Изходът от напрежението е оставка и предсрочни избори

Проф. Николай Радулов: Само правителството има интерес да се окървави протеста!

85417 | 14 юли 2020 | 09:28

Имам студенти и ако трябва, ще изляза да ги защитавам. Не могат вече да уплашат хората. Хората са претръпнали. Дали ще гладуваш и ще гледаш луксозния живот на обирджиите или ще влезеш в конфликт вече не е толкова важно.


 Д-р Николай Радулов е преподавател в Нов български университет, Департамент „Национална и международна сигурност“. Бил е главен секретар на МВР.

 

- Проф. Радулов, МВР успя да фокусира вниманието върху себе си в много негативен план. Кадри в youtube и социалните мрежи показват ужасяващо полицейско насилие, двама младежи са лекувани в „Пирогов“, младите българи са възмутени. Надвишиха ли правата си органите, които пазят властта?

- В същия ден бях на протеста. Полицаите се държаха изключително възпитано и любезно. От разговори, които даже подочух с едно ухо, си мисля, че полицаите споделяха причините, поради които гражданите са излезли на улицата. Съчувстваха им. Ако не бяха на работа, сигурно и те щяха да излязат да протестират. Само преди няколко дни самите те наистина протестираха.

Но в късните часове и в някои направления съвсем умишлено от ръководството на МВР са поставени хора, за които те знаят, че имат наклонност към прояви на грубост. В някои от случаите, които видяхме на видеозаписи, не става дума за полицейско насилие. Става дума за съвсем целенасочено изтезание. Вижда се как хвърлиха едно момче, ритаха хора, които очевидно бяха в безсъзнание, тъй като бяха като парцалени кукли.

Мисля, че на някои места тези хора са поставени умишлено. Когато в късните часове от протестиращите им посочваха вероятни провокатори, полицията се ядосваше и се нахвърляше върху тези, които съобщават за провокатори.

Това е в унисон с думите на главния секретар на МВР, че те знаят кои са провокаторите и знаят кой им е платил.
Очевидно това знание ги кара да постъпват по този начин.

С очите си видях, че това е мирен протест, с десетки млади хора с малки дечица, бременни момичета. И някои се опитва да го превърне в кърваво сборище. И този някой не е сред протестиращите сто процента. Вместо да арестуват провокаторите на мирния протест, те се държаха агресивно спрямо тези, които им ги посочваха.

Това бяха грубияни. През последните години се назначават служители по много ниски критерии. Имам много приятели в службите на МВР и в профсъюзите. Те също са безкрайно вбесени от ниските критерии и от факта, че всякакви хора – често пъти твърде неподходящи - биват назначавани в МВР. Не може да бъде критерий колко си висок или колко си як. Трябват и морални качества.

Профсъюзът в свое собствено изследване казва, че в последните години коефициентът на интелигентност, който се изисква за постъпване в МВР, е спаднал с около 30-40%. Дали това е случайно или нарочно, но нещата са свързани. Колкото по-неграмотни и груби хора се назначават, толкова повече те компрометират МВР и толкова по-голям отлив има сред служителите в сектора на вътрешната сигурност.

През 2013 година също имаше една история с прилагането на прекомерно насилие и с опит да се прикрие полицай, удрял хора без причина. Няколко полицаи, които тогава бяха на мястото на инцидента, напуснаха МВР отвратени от видяното и от това, че тогавашните им ръководители са се опитали да прикрият биячите, които изобщо не бива да бъдат полицаи.

Интересно е и нещо друго: че ръководителите на МВР в момента са същите, които предизвикаха инцидента с „белия автобус“ (б. а. - това е нощта на 23 юли 2013-а, когато се стигна до сблъсък между полиция и протестиращи при опита да бъдат изведени депутати от сградата на парламента).
Тоест, това са хора, които или от неграмотност предизвикавт конфликти, когато има много хора, или го правят по нечия поръчка.

- Репликата на премиера, че някой искал да подпали Партийния дом, ме върна към 90-те, когато сградата наистина горя. И когато провокатори на тогавашната власт действаха на терен, за което има свидетелства, разкази, снимки. Тоест, пускането на провокатори е практика, която се прилага. В случая сега кой може да пуска тези, които умишлено предизвикват размирици и конфликти?

- Отговорът е много прост – който има интерес. Интерес да се окървави протеста и да го компрометира има само правителството и никой друг.
Как си представяте, че бременно момиче или баща, който носи детето си на ръце, искат да има провокатори и полицията да скочи и да пребие митингуващите, които мирно упражняват правата си.
Какъв интерес имат и полицаите, които са семейни, а семействата им може и да участват в протести?

