Кабинетът отбеляза абсолютен рекорд - 70 % от българите не му вярват, посочи депутатът от БСП

Проф. Румен Гечев: Оценката на правителството се дава от народа, а не от някаква агенция „Фич“

9370 | 20 февр. 2021 | 16:22

Оценителите всъщнст казват, че ние можем да си плащаме външния дълг, нищо, че сме на последно място и сме най-изостаналата страна членка на ЕС, подчертава той


Оценката на правителството се дава от народа на съответната страна, а не от някаква агенция „Фич“.

Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев във връзка с оценката на американската кредитна агенция „Фич“ за перспективата за дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от стабилна на положителна.

„Вчера заедно с агенция „Фич“ публикуваха в националните медии изследвания на независими социологически агенции, които посочват, че почти 70 % от българите имат пълно недоверие към правителството. Това е абсолютен рекорд. Някаква агенция Фич е казала, че ние можем да си плащаме външния дълг, нищо, че сме на последно място и сме най-изостаналата страна членка на ЕС. От друга страна българският народ с квалифицирано мнозинство казва, че няма доверие на това правителство. Мисля, че оценката на народа е по-важна, отколкото тази на „Фич“ за един отделен показател“, коментира проф. Румен Гечев.

Той обясни, че оценката на „Фич“ не означава нищо особено.
„По принцип това са оценки, които касаят само способността на дадена държава да обслужва своя държавен дълг. Още през 2013 г. имахме дял на държавния дълг едва 13 % от брутния вътрешен продукт (БВП). Сега вече към 2020 г. сме към почти 30 % от БВП. Това е два пъти по-малко от изискванията и критериите на Европейската комисия и значително под дела на държавния дълг в БВП на развити пазарни икономики, което по никакъв начин не показва, че България е по-добре от развитите пазарни икономики“, каза още проф. Гечев.

Депутатът от БСП разясни, че тази оценка на „Фич“ показва, че дългът на страната ни е все още е под ограничителните нива на Европейската комисия.
Той обърна внимание, че тази оценка не касае икономическа политика на дадено правителство. „Тя не касае жизнен стандарт. Тя не касае конкурентоспособност, а само способността да се обслужва дългът. На този етап все още можем да обслужваме спокойно външния си дълг“, посочи още народният представител от „БСП за България“.

Проф. Румен Гечев предупреди, че трябва много да се внимава с тези оценки.
„Същите тези фирми даваха много хубави оценки за американската икономика 2007-2008 г., както и за техните банки и финансови посредници. Някои от тези фирми и филиали тук в България даваха много хубави оценки за Корпоративна търговска банка (КТБ) няколко месеца преди да тя да бъде поставена под запрещение от националната банка или съсипана, така да се каже. Не могат да се правят генерални изводи от такава оценка, касаеща само един показател“, подчерта той.

Според него тази оценка не е свързана по никакъв начин с кризата след коронавируса. „Горе-долу сме в средата на Европейския съюз по спад на БВП. Тук има една малка уловка. За голямо съжаление сме толкова зле, на такова безапелационно последно място в Европейския съюз по всички ключови показатели за стандарт, равнище на заплати, на пенсии, най-важното за конкурентоспособност на икономиката. Застинали сме на последното място и стабилно го защитаваме“, добави проф. Румен Гечев.

 


От категорията

Петков: Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет

Министър-председателят Кирил Петков ще говори в парламента за двустранните ни отношения с РС Македония-1642766053.png

Подготвяме съвместно честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев, ...

28 ян. 2022 | 08:09

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста Кадър: БНТ-1643354260.jpg

След споровете за върховенството на закона у нас, премиерът и главният прокурор ...

28 ян. 2022 | 09:15

Георги Георгиев, СОС: От 1 март се забранява използването на фойерверки в София без разрешение

Георги Георгиев, СОС: От 1 март се забранява използването на фойерверки в София без разрешение
Снимка Кадър Нова нюз-1643367132.png

Спадът в приходите води до дупка от 180 млн. лева в бюджета на Столична община, ...

28 ян. 2022 | 12:49

Три от петте региона у нас са в етап 3 по заетост на интензивните легла в болниците

Три от петте региона у нас са в етап 3 по заетост на интензивните легла в болниците-1643366001.png

Общата заболеваемост за страната се повишава до 1684 на 100 000 спрямо 1643 ...

28 ян. 2022 | 12:31