Той каза, че протести няма да има, но колегите му са много засегнати от случващото се

Проф. Николай Габровски: Подадох оставка като зам.-директор на „Пирогов“, не сме източвали касата

7457 | 22 юли 2021 | 18:34

„Достигнаха се едни крайности, които отдавна не бяхме виждали. Всичко това се развиваше твърде дълго време и трябваше да се сложи край“, допълни той.


От няколко дни не съм зам.-директор. Подадох си оставката. От 25 години съм в болница „Пирогов“.

 

Това заяви проф. Николай Габровски, който до скоро беше зам.-директор на болница „Пирогов“, в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той припомни, че БЛС е инициирал една среща, за да опита да помири двете страни – лекарите от „Пирогов“ и Министерство на здравеопазването. „Достигнаха се едни крайности, които отдавна не бяхме виждали. Всичко това се развиваше твърде дълго време и трябваше да се сложи край“, допълни той.

"Всичко започна от една констатация след проверка в „Пирогов“. Тази сума, която беше анонсирана беше работна. Тя се отнасяше за един период, в който ние се борехме с COVID-19. Беше ни казано да направим всичко за пациентите, като финансиране е осигурено. По този начин бе осигурено една спокойна среда за работа. „Пирогов“ не е източвал НЗОК. Не става дума за някаква финансова измама. Затова беше подписано споразумение в три точки. Двете страни се извиняват, става дума за административни грешки в документацията и че лекарите от „Пирогов“ заемат възлово място в здравеопазването на София", разясни проф. Габровски.

Той каза, че протести няма да има, но колегите му са много засегнати от случващото се.

Проф. Габровски изтъкна, че случващото се в болницата е било повлияно от политиката. „Политиката се храни от разединението. Това не работи в медицината. Ние имаме нужда от един по-добър и колегиален тон. Конфликтите разрушават самата тъкан на обществото. Изборите са минали и трябва да гледаме напред и да си вървим работата в една по-нормална атмосфера“.

 

Медици от "Пирогов" излязоха на пореден протест с искането за оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, въпреки обявеното примирие. Протестът тази вечер е пред сградата на президентството.

 

Конфликтът избухна след проверка на НЗОК, при която бяха установени нарушения за над 1 млн. лв. Здравният министър уволни директора на на "Пирогов" проф. Асен Балтов и назначи ново ръководство. От болницата оспориха констатациите, но Кацаров подкрепи становището на касата и заяви, че самият той е бил един от пациентите с фалшива хоспитализация. 

По-рано днес медиците обявиха, че спират сутрешните протести. Решението беше взето след вчерашната среща в Министерството на здравеопазването, след която беше подписана декларацията, с която се потвърждава доверието към работещите в болницата. На срещата беше взето и решението за ревизия на проверката на НЗОК.

 

Тази вечер обаче медиците се върнаха на площада и заявиха, че търсят отговорност от президента Румен Радев, защото той е избрал състава на служебния кабинет. 

 

Медиците от спешната болница носеха плакати с надписи "Пирогов не точи касата" и "Пирогов не е системен проблем".

 

Те настояват и за оставка  на управителя на НЗОК Петко Салчев. Протестът е и в подкрепа на вече бившият директор на болницата проф. Асен Балтов.


От категорията

Ключов пленум за левицата. БСП решава дали да подкрепи правителство на ИТН

-1617973994.png

Лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да получи мандат от Националния съвет на ...

25 юли 2021 | 08:14

Радев: Ще връча мандата за съставяне на правителство, когато партиите гарантират резултат
(Видео)

-1623155716.png

Президентът участва в церемонията по връчване на дипломите на курсантите от НВУ ...

24 юли 2021 | 19:15

Деница Сачева: Програмата на ИТН е неизвестна, загадка е за какво се преговаря
(Видео)

-1614151470.png

ГЕРБ е най-подготвена да управлява и има качествени експерти, което ги направи ...

25 юли 2021 | 11:21

Новият директор на „Александровска”: Болницата работи на загуба от 2012 година
(Видео)

Новият директор на „Александровска”: Болницата работи на загуба от 2012 година-1627200974.jpg

През 2013г., когато за изпълнителен директор е определен проф. Ангелов, започва ...

25 юли 2021 | 11:14