Проф. Стефанов: Без компромис между Русия и Украйна, човечеството е на секунди от Съдния ден

Конфликтът може да стигне до тотална война, до тотално използване на ядрено оръжие

Проф. Стефанов: Без компромис между Русия и Украйна, човечеството е на секунди от Съдния ден

5681 | 20 март 2023 | 12:45

България трябва да се обяви за зона на мира, за брод за мир. Никакво изпращане нито на оръжие, нито на жива сила. Нашите синове не трябва да стават пушечно месо на чужди интереси, казва преподавателят в СУ


Украйна… Година след началото на войната. Ще се стигне ли до ескалиране на напрежението между Русия и Запада… По темата пред ФАКТИ говори проф. Нако Стефанов, преподавател в Софийския университет и изследовател на Източна Азия.

 

- Проф. Стефанов, войната в Украйна не стихва. А вече прехвърлихме година? Каква е ситуацията според вас?

 

- Ако се върнем преди година, тогава се смяташе, че войната може да свърши за две-три седмици. Още тогава казах, че това е много сериозен проблем. Вижте, войната не е Русия – Украйна, а войната е между Запада и Русия, най-вече между САЩ и Русия. ЕС е жертва в тази война. САЩ, тласкайки ЕС в конфликта с Русия, отслабва самия ЕС като геоикономически конкурент, а Русия като геополитически. И аз очаквам тази войната да бъде много дълга и продължителна. Вече прогнозирах, че войната ще има различни фази, но, според мен, тя може да продължи повече от 4-5 години, може и 10 години да отиде. Казвам това, защото сега фазата е една, а след това може да се стигне до всякакви партизански войни. Всичко зависи от ескалацията. Трудно е да се прогнозира времето на една война.

- Сваленият американски дрон нов етап ли е?

 

- За мен този въоръжен конфликт върви по една макар и много бавна, но възходяща градация на ескалация на напрежението. Именно това е опасното, защото такава ескалация може да доведе до нещо изключително сериозно. Не че самите военни действия в момента не са сериозни, но нещата между Русия и Украйна мога да стигнат до тотална война, до тотално използване на ядрено оръжие, което ще бъде края на човечеството.

 

Много ме притеснява и нещо, което чувам от изказванията на различни хора у нас по медиите. Скоро чух един анализатор, който каза, че Русия разбирала само от сила. Глупаво е така да се говори. Най-добрият начин да се реши конфликтът е да се седне на масата и да се преговаря, да се търсят начини за решаване на проблема. Тук не става дума за въпрос, свързан със сигурността между Русия и Украйна. Тук става въпрос за международната сигурност, в която се противопоставят две ядрени сили. Трябва да се търси този компромис, а не консенсус. Става дума за компромис между тези основни геополитически сили. Ако не се намери компромис между Русия и Украйна, то в буквалния смисъл човечеството се намира на секунди от Съдния ден.

- Виждате ли Турция като един медиатор в този конфликт. Ердоган опитва да бъде посредник…

 

- Турция е сред страните, които в най-максимална степен се възползва от този въоръжен конфликт. Турция играе с всички. Доколко Турция е заинтересована от бързо прекратяване на конфликта… Не съм сигурен в това. Просто Турция си има своя стратегия, която се базира едни геополитически лъкатушения, които виждаме. Опитва се да угоди на всички. Така Турция се стреми да засили своя международен статут. От една страна като регионална сила, но и защо не да се превърнат в субглобална сила. Това изобщо не го е изключвам, след като се имат предвид нейните имперски амбиции - и на изток, и на запад. Има и друго.

 

Принципно Турция никога не е крила тези свои амбиции. Това, според мен, трябва да е един много тревожен сигнал за нас, тъй като част от тези амбиции несъмнено са свързани и с България.

- В смисъл…


- Знаете за Турция и нейната неоосманистка концепция, върху която се базира нейната външна политика като платформа. В тази неоосманистка политика говорим за три момента:

 

Пантуранизмът, пантюркизмът. Говоря за съюза на тюркските държави, за страните от централна Азия, за Азербайджан. Но там е и една Унгария като наблюдател, защото тя се смята за туранска държава. Този турански съюз, който се базира на т.н. уралски езици – унгарски, монголски език, това са т.н. турански езици, смята да си сътрудничи тясно и да организират дори и съвместна отбрана.

 

- Трябва да се каже, че съществува и панислямизъм. Турция несъмнено работи по линия на панислямизма.

