Другото означава да влезем в конституционна криза

Проф. Пламен Киров: Министрите, избрани за депутати, трябва да напуснат новия парламент

32398 | 2 апр. 2021 | 16:20

Ако избраните за депутати министри не се оттгелят от парламента и заедно с това са и министри, което е конституционна несъвместимост, то тогава всички актове, които те приемат като членове на правителството могат да бъдат обявени за нищожни.


- Проф. Киров, в понеделник ще осъмнем с правителство, в което повечето министри, които днес са водачи на листи на ГЕРБ, по всяка вероятност ще бъдат избрани за депутати, начело с министър-председателя. Как се съвместява това раздвоение с конституционните изисквания?
- Конституцията дава отговор на този въпрос- когато министри, в случая те са 15 човека от състава на правителството (само трима от министрите в момента не участват в изборите), биват избрани за депутати, както ще се случи сега, тъй като те са водачи на листи - тогава ще възникне конституционна несъвместимост.

 

- И какво следва?

- Конституцията е категорична - щом като народните представители встъпят в мандата, а това ще стане след свикването на Народното събрание в едномесечен срок от президента, и положат клетва, то тогава не се допуска те да осъществяват друга държавна служба. А безспорно да си министър-председател или министър е държавна служба. И ще се окаже, че тази несъвместимост по някакъв начин трябва да бъде прекратена, тъй като не е допустима от Конституцията.

- Как може да бъде разрешен този сериозен проблем?
- Самата Конституция дава отговор на въпроса в ал.1 на чл. 68, който казва, че народен представител, избран за министър – прекъсва, не прекратява, а прекъсва правомощието си за времето, в което е министър. В този случай той се замества по определен от закона ред. А редът е указан в Изборния кодекс - временно влиза следващият от листата от съответния избирателен район от същата политическа партия, от която е министърът. Това положение се запазва до момента, в който министрите престанат да бъдат такива и се върнат в парламента като народни представители.

Конституцията изисква Министерският съвет да подава оставка пред новоизбраното Народно събрание, което ще стане на първото заседание на 45-ото НС. Конституцията обаче изрично казва, че министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си до гласуването на следващия кабинет, тъй като държавата не може да остане без изпълнителна власт. Именно поради това в настоящата ситуация възниква конституционната несъвместимост.

- Колко време ще трае тази ситуация?
- Не се знае. Процедурата за формиране на новото правителство, с трите последователни опита, които предвижда Конституцията – възлагане на проучвателни мандати от страна на президента, всеки от който е по 7 дни - е минимум около месец, но тя може да се разтегне във времето, което вече сме го наблюдавали в годините назад. Може да се окаже, че Министерският съвет в оставка ще си изпълнява дълго време функциите - може да е два-три-четири месеца.

 

- А ако избраните за депутати министри не се оттеглят от парламента , какво се случва?

- Ако избраните за депутати министри  не се оттгелят от парламента и останат в качеството си на народни представители и заедно с това са и министри, което е конституционна несъвместимост, то тогава всички актове, които те приемат като членове на правителството могат да бъдат обявени в последствие за нищожни.

- Да го обясним простичко - в първият ден на новото Народно събрание, когато се полага клетва, избраните министри за депутати ще отидат на работа в парламента или в министерствата?
- Ще отидат на работа в Народното събрание, за да встъпят в мандат като народни представители, след кооето ще отидат в министерствата, за да си продължат функциите си. Същото се отнася и за министър-председателят. Но веднага трябва да прекъснат функциите си на народни представители. А на тяхно място да влязат в парламента следващите от листите, които също да да положат клетва. Председателят на НС, който ще бъде избран още на първото заседание на 45-тия парламент, ще отправи искане до ЦИК с мотива - поради несъвместимост да обяви за депутати следващите в списъка до момента, до който новото правителство бъде формирано.

- И тогава избраните министри, ако не са в новото правителство, се връщат в парламента.
- Да. Могат да не се върнат, а могат и да не се върнат. Ако бъдат отново избрани за министри, няма да се върнат в Народното събрание и тогава тези, които са влезли на тяхно място, ще продължат да бъдат народни представители. Това е механизмът на чл. 68, ал. 2 от Конституцията и нормата на Изборния кодекс.
Това е единственият изход по Конституция. Другото означава ние да влезем в конституционна криза.

- Подобен казус същестувал ли е през последните 30 години?
- Да, но точно такъв проблем, когато 15 човека от действащия Министерски съвет ще бъдат народни представители в следващото Народно събрание не сме имали. Ако си спомняте Сергей Станишев като министър-председател влезе в следващия парламент през 2009 г. И докато беше министър-председател стана и председател на ПГ на БСП в Народното събрание, което е нетърпимо конституционно състояние на несъвместимост. Народен представител, избран за министър, прекъсва веднага изпълнението на пълномощията си за времето през което е министър. Това е категоричен конституционен текст.

- А защо Станишев не е бил санкциониран, а е продължил да изпълнява и двете държавни функции?
- Защото никой не е предприел искане до Конститтуционния съд за констатиране на тази несъвместимост. Но като гледам сега какво ще стане, от гледна точка на разпределение на политическите сили в 45-ото Народно събрание, този път никой няма да мине метър. Най-вероятно Конституционният съд ще бъде сезиран с искане за прогласяване на несъвместимост и прекратяване на мандати. Да не си мислят, че днес това ще остане незабелязано и както се казва в играта на карти – да минат метър. Няма да мине!

- Дали в ГЕРБ са се сетили за това?
- Сетили са се, и се чудят как да си останат и министри, и да са народни представители. Но не става! Ще направят голяма беля, ако дори си помислят да минат метър. Човешко е да кажеш: "Аз съм народен представител, осигурил съм си политическото бъдеще, ама да има как да продължа да си бъда и министър". Е, няма как да бъдеш и двете – не може! Конституцията е категорична по този въпрос и ако тръгнат да си затварят очите, ще възникне конституционна криза.

- Но като знаем досега какви "велики" юристи имаха в предишния парламент, които даже написаха конституция на коляно за една седмица, може някой да им даде съвет  да си затворят очите пред Основния закон.
- Всеки юрист, ако си прелисти лекциите по конституционно право, втори курс, ще разбере какъв е изходът от ситуацията. В крайна сметка в ГЕРБ могат да попитат и доктора по конституционно право - Дани Каназирева, я е специалист по конституционната материя, така че би трябвало да ги посъветва добре.


От категорията

Виденов създава нова лява партия,ще участва в изборите,готов е с оръжие в ръка да защитава България

Жан Виденов се връща в политиката - създава нова лява партия, ще участва на изборите-1620641566.jpg

БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно ...

10 май 2021 | 13:11

Калоян Методиев: Слави Трифонов прекрасно знае, че няма капацитет за министър-председател

Калоян Методиев: Слави Трифонов прекрасно знае, че няма капацитет за министър-председател-1620647134.jpg

Сложно е реденето на служебен кабинет в момента, защото това са хора, които ги ...

10 май 2021 | 14:23

Георги Лозанов, Дойче веле: Сбогом, парламент! С това ще те запомня

-1446110795.jpg

След всяко управление през прехода възникват две устойчиви обществени очаквания ...

11 май 2021 | 08:49

От партия-чудо до „токсична“ формация - ГЕРБ се готви за трудни времена

-1593267964.jpg

Формацията се превърна в тежка конструкция, която въпреки периодичните ...

10 май 2021 | 18:10