Това са мутри, които са свързани или са в управлението. Те познават само един начин да оказват въздействие – с бандитски постъпки, замервания, запалвания, с различни типове провокация.

Аз не се съмнявам, че полицията ще бъде замервана с камъни. Но когато полицията вижда яки момчета, които очевидно не са от протестиращите или има информация за тях, действа, за да ги неутрализира.
Ако наистина има информация, разбира се. Има вариант, при който полицията няма никаква информация и ни лъготи. Или пък е толкова некадърна, че дори имайки информацията, не желае да се справи с тези групи.
Възможен е и трети вариант – те са съучастници на този, който поръчва провокациите.

- Цял месец ли трябва за една вътрешна проверка в МВР?

- Всички сме наясно, че въпросът е да се протака, за да се види накъде ще се обърне палачинката.
Ръководителите в МВР си мислят така: ако правителството остане на власт и не се смени министърът, случаите ще заглъхнат, хората ще забравят. Ако не, ще се вземат бързи мерки и някой ще бъде уволнен, независимо дали наистина е виновен за тези изтезания.

- Но много трудно ще се забравят случаите, проф. Радулов - върви петиция, младите са гневни, споделят кадрите, които изобличават биячите.

- Пред видеокамери на околните сградите и от частни записи се видя как със страхотна скорост едно дрогирано момче уби вашия колега Милен Цветков. И докъде са стигнали нещата?!

- Появи се хипотеза, че и шпицкоманди на обвиняемия Васил Божков действат на площада.

- Възможно е тези, които Божков е пращал да носят пари на този или онзи, да са се задействали. Вероятно този, който е получавал пари от тях, ги е задействал.

- Редно ли беше управляващите да организират контрамитинг в непосредствена близост до протеста, който иска оставката на кабинета? Може ли това да се тълкува като провокация?

- Управляващите отдавна са загубили всякаква логическа мисъл. Те толкова са се охранили и толкова са започнали да презират обикновения човек, че дори не са се замисляли, че създават възможност за конфликтни линии.
Видяхте как всичко стана организирано, с рейсовете, по часове. Това не е никакъв контрапротест, а много глупаво мероприятие. Не знам как организаторите могат да си помислят, че някой ще повярва в контрапротест.

- Някои хора се уплашиха, че може да си стигне до напрежение и сблъсъци. Но видяхме, че младите не се стреснаха от демонстрацията. Финтираха, грубо казано, полицията и блокираха автобусите на управляващата партия.

- И на нас, на хората от моята възраст, вече не ни е толкова мил животът, че да се страхуваме. Ако се наложи, ще излезем напред!  Нека нас ни бият!
Имам студенти и ако трябва, ще изляза да ги защитавам. Не могат вече да уплашат хората. Хората са претръпнали. Дали ще гладуваш и ще гледаш луксозния живот на обирджиите или ще влезеш в конфликт вече не е толкова важно.

- В последните дни се правят много аналогии между различните протести, които се изливаха по площадите и улиците на България. Да припомня обаче, че в началото на промените едни от лозунгите на гражданското недоволство бе за правова държава и за деполитизация на МВР. Връщаме се към началото на 90-те години?

- В продължение на десет години вървеше процес на деполитизация. После започна честа смяна на държавното управление и всеки, който се качеше на власт, започваше смени на свой ред. Особено характерно бе това за МВР. От 10 години се сменят всички ръководни кадри от най-горния до най-долния ешелон. На практика имаме пълна реполитизация на МВР. Но тя не е партийна по простата причина, че управляващите не са истинска партия. Интересът ги е сплотил и ги държи здраво и сега.

- Появи се неофициална информация, че някои от полицаите си слагат ръка на сърцето, като по този начин изразяват съпричастност към протестиращите. Смятате ли, че им симпатизират, че може да има развитие и изненади в тази посока?

- Мога да предположа, че симпатии има. Полицаите, които аз видях, се държаха дружелюбно, бяха спокойни, разговаряха с протестиращите.

- Напрежението видимо се покачва. Каква е вашата прогноза за развитието на ситуацията? Какъв е изходът?

- Изходът е ясен – оставка и нови избори. В последните дни започвам да се замислям дали не трябва и нова конституция. Сегашната очевидно не успява да гарантира гражданските права и свободи, дава извънредни правомощия на главния прокурор. Депутатите от последното Велико народно събрание са смятали, че главният прокурор ще е достойна личност. А ако се случи да не е?

- Демократична България поискаха оставката на вътрешния министър и на парламента. Вашият коментар?

- Всички искат оставката на цялото правителство, те искат на министъра на вътрешния министър. Нещо са се объркали. Става въпрос за цяло правителство от хора, подобни на вътрешния министър.


