Проф. Стив Ханке: Българският народ ще загуби от въвеждане на еврото. Това е лудост!

Става дума за "политическо решение", което ще доведе до "икономически последствия"

Проф. Стив Ханке: Българският народ ще загуби от въвеждане на еврото. Това е лудост!

11399 | 13 май 2022 | 09:07

Не отговаряте на критериите. Защо бързате? Имате система, която работи перфектно. Защо не обсъждате темата, няма референдум? Цялата идея е лудост.


"Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо обществото би искало да приеме нещо, което и рисковано и ще промени цените?

 

Страната ни не отговаря на критериите. Сава дума за "политическо решение", което ще доведе до "икономически последствия".

 

Ако България влезе в еврозоната, ще има по-висок дълг, повече корупция и инфлация. 

 

Интересно ще бъде да се проследи развитието на договорката за втечнен газ със САЩ.

 

Камала Харис не управлява частните фирми и може да обещава каквото си иска.

 

 

България може да се откаже от руския петрол, "ако иска да плати цената".


Тези позиции изрази в ефира на bTV проф. Стив Ханке, който разби на пух и прах напъните на правителството за к.скорошно влизане на България в еврозоната.

 

Ханке заяви, че липсва публичен дебат по темата, а освен това е нужно да бъде организиран референдум.

"Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо обществото би искало да приеме нещо, което и рисковано и ще иска промяна, която ще промени цените?

Това е политически въпрос - натрапва се в главите на българите отвън и затова тази година е разработен план за тази промяна. Повечето хора не го искат. Затова процесът се управлява тайно и не ми харесва. Обичам слънцето да огрява нещата, които се случват. Темата е и финансова - ако България влезе в еврозоната, ще има по-висок дълг, повече корупция и инфлация. Ако промяната бъде направена, финансовите последици ще са отрицателни, а не положителни", посочи още проф. Ханке.

 

"Да, имате ново правителство и знам, че коалицията обсъжда темата за въвеждането на еврото. Но нека първо да позволим слънцето да огрее темата. Защо бихте искали да промените системата на валутния борд, която работи много добре. Защо да го изоставяте и как точно ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен борд, които приеха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи нива на инфлация в еврозоната - в Литва е 16%, а в Естония - 15%. А на европейска база инфлацията е само 10,5%", каза още проф. Ханке, който е изявен противник на еврозоната.

Той е категоричен, че рискът от повишена инфлация е много по-голям, ако приемем еврото и изоставим валутния борд.

"Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това. Освен това България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната, защо бързате. Цялата идея е лудост", заяви икономистът.

Ако прочетете внимателно договора за членство в ЕС, вашето задължение е евентуално да се присъедините към еврото, но не се посочва кога. 
Той заяви, че страната ни не е обвързана с времева рамка за приемането на еврото, защото в договорите не се посочва кога точно трябва да се случи това.

"Не отговаряте на критериите. Защо бързате? Имате система, която работи перфектно. Защо не обсъждате темата, няма референдум? Цялата идея е лудост. Приемането на еврото “евентуално” ще се осъществи, но в крайна сметка може никога да не се случи. Задължението ви е “евентуално да се присъедините към еврото”. Но не се казва кога. Как биха се развили нещата, ако България беше в еврозоната и тя се разпадне?", посочи още Ханке.

“Интересно ще е да се види какво ще стане с природния газ. САЩ обещават много на всички, но големият проблем е, че нямаме достатъчно газ, за да снабдим всички”, обясни Ханке.

По думите му Камала Харис не управлява частните фирми и може да обещава каквото си иска. България може да се откаже от руския петрол, ако иска да плати цената.

Проф. Стив Ханке: Българският народ ще загуби от въвеждане на еврото. Това е лудост!

Не отговаряте на критериите. Защо бързате? Имате система, която работи перфектно. Защо не обсъждате темата, няма референдум? Цялата идея е лудост.

От категорията

Асен Василев призна за фашисткия закон, лично дал "технически бележки как да се случва процесът"

Асен Василев призна за мракобесния закон, лично дал технически бележки как да се случва процесът-1653653549.jpg

Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и ...

27 май 2022 | 15:07

Кирил Петков: Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., БСП и ИТН са против! (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Планът за въвеждате на еврото влиза на днешното правителствено заседание-1653646003.jpg

Тази сутрин от ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се ...

27 май 2022 | 13:06

Лена Бориславова: Коалицията потвърждава, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента
(Видео)

Лена Бориславова Снимка: БНТ-1653681883.png

Важно е да имаме актуализация на бюджета, заяви Бориславова и подчерта, че тя е ...

27 май 2022 | 23:04

Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от българската образователна система
(Видео)

Министър Николай Денков Снимка: БНТ-1653677193.png

"Програмите и учебниците трябва бъдат променени, трябва да намерим време ...

27 май 2022 | 21:46