновените хора- ние тънем в същото незнание и надежда някой да ни представи убедително истината.

 

Аз бих предложил когато някой висш ръководител с лека ръка обещава как ще получим някакви облаги, парични облекчения или други бонуси това да става срещу запис на заповед. И ако обещанията не биват изпълнени- съответният ръководител да плаща от джоба си за обещанието.

 

По същия начин трябва да се процедира и с прокурорите, които без достатъчно доказателства повдигат обвинения, за които след това ние всичките плащаме обезщетения на осъдените. Всичката тази дейност минава под знака на „експертизите“.

 

В резултат на подобна „експертиза“ например ние вече четирийсет години не можем да разберем Детската болница в София колко ще струва,  като  как трябва да изглежда и кой и как ще я построи. Не можем да разберем колко точно енергийна мощност ни трябва и от кои точно централи тя трябва да се произвежда. Не знаем колко точно полицаи трябва да имаме, за да осигурим спокойствие на всички българи (веднъж вече беше обещано във всяко село да има полицай!).

 

Не знаем колко точно трябва да плащаме на производителите на плодове и зеленчуци, за да ги имаме на нашата трапеза, произведени в България. Не знаем колко струва един километър магистрала и как  да се построи, за да няма кражби и качеството да е каквото трябва. Списъкът сигурно може да бъде още по-дълъг.

 

Последно се оказа, че не знаем как трябва да се охраняват машините за гласуване преди вота, за да сме сигурни че никой не може да влиза там и да прави каквото си иска. И  при това, както знаете, непрекъснато по телевизиите се явяват „експерти“, които обясняват какво точно трябва да „се случи“, за да бъдем щастливи и спокойни като европейски граждани. „Нашите експерти“ обясняват едно, „техните експерти“- друго. А гражданите тънат в неведение. 

 

Мисля че е крайно време за отдавна чакания „Закон за българския език“. След като всичко в живота на цивилизованите хора се ръководи от думите трябва да има закон, който да контролира тяхното използване, да посочва правилната употреба на думите и да предпазва българските гражданите от тяхната незаконна употреба във формата на медиен елей. В противен случай дълго още  с учудване ще се питаме защо избирателната активност е ниска.

 


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18