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: На 23 май Европа е била на ръба за задействане на ядрената защита на Русия

-1472586819.jpg

Омаловажаване на новината, че на 23 май е била ударена руска радарна система в ...

29 май 2024 | 17:38

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Business Insider:Русия произвежда снаряди 3 пъти по бързо от съюзниците на Киев – и 4 пъти по-евтино

-Snaryadi_1717000085.jpg

Конфликтът в Украйна разкри сериозни проблеми във военно-промишления комплекс ...

29 май 2024 | 19:27

The Telegraph: Зоват "разочарования" Зеленски да не моли за "невъзможното" членство на Киев в НАТО

-Zelenski_1716995884.jpg

Въпросът за членството на Украйна доминираше миналогодишната среща на върха на ...

29 май 2024 | 18:17

Най-важното

Стратегията на щатските имиджмейкъри била изградена на базата на омаскаряване на противника

Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ

Американска PR компания, наета от ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски-Amerikanska-PR-kompaniya--naeta-ot-PP-DB-za-predizbornata-im-kampaniya--e-avtor-na-skandalnite-bilbordove-s-lika-na-Nikolay-Denkov--Boyko-Borisov-i-Delyan-Peevski_1717013355.jpg

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи ...

29 май 2024 | 22:44

Те издигнати от 20 партии и коалиции

79 от Държавна сигурност в листите за вота "2 в 1", сред тях е и певецът Етиен Леви

Етиен Леви е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“-Etien-Levi-e-razsekreten-kato-agent-pod-psevdonima--Panayotov-_1717010464.jpg

Музикантът е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“. Вербуван е през ...

29 май 2024 | 20:06

Траурната процесия се води от правнукът на Фердинанд княз Кирил Преславски

Плевнелиев, Желязков и Симеон II посрещнаха тленните останки на Фердинанд във „Врана“
(Видео)

Плевнелиев, Желязков и Симеон II посрещнаха тленните останки на Фердинанд във „Врана“-Plevneliev--Zhelyazkov-i-Simeon-II-posreshtnaha-tlennite-ostanki-na-Ferdinand-vav--Vrana-_1716993144.jpg

Ковчегът бе транспортиран с военен самолет до летище София. Оттам отпътува към ...

29 май 2024 | 14:55

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са, сподели Сакскобургготски

Симеон II след като посрещна тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията!

Симеон II, след като прие тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията-Simeon-II-sled-kato-prie-tlennite-ostanki-na-dyado-si--Dano-e-simvol-za-edinenie-na-natsiyata_1716990200.jpg

Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето. ...

29 май 2024 | 16:31

Служителите алармираха за колямо количество натрупана готова продукция

След предупреждението на Пеевски: Министър Николов поиска оставки в "Ел Би Булгарикум"

Министър Николов иска оставки в "Ел Би Булгарикум"-Ministar-Nikolov-iska-ostavki-v--El-Bi-Bulgarikum-_1716987905.jpg

Икономическият министър разпореди на Държавната консолидационна компания, ...

29 май 2024 | 13:04

Главчев: Днес е важен момент за българската енергетика, откъсваме се от почти пълната зависимост от Русия

Тържествено в присъствието на премиера и US посланика АЕЦ зареди първите 43 касети на „Уестингхаус“

Премиерът Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен бяха на тържествената церемония по смяната на горивото-Premierat-Dimitar-Glavchev--ministarat-na-energetikata-Vladimir-Malinov--poslanikat-na-SASht-v-Balgariya-Kenet-Merten-byaha-na-tarzhestvenata-tseremoniya-po-smyanata-na-gorivoto_1716978174.jpg

Винаги е добре човек да има избор. Диверсификацията ни осигурява точно това – ...

29 май 2024 | 13:21

Точно 10 дни преди изборите 2 в 1 на 9 юни България осъмна с поредната статия от жанра „платена публикация“

ПП си поръча статия в "Политико" срещу Борисов и Пеевски. Приятелка на Кирил Петков я написа

Антоанета Руси в дружеска прегръдка с Кирил Петков-Antoaneta-Rusi-v-druzheska-pregradka-s-Kiril-Petkov_1716990256.jpg

Материалът, озаглавен „Мафиотската държава тласка България към ръба“, е типичен ...

29 май 2024 | 16:43

Вместо „да отделим зърното от плявата“ предпочитаме да рушим паметници

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв без равни“, казва той

Георги Тодоров, богослов: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква
(Видео)

Георги Тодоров: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква-Georgi-Todorov--Imame-pokushenie-sreshtu-suvereniteta-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1716978405.png

Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и ...

29 май 2024 | 13:22