За Турция сме развален телефон, чрез който могат да се отправят заплахи към Европа

Проф. Николай Радулов: Не очаквах, че между МВР и НСО може да има неколегиално, злорадо отношение

32209 | 8 март 2020 | 19:20

При правителството на Иван Костов наистина имаше разпореждане да не се пречи на приватизацията и да не се бъркаме в неща, които не разбираме. Премиерът най-вероятно смяташе, че ще объркаме неговите идеи за приватизация


Проф. д-р Николай Радулов е преподавател в Нов български университет, Департамент „Национална и международна сигурност“. Бил е главен секретар на МВР през 1997-1998 г.  


- Проф. Радулов, между НСО и МВР прехвърчаха искри заради кризата с протестиращите медицински сестри. От службата за охрана заявиха, че са помолили за помощ, но никой не се е отзовал. От МВР отвърнаха, че сградата на парламента е в прерогативите на НСО. Кой е прав в този спор?

- От чисто правна гледна точка МВР наистина не може да действа в сграда, охранявана от НСО. Но няма пречка да направи това, за което от службата помолиха – да им изпрати компетентни психолози.
Трябва да се отнесем с разбиране към функциите на НСО. Ситуации, каквито възникнаха в кризата с медицинските сестри, не са им присъщи. Техните психолози са обучени как да действат при охраната на ВИП-лица, което е различно от случилото се в сградата на парламента. Не е признак за лоша подготовка това, че НСО няма такива специалисти.

 

При опити за самоубийство или когато хората се качат на високи сгради с риск за живота си, с тях обикновено работи човек от Института по психология на МВР. Логично беше НСО да се обърне към МВР. Няма друга институция, която разполага с подготвени специалисти.

 

Аз съм много разочарован. Често съм говорил за лошо управление, но никога не ми е хрумнало, че освен лошо управление може да има форма на неколегиалност, на злорадо отношение – оправяйте се сами, вие нали сте подчинени на президента. Никой не го е казал по този начин, но така ми прозвуча.

- Ако някой подцени ситуацията, на която станахме свидетели на 6 март сутринта, то кой?

- Ситуацията поначало е излязла от контрол. От две години сме свидетели как медицинските работници се опитват да постигнат достойно заплащане и достойни условия на работа. Хората рискуват много, когато трябва да бъдат обслужени от преуморени лекари и сестри. За да оцелеят, те работят на няколко смени. Забележете – за да оцелеят, за да нахранят и изучат децата си, а не за да забогатеят, не за да си направят тераса от 300 квадрата или асансьор.

Котлето отдавна кипеше и налягането стигна до необходимата за експлозия температура. Тези хора са много отчаяни. Наблюдавал съм сходни проблеми при учителите, при полицаите, ако щете. Но толкова безсърдечно лъгани хора като медицинските работници няма в България.
Досега не ни беше удобно да говорим за това, че тези, които държат управленските инструменти, лъжат. Колко години им обещават?!
Имат и нахалството да се отнасят с презрение към тях. Управляващите демонстрират цинизъм. Единственото, което измислиха сега, е да казват, че било политически обвързана акция. Следващото, което очаквам от тези хора – накъдрени, нагласени, фризирани, облечени в скъпи дрехи, е да обвинят за тази криза Путин. И всеки, който протестира, да бъде арестуван за шпионаж...

 

Странна аналогия ми се върти в главата, но това се пет сестри, които на българска територия започват да изпитват неща, които български медицински сестри изпитваха в Либия при една безумна криза, също така обвързана с лъжи.

- Бойка Анастасова – медицинската сестра, която избяга на перваза на прозореца, обясни, че това е било мястото откъдето да бъде виждана. Публичността и медиите ли са гарант за протестиращите?

- Това е единственото, което им е останало. Забележете – изразява се възмущение, че те протестирали само когато ги виждат медиите. А какво да направят? Да слязат в дълбоко мазе със заглушители и оттам да протестират?! Естествено, че ще протестират, когато хората могат да ги чуят. Те искат да живеят нормално и достойно. При това не искат незаслужени пари. Работят, не са мошеници, не са престъпници.

 

Като изключим казионните организации, обикновените хора застават зад тях. Вярно, формата на протест е извънредна. Вярно е, че има нарушение на законите. Но не е там работата. Тези хора са принудени да действат по този начин. Има голям проблем, който управляващите вероятно още не са усетили, но им препоръчам да се качат в градския транспорт и да разберат какво мислят хората за тях. Хората са безкрайно обезверени. Те не смятат, че има управник, който мисли за нещо друго освен за собственото си благополучие.

 

На медицинските работници само се обещава, а в същото време министрите имат нахалството да си вдигат заплатите. Безобразие!

- Министър Ананиев заяви, че поведението на сестрите било провокация срещу държавността. Съгласен ли сте с тезата му и що е държавност, за която всички напоследък говорят?

