Според него в такива случаи трябва да се посочват места, имена и кръг лица

Проф. Янаки Стоилов: Ще проверим твърденията на Илчовски за издевателства над затворник

6426 | 13 май 2021 | 10:41

Първо заседание на служебния министър на правосъдието като председателстващ Пленума на ВСС


Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който разказа в парламента, че му бил показан запис с издевателства над затворник.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов поиска повече конкретика и заяви, че в такива случаи трябва да се посочват места, имена и кръг лица.

„Това са стари проблеми и не може да се заблуждаваме, че са изчезнали“, каза Стоилов преди за първи път да участва в заседание на ВСС, предаде bTV.

Той отново поиска да бъде направен пълен анализ на работата на спецсъда и прокуратурата и едва тогава да се вземе решение за тяхното бъдеще. Според служебния министър този анализ трябва да обхване целия период - от създаването на спецмагистратурите до днес.

Янаки Стоилов коментира и проектодекларацията, която пленумът на ВСС ще обсъди в тази посока.

„С или без нея този въпрос не може да бъде заобиколен. Но без анализ на свършеното и това какви са проблемите, ще е израз на предубеденост да се излиза с предложения“, смята още Янаки Стоилов.

 

„Искам в качеството, което имам за този кратък период, да пожелая успешна работа на ВСС, съобразно неговите компетенции и очаквания на българските граждани за защита на независимостта и честта на магистратурата и в защита на справедливостта“, каза в първите си думи Янаки Стоилов.

Отчетливо впечатление още в началото на заседание и преди приемането на самия дневен ред направи, че проф. Стоилов се чувства комфортно в позицията на ръководещ Пленума и ясно показа, че предпочита дебатите да преминават структурирано, бързо и без излишно разпиляване във времето, след като няколко пъти направи забележка на част от членовете на ВСС, че се изказват не на място, съобщи „Правен свят“.

А иначе в дневния ред на Пленума за този четвъртък е включена специална точка за обсъждане по приетата от Прокурорската колегия на извънредно заседание преди седмица декларация, с която се противопостави на приетите от Правната комисия на НС промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели закриването на специализираното правосъдие.

Самата точка в дневния ред е депозирана от Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова. Тримата предлагат Пленумът да изрази в декларация институционална подкрепа към съдиите, прокурорите и следователите в специализираните органи в защита на независимостта им и против политическата намеса в дейността им. Вносителите искат още да се организира и широк институционален дебат по темата за значението и смисъла на тези органи.

Окончателно като съдия в Административен съд София-област ще бъде преназначена и досегашният министър Десислава Ахладова, след като Пленумът открие нова щатна бройка за нея в органа.


От категорията

Григор Здравков, легия „Антимафия“: Пламен Узунов е пионерче в сравнение с Николай Копринков

-1494491055.png

Назначенията в митниците са 3:1 - 3 за Копринков, 1 за Пламен Узунов. Така не ...

19 юни 2021 | 13:13

Задържаха четирима, отглеждали коноп в София

Снимки: МВР-1624114560.jpg

Помещението било специално пригодено за целта, като са били изградени ...

19 юни 2021 | 17:55

Задържаха трима българи с 6 тона хашиш край Палермо

-1624190186.jpg

Разследването е за организирана престъпност и се води от ...

20 юни 2021 | 14:55

25 са пострадали при катастрофи през изминалото денонощие

-1620148695.jpg

Пътните инциденти в цялата страна са били 17

20 юни 2021 | 13:20