 

- Третото направление е неоосманизма. Турция, в една или друга степен, търси възможност да си върне контрола над страните, които са били подвластни и са били част от Османската империя.

 

Няма какво да се лъжем! Турция започва да си връща част от контрола у нас. Погледнете търговията - какво се купува, погледнете филмите, погледнете икономиката. Аз не отричам необходимостта от добри съседски отношения, от взаимна търговия и така нататък, но тук става въпрос за нещо по-сериозно. И това е причината България, според мен, да трябва да внимава много в това отношение. Още повече, че Турция никога не е крила неоосманските си претенции. От друга страна, като се имам предвид, че ние сме една страна, която е в много тежка демографска катастрофа, честно казано, даже няма нужда и да ни побутват с нещо. Ние сами ще паднем, защото населението у нас намалява. И, за съжаление, нищо не се прави от управляващите у нас. Те даже не искат да признаят за проблема. Те говорят за кризи, за такава, за онакава, че и в страните от Европейския съюз имало демографска криза. Но това у нас не е криза, у нас е катастрофа. И нещо много важно - тази катастрофа засяга най-вече българския етнос сред гражданите на Република България. Такава катастрофа няма сред другите етноси в Република България, а е именно сред българския етнос. Това е страшното.

- Виждаме бунтове в Грузия. Регионът на бившия СССР май започва да трепери?

 

- Всичко това е част от тази хибридна война, която се води срещу Русия. Явно целта е да се включат и страните от бившия Съветски съюз, въпреки че някои вече са се включили - като Прибалтика, виждаме Грузия, донякъде може би и централноазиатските републики. Чуваме част от тези страни – визирам Казахстан, да говорят за еднакво дистанциране от всички. Но как трябва да се разбира това, след като Казахстан е част от Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ) с Русия. Такова заявление говори за друг курс, защото Русия не може да се осланя на Казахстан. Ето, виждате как се води една много сериозна битка между Запада и Русия. Това е още едно доказателство, че нещата не мога да се решат по един конкретен начин, ако се продължава търсенето само на военен път. И аз очаквам, че това ще продължи доста дълго време.

 

Даже и да се спрат тези горещи фази на войната, ще видим и не изключвам партизанските борби, терористични действия. Нека погледнем какво става в региона на Близкия изток. Там фазите се сменят една след друга, но регионът продължава да бъде огнище на напрежение, огнище на конфликти. И аз очаквам, че нещо подобно може да се случи и в Украйна. И ако това продължи дълго, очаквам в целия конфликт да бъде завлечена и Източна Европа, но и цяла Европа. А това е, може би, е и една от целите на САЩ. Ще видим… България трябва да се обяви за зона на мира, за брод за мир. Никакво изпращане нито на оръжие, нито на жива сила. Нашите синове не трябва да стават пушечно месо на чужди интереси.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    

 


От категорията

Проф. Иво Христов: България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война

Проф. Иво Христов: България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война-Prof--Ivo-Hristov-Snimka--BNR_1664881790.jpg

"Радев им пречи. Ако президент беше Плевнелиев, нещата щяха да бъдат ...

27 май 2023 | 13:45

Калина Андролова: Държавни предателства и кабинет на абсурда

Калина Андролова: Държавни предателства и кабинет на абсурда-Kalina-Androlova--Upotreba-na-infantilizma_1670680646.jpg

"Войната в Украйна превръща България в необходима брънка, която трябва да ...

27 май 2023 | 14:14

Кристиян Шкварек: Като ревностен НАТО-вец питам, разбира се, да си знам кой ме координира

Кристиян Шкварек: Като ревностен НАТО-вец питам, разбира се, да си знам кой ме координира-1658174152.jpg

Кога са питали българското посолство какви шефове да си назначават, примерно, в ...

27 май 2023 | 18:31

Прокуратурата прекрати наказателното производство за #чекмеджегейт срещу Борисов: Няма престъпление

Прокуратурата тихомълком прекрати наказателното производство за #чекмеджегейт срещу Бойко Борисов-Prokuraturata-tihomalkom-prekrati-nakazatelnoto-proizvodstvo-za--chekmedzhegeyt-sreshtu-Boyko-Borisov_1685181098.png

Борислав Сарафов лично е надзиравал светкавичното “изпиране” на експремиера от ...