- Въпросът е кой прави тази провокация. Според мен – властта към всички нас. Държавността според господин Ананиев е да бъдат оставени на спокойствие, да си живеят в прекрасните апартаменти, да се возят на служебните коли със сини лампи, да си качват заплатите, децата им да учат в чужбина, да си изкарват там и метресите, да ги издържат, очевидно с крадени пари. Представяте ли си как се чувстват хората, които се борят за 200 лева повече, когато слушат за всички тези неща.
Властта иска да запуши устата на всички и да има мир и любов. Мир и любов между кой и кой?

- Властта реагира бързо при кризи. В този случай явно не успява да тушира напрежението. Защо?

- ГЕРБ вече доста време е на власт и обрасва с шаблони. Ако беше излязла тълпа от 150 души пред Народното събрание, на следващия ден други 150 души щяха да се явят на контрапротест.
Тук нямаше как на друг прозорец да се качи контрамедсестра. Ситуацията е нова и не успяха да измислят нищо друго, освен че било замисъл на Мая Манолова. Защо пък не и на Путин?! Още по-интересно би било.

- Преди драмата с медицинските сестри друга криза фокусира общественото вниманието – мигрантската. Вие бяхте един от първите експерти, с които преди 5 години обсъждахме всички аспекти и рискове при първата подобна вълна. Сега напрежение има отново, този път на турско-гръцката граница. Ще ескалира ли то?  

- То непрекъснато ескалира. Турция прати специални части и жандармерия, които направиха втори кордон зад мигрантите и ги натискат към гръцката граница. Има и жертви. Турция твърди, че гърците стрелят по мигрантите. Мисля, че е турска провокация.

 

Първо, трябва да кажем, че една държава има право да защитава границите си с всички разрешени от закона средства. Тоест, би могла да открие и огън.

 

Има достатъчно информация за турски медии, които предават на арабски, упътват мигрантите откъде да минат, публикуват карти, интервюта, обявяват се стоянките на автобусите, които ще ги карат към границата. Това е рекет, който си позволява турският президент. Отвратителното в цялата работа е, че ние сякаш сме горди, че това се случва на гърците, не на нас.

 

На нашата граница всички тези мигранти биха могли да се струпат всеки момент. Само че ние за Турция сме нещо като развален телефон, чрез който могат да се отправят заплахи към Европа. Ние също, с безкрайната услужливост на министър-председателя, сме дали повод Анкара да мисли така.

- Между 2015 година и сега обаче има съществени разлики. Европа и Меркел вече не казват „добре дошли“. Посланието е точно обратното – не идвайте! Какво се промени за тези години?

- Европа изтрезня. Безобразията, които успяха да свършат мигрантите, повечето нелегални, бяха толкова въпиющи, че европейските управници не чувстват подкрепа от своите граждани. Тези, които твърдяха, че мултикултурализмът важи и за тях, искаха да избягат от своите земи по различни причини. Вече не става дума за Сирия. Преселващите се искат да живеят в Германия, Франция, да ползват социалните системи, но да живеят така, както в техните държави. Ако видят леко облечена жена, да я нападнат и да я изнасилят.   

 

В тези хора няма идея какво е мултикултуралност. Няма идея, че като отидат в чужд дом, трябва да спазват неговите правила. Германия пое толкова много мигранти и се погрижи за тях, а като дойде лятото те се прибират по родните си места на почивка и се хвалят колко е хубаво в Германия.

 

Сред мигрантите, които сега са турско-гръцката граница и които могат да бъдат засилени към българската, почти няма сирийци. Това са хора от Африка, от Афганистан. Знаете как е в Афганистан - когато е лоша реколтата от мак, всички тръгват към Европа. Когато се обади братовчедът, че реколтата е добра, се връщат обратно.

 

Самата маса от мигранти е много по-различна от 2013-2014 г. Всичко е различно. Различно е и действието, което се предизвиква от Ердоган. Това не са хора, които сега са влезли в Турция. Те са там от три-четири години. В момента му се е сторило, че ЕС е в по-слаба позиция, включително заради Брекзит, и се опитва да окаже натиск.

- Няма натиск на нашата граница, но като експерт по национална сигурност смятате си, че имаме готовност да реагираме?

- Не дай Боже, тълпата да тръгне към нас! Границата не представлява фортификация, която да я спре. Струпваме жандармерия и армията има готовност, но съм сигурен, че никой в нашата държава няма да разпореди това, което е длъжен да направи за защита на националната граница. Тези хора не отговарят на никакви условия за бежанци и тъй като искат да нарушат държавната граница, което е престъпление, те трябва да бъдат готови за последствията. Лошото е, че нашите власти едва ли ще намерят тази смелост да защитят българската и европейската територия. Мисля, че в такива случаи не трябва да се прави компромис и да се използва всичко, разрешено от закона.

