Проф. Овчаров за срещите с евродепутати в ЕП: Една голяма говорилня

Разглеждам това като едно начало и в никакъв случай не трябва да се спира, каза историкът

Проф. Овчаров за срещите с евродепутати в ЕП: Свършихме много работа

8584 | 8 юни 2022 | 12:37

Най-сетне, за първи път българската наука излезе навън в такъв форум, какъвто е ЕП, и показа българските аргументи, но в никакъв случай не смятам, че трябва да мислим, че с това се изчерпва нашата работа, напротив


Не съм се заблуждавал, че за един следобед ще можем да убедим Европейския парламент, за мен е по-важно да разберат българските управляващи за какво става дума.

 

Това каза пред БТА проф. Николай Овчаров, помолен да обобщи резултатите от посещението си в Страсбург заедно с други наши учени, които запознаха вчера евродепутатите с българските позиции за историята, езика и други актуални въпроси в контекста на амбициите на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

Проф. Овчаров окачестви Европарламента като "една голяма говорилня, хора с най-различни интереси, хора, които имат особени виждания, меко казано, за съвременното общество". Така че не съм се заблуждавал предварително, че ние, като се върнем, за един ден или един следобед ще можем да ги убедим в противното, добави той.

Същевременно обаче по негово мнение отзвукът е бил доста добър.

"В няколкото ни много бързи срещи, първо за Западните Балкани, имаше близо 15-20 депутати, заедно с българските депутати, които ни слушаха внимателно. Ние носехме над 200 книги на английски език, предназначени именно за това - става въпрос за книгите за езика в Северна Македония, за други нарушения, издателство на БАН, разграбиха се, може да се каже, тези книги.

 

След това говорихме и пред заседанието на групата на Европейските реформатори и консерватори, над 70 евродепутати бяха и чуха нашите аргументи, така че имаше какво да се говори", отбеляза проф. Овчаров, добавяйки, че темата е била дискутирана и с някои видни представители на ЕП, сред които председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер.

"Въобще за един следобед свършихме много работа, даже така се шегуваме, че ние свършихме повече работа, отколкото нашите дипломати за доста време", добави проф. Овчаров. Той подчерта, че работата не спира дотук и разглежда свършеното в Страсбург само като начало.

"Разглеждам това като едно начало и в никакъв случай не трябва да се спира. Най-сетне, за първи път българската наука излезе навън в такъв форум, какъвто е ЕП, и показа българските аргументи, но в никакъв случай не смятам, че трябва да мислим, че с това се изчерпва нашата работа, напротив - като че ли сега, особено с новите предложения на Макрон, за които тук научаваме, ние трябва да бъдем по-активни", каза той.

Проф. Овчаров съобщи, че в Дома на техниката в 13 ч. ще бъде дадена пресконференция, която ще представлява също и среща със симпатизанти, на която делегацията ще съобщи какво е свършила и всеки от говорителите ще каже какво мисли.

Запитан дали разговорите за историята трябва да бъдат отделени от политическия процес в преговорите с Република Северна Македония, както македонската страна нееднократно призова, той отговори, че това "по никакъв начин" не бива да става.

"Първо ние не сме говорили само за история", изтъкна проф. Овчаров. "Групата беше такава, че ние с проф. Пламен Павлов сме историци, но там беше проф. Ана Кочева, която говори изключително важни неща за езика, което е нещо съвременно", добави той и открои също така презентацията на доц. Спас Ташев от БАН, който по думите му е изнесъл фрапиращи данни за случаи на погазване на човешките права, "не преди сто години, не по времето на Гоце Делчев, а сега, именно през последните месеци".

 

Както проф. Овчаров поясни, става дума за "фалшификации по отношение на преброяването, за случаи, в които са преследвани хората в Северна Македония само за това, че са българи".

Той посочи, че се е породила идея, която би следвало да бъде доразвита от българските евродепутати по-нататък, а именно на базата на описание на тези случаи в няколко страници на английски език евродепутатите да предизвикат ЕС да изпрати комисия в Северна Македония, за да провери нарушаването на човешките права там.

Българска делегация от Националния кръг „За Македония“, в който участва и проф. Овчаров наред с още 20-ина изтъкнати български учени, интелектуалци и журналисти, посети Страсбург на 6-8 юни, за да представи меморандум, в който се посочва, че Република Северна Македония е изградила миналото си "чрез кражба и фалшифициране на историята".

 

Признаването на правата на българите в РСМ е част от пътя, който тя трябва да извърви, за да може да влезе в Европейския съюз (ЕС), заявиха преди няколко дни на пресконференция в БТА представителитe на Национален кръг "За Македония“ - проф. Николай Овчаров, доц. Спас Ташев, проф. Ана Кочева.


От категорията

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев-1660551121.png

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, ...

15 авг. 2022 | 08:11

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Валерия Велева: Лили Иванова винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее-1660577073.png

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и ...

15 авг. 2022 | 18:37

Година след хаоса в Афганистан никой не е поел отговорност за жертвите и загубите

Хаосът на летището в Кабул при изтеглянето на САЩ от Афганистан-1629144735.jpg

Тези уроци са особено важни сега - в момент, когато правителството на САЩ ...

15 авг. 2022 | 17:31