27 май 2023 | 12:51

Най-важното

Според него ключът към решаване на парламентарната криза се държи от Христо Иванов

Делян Добрев: Или дясно правителство на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН, или нови избори

Делян Добрев: Или дясно правителство на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН, или нови избори-Delyan-Dobrev--Sram-me-e-ot-vas-Kiril-i-Asen--Vsichki-tryabva-da-ni-e-sram-_1674042094.jpg

Ако въпреки всичко, все пак се сформира някакъв Франкенщайн с участието на Асен ...

28 май 2023 | 11:04

Преговорите не са само замразени, а са върнати в началната им точка, поясни той

Иван Костов: Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено

Иван Костов: Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено-Ivan-Kostov--Stana-nevazmozhno-da-se-izbere-pravitelstvoto--koeto-beshe-pochti-sglobeno_1685260080.jpg

Когато Радев си назначи шефове на службите, те вече нямат връзка с ...

28 май 2023 | 10:47

Да чухте реплика за инфлацията, овладяването на цените, бюджета и горивата, запита той

Тошко Йорданов: Василев и Петков са болни на тема власт. Не сме чули толкова брутален запис на ГЕРБ
(Видео)

Тошко Йорданов: Василев и Петков са болни на тема власт. Не сме чули толкова брутален запис на ГЕРБ-Toshko-Yordanov--Vasilev-i-Petkov-sa-bolni-na-tema-vlast--Ne-sme-chuli-tolkova-brutalen-zapis-na-GERB_1685259491.png

Решението е да има експертен кабинет, подкрепен от повечето партии в ...

28 май 2023 | 10:35

Според него ПП/ДБ няма да преживеят скандала със записите, тъй като не са предложили нито една адекватна политика

Андрей Райчев: ПП/ДБ няма да могат да преживеят скандала със записа, да се мисли за третия мандат!

Андрей Райчев: Борисов вече само очаква хода на ПП/ДБ-Andrey-Raychev--Intuitsiyata-mi-govori--che-GERB-shte-spechelyat-izborite_1676548648.jpg

Спасително за ПП/ДБ е да минат на вариант експертно правителство, но не се знае ...

28 май 2023 | 10:18

Това изказване е диагноза. Това е ултра-нео-болшевизъм, пише Михаил Иванова

Асен Василев в записа: Министрите да се подпишат с кръв, че ще изритат хората на ГЕРБ и Радев

Още от записа на ПП, Василев: Министрите да се подпишат с кръв, че ще изритат хората на ГЕРБ и Радев-1638724369.png

Законно, незаконно, трябва да изгонят всички директори на Дирекции и шефове на ...

28 май 2023 | 08:11

Аз обяснявам, че това е добре за държавата, да приемем бюджет

Борисов за ПП: Мислели са да безчинстват навсякъде! Хора ме питат защо унижавам партията си

Борисов за ПП: Мислели са да безчинстват навсякъде! Хора ме питат защо унижавам партията си-Borisov-za-PP--Misleli-sa-da-bezchinstvat-navsyakade--Hora-me-pitat-zashto-unizhavam-partiyata-si_1685250170.jpg

Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. Ние за две ...

28 май 2023 | 08:00

Почетният председател на ДПС опроверга слуховете, че Карадайъ ще бъде сменен

В специално послание Доган категорично защити лидерството на Карадайъ

В специално послание Доган категорично защити лидерството на Карадайъ-V-spetsialno-poslanie-Dogan-kategorichno-zashtiti-liderstvoto-na-Karadaya_1685251930.jpg

Искам ясно да заявя: Всяко посегателство срещу председателя на ДПС е ...

28 май 2023 | 08:29

Той определи изтеклия запис като "циничен разговор по различни варианти за злоупотреба с власт"

Даниел Митов след замразяването на преговорите с ПП-ДБ: Няма друго решение, ще има последствия

Даниел Митов след замразяването на преговорите с ПП-ДБ: Няма друго решение в случая-Daniel-Mitov-sled-zamrazyavaneto-na-pregovorite-s-PP-DB--Nyama-drugo-reshenie-v-sluchaya_1685255799.jpg

28 май 2023 | 09:35

Някой се опитва да вземе държавата на концесия, заяви служебният премиер

Гълъб Донев: Ще внесем предложения за удължаване на Бюджет 2022. Пенсиите за юни са гарантирани

Гълъб Донев: Някой се опитва да вземе държавата на концесия-Galab-Donev--Nyakoy-se-opitva-da-vzeme-darzhavata-na-kontsesiya_1685255948.jpg

Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, ...

28 май 2023 | 09:38