- Още една тема набра скорост, професор Радулов. За ревизията на прехода и по-специално – за приватизацията. През 1997-1998 година Вие бяхте секретар на МВР. Наистина ли имаше забрана от страна на премиера Костов да работите по приватизацията, както обяви и ген. Кирил Радев?

- Да, имаше разпореждане да не се пречи на приватизацията и да не се бъркаме в неща, които не разбираме. Приблизително така се изрази господин Костов.

 

- Защо не биваше да се бъркате?

 

- Мисля, че господин Костов робуваше на погрешната представа, че МВР е сбор на неособено интелигентни хора. Най-вероятно си е представял, че ще объркаме неговите идеи за приватизация. А структурите на вътрешното министерство можеха да работят върху незаконната приватизация, върху плановете предприятията да бъдат оставени само с дългове, върху прословутите ишлемета, при които се поемаха поръчки, а сметките за ток оставаха за сметка на държавата. За всичко това МВР имаше информация и капацитет да действа. Но органите за обществен ред и сигурност са инструмент в ръцете на управлението. То го управлява така, както счита, че трябва да се прави. МВР като военизирана организация просто се подчини.

- Проблем бе не само приватизацията, но и организираната престъпност, силовите групировки.

- Едно от първите неща, които направихме под ръководството на Богомил Бонев, бе да стресираме силовите групировки така, че да махнат лепенките от колите. Те бяха сигнал, че който няма лепенка, трябва да му се потроши колата. Почти узаконен рекет! Това напрежение беше смъкнато. Много коли се крадяха тогава и се изнасяха в чужбина и ние направихме необходимото. Създадохме система и фирма на МВР, която беше готова да направи електронен талон за автомобилите. Всяка кола, които излизаше от големия град, щеше веднага да се появява на екрана и да си личи издирвана ли е или не. Бяха изработени и уредите, когато получихме забрана отгоре да не се занимаваме. Не мога да кажа кой го е разпоредил и защо. Но че се разпореждаше от хора, които бяха над министъра, за мене е факт.

- Ще се съгласите ли с тезата, че генезисът на сегашната несправедливост бе именно през 90-те години?

- Мога да се съглася донякъде. Ако проследим развитието на тези, които оживяха от престъпните групировки, немалко от тях са в различни форми и нива на управлението в държавата сега.

 

Нямахме кой знае какви възможности за работа – нито финансови, нито технологични. Когато отидох в МВР, целият резерв на държавата беше 700 милиона лева. Служебен премиер бе Стефан Софиянски. Аз самият ходех в държавните предприятия да моля да ни подарят някой компютър. С удовлетворение мога да кажа, че успях да оборудвам с компютри НСС и НСБОП и успяхме да направим една сравнително работеща система. Създадохме системата с пръстовите отпечатъци, която, впрочем, днес стои така, както я оставихме. Не се разви до мобилни устройства и експресна онлайн проверка.  Направихме системата за ДНК-анализ, която след нас не помръдна. Унищожиха я и сега се прави анализ в частни фирми.

 

Но чувствам вина за това, че хора, които са по върховете на държавата, ни бяха известни, имаха разработки и като че ли не успяхме да направим това, което трябваше.

- Цели 30 години Васил Божков работеше необезпокояван, което едва ли се случва без политически чадър. Или?

- Да, името на господин Божков отскоро се появява в публичното пространство. За него иначе не се говореше. Ранният Борисов като главен секретар на МВР излезе веднъж по една телевизия и каза нещо за бизнеса на господин Божков, не помня даже какво точно. Три седмици обикаляше телевизиите, за да обяснява, че не е бил правилно разбран, че господин Божков е честен бизнесмен и така нататък.

 

Последният скандал с участието на Васил Божков знаете ли коя година е? 1989 или 1990 година, когато стана скандал между него и един от местните бабаити в Мелник в спор за хотела на “Балкантурист“. Имаше престрелка между тях и това е последният случай, в който името на господин Божков се споменава във връзка със сблъсък. Оттам нататък – нищо. Изводите може всеки да направи сам.
От категорията

9 май 1945 г., денят, в който оръдията в Европа замлъкнаха

-1462699905.jpg

Споровете кой е Денят на Победата - 8-и или 9 май, както и какво честваме на 9 ...

9 май 2021 | 00:01

Димитър Недков: Какъв ден и на коя Европа, без Деня на Победата...

-1469376997.jpg

А къде сме ние българите в цялата изнасилваща Историята, днешна оперетна ...

8 май 2021 | 21:49

К. Методиев след интервюто на Слави: Този човек е гост в политиката, в управлението ще е бедствие!

-1607246045.png

Човекът, който напълни до пръсване свирката с пара за едно интервю с Бойко ...

8 май 2021 | 17:52

Валентин Вацев: Избори заедно с Триморието! Подкрепата за Радев ще бъде преосмислена

-1597939100.jpg

ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през ...

5 май 2021 | 13:59