Проф. Николай Овчаров: Спрете да се гаврите с българската история!

"Заплахата" на Максим Генчев да прави филм за царете Иван Александър и Иван Шишман ме хвърля в ужас

Проф. Николай Овчаров: Спрете да се гаврите с българската история!

30856 | 15 ян. 2023 | 10:13

За съжаление и двамата бяха „омаскарени“ и то през ХХ в. От субективни съвременни историци и от писатели и драматурзи, мечтаещи за няколко минути слава на гърба на отдалите живота си за България царе


Проф. Николай Овчаров

 

В България всички разбират от футбол, жени и история. Тази древна китайска поговорка отново е в сила у нас тези дни. Поводът да се говори за това вече е известен на всички. Режисьорът Максим Генчев отново изгря мощно на небосклона. И отново предизвика скандал. Този път с името и делото на Христо Ботев. Няма да припомням на читателите какво се изписа по адрес на този режисьор. Главно псувни и подигравки, а някой даже го нарече „най-презирания човек на територията“ (сиреч България).

 

Но това, което ме накара и мен да се хвана най-сетне за перото бе „заплахата“, че Генчев се кани да прави филм за царете Иван Александър и Иван Шишман. Което наистина ме хвърля в ужас, защото съм посветил половината си съзнателен живот да доказвам на света, че това са двама владетели, имащи много важен принос в българската история. При единия България достига нов „златен век“, българските книжовници разнасят Божието слово из целия славянски свят, а в страната са изградени стотици градове и красиви църкви. Другият пък се сражава до последна капка кръв с малката си войска срещу многохилядния османски поробител. И накрая слага главата си на дръвника за Отечеството пред портите на последния си град – Никопол.

За съжаление и двамата бяха „омаскарени“ и то през ХХ в. От субективни съвременни историци и от писатели и драматурзи, мечтаещи за няколко минути слава на гърба на отдалите живота си за България царе. Нищо, че първият е възхваляван нееднократно в своя век от свои и чужди, а за Иван Шишман народът създава най-големият епос от песни, славещи неговата съпротива срещу иноверците. Малкото запазени надписи и летописни бележки от XIV в. показват как неговите последни военачалници се заклеват, че няма да предадат вярата му и ще се бият до последна капка кръв. А през XIX в. името на Иван Шишман става истинско знаме в борбата срещу турците, което априлските въстаници шепнат с упование.

 

Нашето съзнание обаче е формирано не от неговия героизъм и непреклонност пред враговете, а от лигавите му монолози в драмата на Камен Зидаров, където той се оплаква и хленчи като малко дете, проклинайки за всичко баща си. И това още не е премахнато от повечето учебници, където Иван Шишман е описван като слаб, бездарен и безхарактерен монарх.

 

Ето от това ме е страх, слушайки за новото начинание на Максим Генчев. Направих си труда да попрочета в Интернет какво пише за този автор, когото нямам честта да познавам лично. В общи линии там се твърди, че известността му идва преди десетина години от суперуспешната реклама на кренвирши в ретростил „Оо, Пепи”, в която той играе саламджията, произнесъл тази незабравима реплика. Имал е и участие в доста гледан видеоклип към песента на дует Каризма – „Ще избягам ли от теб“. Иначе се е подвизавал основно като актьор, докато изведнъж не се превръща в режисьор на исторически ленти.

Аз нямам нищо против превъплъщението на един актьор в режисьор на исторически филми. Достатъчно е да си спомним Мел Гибсън, който изигра главната роля в историческата драма „Галиполи“, а после режисира великите „Смело сърце“ и „Апокалипто“ (в първия случай и участва в главната роля). Противно на много мнения, за мен вторият филм се нарежда сред най-добрите исторически ленти, създадени за всички времена.

 

Но може ли това да се случи в българските условия. Самият аз съм изкушен от правенето на документални исторически филми. В продължение на 7 години съм правил седмично авторско предаване за история и археология „Изгубения Граал” по една от националните телевизии. По същество това бяха стотици 28-минутни филми за българското историческо наследство. Участвал съм в други десетки филми на световни телевизии, сред които продукции на „National Geographic“, „Travel channel”, „Discovery Channel” и много други. Дори сега пиша тези редове буквално от „снимачната площадка“ на Перперикон, където вчера заснехме епизод за базираната в Токио японска телевизия TBS с близо 20 милионна аудитория от зрители. А моята мечта е България наистина да направи исторически филм, който да бъде гледан по целия свят.

