Проф. Николай Михайлов и Малина Крумова по време на конференцията

У нас многократно е обсъждан шведския подход към Пътната безопасност „Визия нула“

Проф. Николай Михайлов: Библията на един добър път е заданието!

5998 | 11 окт. 2019 | 16:43

В годините Катедра “Пътища и транспортни съоръжения“ и Университета са утвърдили водещите си позиции не само в рамките на академичните общности, но и в бранша на транспортната и инженерна инфраструктура.


"Библията на един добър път е заданието! Добре изготвеното задание ограничава възможността за каквито и да е грешки и дава основание на Възложителя да изисква. То поставя нивото и критериите за оценка на изпълнението. Нещо повече – едно задание трябва в своята основа да бъде изградено около идеята за пътната безопасност".
Това заяви проф. Николай Михайлов пред делегатите на  XII Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие, която вече втори ден се провежда в Несебър.

"Термините „геометрия на пътя“, „наклони“ и „отводняване“ са елементи първо на безопасността, а после – на инженерната наука", подчерта проф. Михайлов, който е ръководител на катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ към УАСГ.

За първи път на Конференцията беше представена идеята за Нов Източно-балкански транспортен коридор по направлението Дурас – Скопие – София – Бургас – Истанбул, който в последствие стана основен акцент при председателството на Р България на Съвета на Европейския съюз, каза той. 
Факт е възобновеното членство на България в Световната пътна Асоциация, за което основен двигател и инициатор бе Катедра "Пътища и транспортни съоръжения". В България се създаде Национален комитет, наши представители участваха в Световния конгрес в Абу Даби. Членството в ПИАРК ни позволява не само достъп до информация и знания от фонда на Световната организация, но и обмен на огромен опит и специалисти, посочи проф. Михайлов.

Той разказа, че у нас многократно е обсъждан шведскияа подход към Пътната безопасност „Визия нула“. След Решение №16 на Министерския съвет на Република България от 17 януари 2019-а вече е факт и възприемането на „Визия нула“ като „национална политика за постигане на висока степен на безопасност“.
Мерките, заложени в Решението на Министерски съвет, са изготвени от участници в Конференцията и са базирани на финалната Декларация на участниците в XI-та „Национална конференция по транспорта инфраструктура с международно участие.

Той разкри, че идеи и цели от "Декларацията на участниците в XI-та Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие“ са заложени в реализацията на Държавната Агенция „Безопасност на движението по пътищата“, с ръководител Малина Крумова.
Убеден съм, че партньорството и процеса на нормотворчество с държавните институции ще продължи, подчерта проф. Михайлов.

В годините Катедра “Пътища и транспортни съоръжения“ и Университета са утвърдили водещите си позиции не само в рамките на академичните общности, но и в бранша на транспортната и инженерна инфраструктура.
През 2019а-а с помощта на бизнеса е създаден Научноизследователски център към Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“, който официално отвори врати на 4-ти октомври.

За първи път от дълги години Катедрата е спечелила обществена поръчка за предпроектни проучвания за тунела под Петрохан.
"Българските учени излизат от своята „зона на комфорт“ и започват работа в реална икономическа среда, основана на конкуренцията", заяви още проф. Михайлов..

Най-мащабният и престижен научно-професионален форум в областта на транспортната инфраструктура в България и Балканския полуосров се провежда ежегодно от 2007 г. насам. Организаторите ѝ са Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ към УАСГ, Институт по транспортно строителство и инфраструктура и Националният комитет на България към Световната пътна асоциация (PIARC) - Сдружение „Български форум по транспортна инфраструктура“.

Събитието се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.


ОЗК

От категорията

Проверката срещу шефа на НАП тече, но все още няма резултати

Проверката срещу шефа на НАП тече, но все още няма резултати-1624168764.jpg

Премиерът Стефан Янев определи като нормално политическо говорене плановете на ...

20 юни 2021 | 08:58

Тихомир Безлов: Законът "Магнитски" може да изтрие до 50% от приходите на някои клубове

-1616048946.png

По повод на ситуацията във ФК "Левски" и обещанията на ...

19 юни 2021 | 19:25

Финансовото министерство предлага закон за покритите облигации

-1422538798.jpg

БНБ ще бъде институцията, която ще надзирава пазара на покрити облигации, става ...

19 юни 2021 | 17:31

Отново скок на цените на тока и парното - до 14%

-1621058347.jpg

По-високите цени на енергоносителите може да оскъпят хранителните стоки и ...

19 юни 2021 | 08:48