 

Нашата страна е произвеждала не лоши исторически филми. Дори доста наивният „Калоян“ от 1963 г. в някаква степен отговаряше на своето време, представено от суперпродукцията „Спартак“ с Кърк Дъглас (1960). А през 70-80-те години на миналия век се създадоха доста добри филми в стила именно на американските суперпродукции от същата епоха като „Сватбите на Йоан Асен“, „Време разделно“ и особено – „Аспарух“.

 

За последния имам и личен поглед, защото главен консултант на режисьора Людмил Стайков бе баща ми, проф. Димитър Овчаров. Двамата буквално „горяха“ при създаването на лентата. Помня как една нощ в два след полунощ Стайков се обади по телефона да пита как са се целували българите през средновековието. Тогава се заснемаше любовната сцена с участието на Стойко Пеев и Ваня Цветкова. Баща ми трябваше да прерови цялата научна литература, за да открие някакво свидетелство за интимните отношения в онези далечни времена.

 

Разбира се, сега са други времена. България няма как днес да отдели такива средства, както тогавашната тоталитарна държава. Така например в „масовките“ при заснемането на „Аспарух“ участваше цяла дивизия запасняци, мобилизирани специално за това. Но и в света времето на историческите суперпродукции като че ли е отминало (изключение правят азиатските държави като Китай, Южна Корея и др.) Сега се правят други филми, в които художественото кино успешно се съчетава с документалистиката. Актьорската игра в тях се редува с коментарите на учени, които са специалисти по съответната тема. И тези опити стават все по-смели. Наскоро гледах една продукция на Netflix за Римската империя, в която актьорите вече не играят безмълвно на фона на историческия разказ, а имат доста дълги диалози, появяват се сериозно разработени батални постановки, заснети са дори сексуални сцени!

 

А какво предлага Максим Генчев в своя „Ботев“. Ще си послужа с безпощадната оценка на Георги Лозанов, който е безспорен капацитет по филмовите въпроси. „Образът на Ботев е пресъздаден по пропагандната кройка от близкото минало, като е слепен от готови представи, познати още от началното образование. Превърнат е в екранен манекен на визуалните и риторическите схеми за героя, наложени през соца, по които заедно с Левски, Ботев или Бенковски се пресъздаваха и революционери с каскети, партизани и политкомисари.“

 

Ето това трябва да се избегне при правенето на исторически филми у нас. За мен няма съмнение, че бъдещето е именно на смесицата от документално и художествено кино, в което учените-специалисти играят не по-малка роля, отколкото актьорите. А не както при „Ботев“. Нима някой разбра, че Максим Генчев се е консултирал с видния историк проф. Пламен Павлов (освен набързо пробягалия през екрана ред с името му). Друг е въпросът какво точно е взел предвид от неговите съвети при заснемането на филма. И не съм сигурен дали моят приятел Пламен се гордее особено с това участие.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!


От категорията

Художникът Вили Николов събира красота, лирика и поезия в едно

Художникът Вили Николов-Hudozhnikat-Vili-Nikolov_1708593180.jpg

Изложбата „Естетика/Полифония“ ще бъде представена в галерия „Милениум“ ...

22 февр. 2024 | 11:11

Отличиха 19-годишна българка с наградата "Европейска изгряваща звезда" на "Берлинале"

Маргарита Стойкова СНИМКА: Facebook/Iliana Ivanova-European Commissioner-Margarita-Stoykova-SNIMKA--Facebook-Iliana-Ivanova-European-Commissioner_1708428909.jpg

Стойкова е на 19 години и е най-младият талант, избран тази година за Shooting ...

20 февр. 2024 | 13:34

Панко Анчев: Гранитски проследява еволюцията на националното чувство в литературата ни в нова книга

Панко Анчев: Гранитски проследява еволюцията на националното чувство в литературата ни в нова книга-Panko-Anchev--Granitski-prosledyava-evolyutsiyata-na-natsionalnoto-chuvstvo-v-literaturata-ni-v-nova-kniga_1708427367.jpg

Той формулира оригинално и сполучливо неговото проявление у отделните автори, ...

20 февр. 2024 | 13:09

Ето го новото ято таланти номинирани за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“
(Галерия)

Ето го новото ято таланти номинирани за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“     -Eto-go-novoto-yato-talanti-nominirani-za-Nagradata-za-polet-v-izkustvoto--Stoyan-Kambarev--_1708460441.jpg

20 февр. 2024 | 22:20

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53